CINTA SATU ILUSI ATAU REALITI

Assalammualaikum w.b.t




Hari ini aku nak cerita sedikitlah mengenai pengalaman aku sendiri yang menghadapi cinta ilusi dan cinta realiti. Cinta bukan mudah nak diungkap dengan kata-kata yang manis, bukan mudah juga untuk dipaparkan dengan anggota badan bahkan bukan mudah untuk kita luahkan dengan niat di hati. Bukan mudah untuk kita tahu apa itu cinta yang sebenarnya. Adakah ia satu ilusi sebuah perasaan yang menodai kita untuk lupakan semuanya atau sebab realiti yang membawa kita dihanyut noda dunia? Ini yang ingin aku rungkaikan pada episod kali ini.

Cinta pertama selalunya indah pada kali pertama tapi membuatkan engkau hanyut bila cinta itu bukan satu realiti tapi satu ilusi dari permainan dunia. Ingin ketahui cinta ilusi itu apabila kau jatuh cinta kau membayangkan perkara yang sweet akan berlaku walhal disebaliknya adalah perkara yang akan membuatkan kau tak keruan, resah gelisah dan rasa sakit hati lebih menerjah. Cinta realiti perkara yang tidak akan wujud kerana setiap orang ada ujian dan musibah di setiap kebahagiaan itu. 



Pernah tak korang approach someone to be your husband? Aku pernah buat kerja gila ni, konon nak meminanglah, alih-alih kena reject. Konon dalam hati kuat tapi tak kuat pun. Just remind myself, bila benda ni akan berlaku lagi, tolonglah jangan approach lelaki terlebih dahulu melainkan ciri-cirinya itu tepati syarat dalam diri kau. Perkara yang paling aku benci bila kena kenen2 dengan orang lain. Jangan ingat dalam hati tak mudah cair, jiwa seorang wanita terlalu lembut untuk jatuh cinta dengan mudah. Aku cuba remind diri sendiri jangan jadi bodoh lagi dipermainkan hati dengan seorang lelaki hatta dipemainkan dengan kata-kata orang-orang sekeliling. Benda tu tipuan semata-mata.

Dulu aku pernah dikenen2kan oleh orang-orang disekeliling aku, mula-mula aku buat tak kisah tapi lama-lama hati dan diri ini jadi terperasan konon ada orang suka aku, padahal orang itu dan orang disekeliling itu sedang mengejek aku untuk aku jadi malu di khalayak ramai yang aku jatuh cinta. Benda inilah buat aku jadi serik untuk jatuh cinta lagi. Bukan mudah nak move on, dalam banyak-banyak orang sekeliling aku yang ada waktu aku jatuh adalah ibu ayah dan adik beradik, orang lain? Hurmm usah cakaplah diorang semua macam semut, nampak ramai tapi semua menjauh bila benda sweet tu dah habis. 

Jadi untuk jadi seorang wanita yang hebat cuba move on dari segala-galanya. Cinta untuk lelaki bila lelaki itu sah menjadi suami buatmu. Jodoh, kita pun tak tahu siapa jodoh kita walaupun sudah berkahwin sekalipun jangan 100% akui itu jodoh kita, sebab ajal kita, kita pun tak tahu inikan pula jodoh kita. Adakah jodoh kita dengan kematian atau kelalaian bercinta dengan insan yang belum kita tahu dia jodoh kita? Jadi manusia ni jangan mudah dengar cakap orang sangat. Lagi-lagi bab-bab mencari jodoh. Jangan jadi bodoh untuk benda yang remeh temeh.

Cari semula cinta hakiki dan abadi, iaitu cinta Allah dan Rasul, kerana ia kekal dan tidak menyakitkan walau kau sedang sendirian. Kerana Allah sayangkan dan cintakan hambanya yang selalu ingat padaNya. 

DILEMA KEHIDUPAN

Assalammualaikum wbt...


Bagaimana harus aku mulakan ayat untuk kali ini? Ya, setiap kali hati dilanda keresahan, jiwa berasa runsing, badan berasa keletihan, aku mula meluahkan bicara hati aku untuk tatapan masa depan aku, di mana sebuah kejayaan itu datangnya dari kesusahan pada mulanya. Aku mula merasa tidak sabar untuk mencapai apa yang aku ingin capaikan, tapi perancangan aku bukanlah yang terbaik untuk aku gapaikan, mungkin Allah aturkan sesuatu yang istimewa buat aku untuk terus bersabar. Aku cuba positif untuk aku berubah demi kehidupan aku. 


Aku mulai rasa letih dengan apa yang aku cuba pelajari dalam hidup aku. Dan aku cuba menepis tohmahan serta pemikiran yang negatif yang membuat aku menjadi lemah. Aku cuba agresif untuk menjadi produktif dan rasional dengan sesuatu perkara. Tapi itu semuanya hanyalah lakonan di mata manusia di luar sana yang aku sedang cuba sedaya upaya, walhal di dalam diri ini mahu memberontak itu dan ini. Ya, setiap orang punya kepakaran dan kelebihan masing-masing untuk ditonjolkan. Aku juga begitu, bila kemahiran yang aku pakar tidak dapat dihasilkan dalam bentuk yang boleh dilihat dan membuat orang lain suka dengan hasil kesenian yang aku rekakan menjadi aku lebih down untuk lebih produktif dalam kesemua kerja-kerja yang aku sedang lakukan sekarang  ini. Bukan mudah untuk mempelajari sesuatu yang kau tak suka buat dan dipaksa untuk menyukainya. Aku mencuba pelbagai perkara untuk menjadikan aku lebih bahagia dan gembira dengan apa yang sedang aku lakukan sekarang ini. 


Bukan mudah untuk rasa bahagia dan gembira dengan apa yang kau ada di depan mata. Aku bersyukur aku mempelajari sesuatu perkara yang baru bila aku berada di pejabat yang berhawa dingin sebagaimana aku inginkan suatu ketika dahulu. Aku bermula menjadi kuli di dobi yang mana gaji sebulan hanyalah RM400 seperti tidak berbaloi yang memerlukan kerahan kerja seperti 2-3 orang pekerja kejap jadi cashier, kejap kerja basuh baju, kejap iron baju, kejap sidai toto dan carpet, dan macam-macam lagi sampai kau rasa letih yang amat, lepas tu kerja fotostat yang menghadap hawa panas depan mesin-mesin fotostat dan melayan perangai students yang entah apa-apa, yang demand itu ini walhal diploma aje pun tak payah nak berlagak sangat kau sorang je buat assignment in English, lepas tu bekerja pula dengan kanak-kanak yang kau tak faham pada mulanya ragam setiap kanak-kanak itu berbeza, dan tantrumnya yang teramat agresif yang bagi kau pertama kali hadap semua itu. lepas tu kau dapat tempat yang berhawa dingin, adakah kau tidak bersyukur kau duduk dalam aircond? Ya acapkali aku bertanya dalam diri ini, tolonglah bersyukur dengan apa Allah bagi kat kau daripada kau melayan kerenah orang-orang yang kau sendiri tak faham.

Walaupun kau jumpa dengan kepelbagaian pelanggan yang bermacam kerenah, dari situ kau belajar macam mana nak berhadapan dengan manusia-manusia angkuh dan sombong depan mata kau. Ya, kau belajar bagaimana mengawal amarah kau, kesabaran kau, dan percakapan kau. Kau juga belajar macam mana nak tebalkan telinga dan hati kau untuk kental dengan segala cacian, makian dan segala negatif sound around you!! Aku punya impian aku, dan dari sini Allah bagi kau peluang untuk mempelajari jiwa seorang pelanggan, bagaimana kau nak uruskan kewangan, bagaimana kau nak ada solution untuk sesebuah permasalahan, bagaimana kau nak memahami hati dan emosi seorang pekerja serta seorang ketua, bagaimana kau pelajari selok belok perundangan dalam negara ini, dan bagaimana nak tahu reaksi seornag penipu dengan penyangak dalam dunia ini. 

Ya Allah please always beside me, please give me strong to be the best among the best person in this world. Yes I need to be a successful Muslimah, I need to prove that I can do it. It's all because of you. Just for you I'm willing this kind can happen in my life. Just make my dreams come true. I need it..

Sekian sahaja coretan dan bicara hati untuk diri ini lebih bersyukur dengan apa yang ada di depan mata dan lebih mensyukuri segala nikmat kesihatan, nikmat rezeki yang telah dilimpahi olehNya, mudah-mudahan segala urusan aku dipermudahkan dan diberkati olehNya, Permudahkanlah segalanya dari segi rezeki pekerjaan tetap, jodoh sampai syurga, keluarga yang deredhaiNya. Amin Ya Rabb...Wassalam.
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah