DILEMA KEHIDUPAN

Assalammualaikum wbt...


Bagaimana harus aku mulakan ayat untuk kali ini? Ya, setiap kali hati dilanda keresahan, jiwa berasa runsing, badan berasa keletihan, aku mula meluahkan bicara hati aku untuk tatapan masa depan aku, di mana sebuah kejayaan itu datangnya dari kesusahan pada mulanya. Aku mula merasa tidak sabar untuk mencapai apa yang aku ingin capaikan, tapi perancangan aku bukanlah yang terbaik untuk aku gapaikan, mungkin Allah aturkan sesuatu yang istimewa buat aku untuk terus bersabar. Aku cuba positif untuk aku berubah demi kehidupan aku. 


Aku mulai rasa letih dengan apa yang aku cuba pelajari dalam hidup aku. Dan aku cuba menepis tohmahan serta pemikiran yang negatif yang membuat aku menjadi lemah. Aku cuba agresif untuk menjadi produktif dan rasional dengan sesuatu perkara. Tapi itu semuanya hanyalah lakonan di mata manusia di luar sana yang aku sedang cuba sedaya upaya, walhal di dalam diri ini mahu memberontak itu dan ini. Ya, setiap orang punya kepakaran dan kelebihan masing-masing untuk ditonjolkan. Aku juga begitu, bila kemahiran yang aku pakar tidak dapat dihasilkan dalam bentuk yang boleh dilihat dan membuat orang lain suka dengan hasil kesenian yang aku rekakan menjadi aku lebih down untuk lebih produktif dalam kesemua kerja-kerja yang aku sedang lakukan sekarang  ini. Bukan mudah untuk mempelajari sesuatu yang kau tak suka buat dan dipaksa untuk menyukainya. Aku mencuba pelbagai perkara untuk menjadikan aku lebih bahagia dan gembira dengan apa yang sedang aku lakukan sekarang ini. 


Bukan mudah untuk rasa bahagia dan gembira dengan apa yang kau ada di depan mata. Aku bersyukur aku mempelajari sesuatu perkara yang baru bila aku berada di pejabat yang berhawa dingin sebagaimana aku inginkan suatu ketika dahulu. Aku bermula menjadi kuli di dobi yang mana gaji sebulan hanyalah RM400 seperti tidak berbaloi yang memerlukan kerahan kerja seperti 2-3 orang pekerja kejap jadi cashier, kejap kerja basuh baju, kejap iron baju, kejap sidai toto dan carpet, dan macam-macam lagi sampai kau rasa letih yang amat, lepas tu kerja fotostat yang menghadap hawa panas depan mesin-mesin fotostat dan melayan perangai students yang entah apa-apa, yang demand itu ini walhal diploma aje pun tak payah nak berlagak sangat kau sorang je buat assignment in English, lepas tu bekerja pula dengan kanak-kanak yang kau tak faham pada mulanya ragam setiap kanak-kanak itu berbeza, dan tantrumnya yang teramat agresif yang bagi kau pertama kali hadap semua itu. lepas tu kau dapat tempat yang berhawa dingin, adakah kau tidak bersyukur kau duduk dalam aircond? Ya acapkali aku bertanya dalam diri ini, tolonglah bersyukur dengan apa Allah bagi kat kau daripada kau melayan kerenah orang-orang yang kau sendiri tak faham.

Walaupun kau jumpa dengan kepelbagaian pelanggan yang bermacam kerenah, dari situ kau belajar macam mana nak berhadapan dengan manusia-manusia angkuh dan sombong depan mata kau. Ya, kau belajar bagaimana mengawal amarah kau, kesabaran kau, dan percakapan kau. Kau juga belajar macam mana nak tebalkan telinga dan hati kau untuk kental dengan segala cacian, makian dan segala negatif sound around you!! Aku punya impian aku, dan dari sini Allah bagi kau peluang untuk mempelajari jiwa seorang pelanggan, bagaimana kau nak uruskan kewangan, bagaimana kau nak ada solution untuk sesebuah permasalahan, bagaimana kau nak memahami hati dan emosi seorang pekerja serta seorang ketua, bagaimana kau pelajari selok belok perundangan dalam negara ini, dan bagaimana nak tahu reaksi seornag penipu dengan penyangak dalam dunia ini. 

Ya Allah please always beside me, please give me strong to be the best among the best person in this world. Yes I need to be a successful Muslimah, I need to prove that I can do it. It's all because of you. Just for you I'm willing this kind can happen in my life. Just make my dreams come true. I need it..

Sekian sahaja coretan dan bicara hati untuk diri ini lebih bersyukur dengan apa yang ada di depan mata dan lebih mensyukuri segala nikmat kesihatan, nikmat rezeki yang telah dilimpahi olehNya, mudah-mudahan segala urusan aku dipermudahkan dan diberkati olehNya, Permudahkanlah segalanya dari segi rezeki pekerjaan tetap, jodoh sampai syurga, keluarga yang deredhaiNya. Amin Ya Rabb...Wassalam.

DILEMA DALAM PILIHAN 2

Assalammualaikum wbt..


Sebelum ini aku dah ceritakan benda ni, tapi mungkin cerita yang sebelum ini tak berapa nak teratur, jadi aku aturkan balik cerita ni...hahaha....(sebenarnya tak ingat pun dah cerita kah3x)

Dilema dalam pilihan

Kali ini aku nak bercerita mengenai pengalaman aku dalam membuat sesuatu pilihan. Semua orang pernah mengalami dilema dalam memilih sesuatu perkara betul tak? Tak kiralah dalam pendidikan, pekerjaan hatta dalam perkahwinan. Semuanya memerlukan sebuah perbincangan secara terbuka dan buatlah perbincangan bersama pencipta kita, Allah SWT. Kerana sebaik-baik perancangan yang kita cuba aturkan dalam hidup kita semuanya ditentukan Allah sejak di Luh Mahfuz lagi. Rezeki kita sentiasa ada tak kira cepat atau lambat, sedikit atau banyak, dekat atau jauh semuanya ada kerahmatan dan kebaikannya untuk kita. 

Sebagaimana cerita yang aku nak sampaikan kali ini adalah dari pengalaman aku sendiri. Ini adalah perkara terbesar mungkin yang perlu aku buat pemilihan antara pekerjaan yang mana kau perlu pilih antara dapat gaji lumayan vs perkara yang kau minat vs pengalaman yang baru. Kalau nak ikutkan ekonomi zaman sekarang ini, sudah tentu ramai fresh graduate lebih memilih untuk bergaji tinggi, betul tak? Memang nafsu dunia tak akan pernah habis. 

Setelah mengganggur selama hampir 8 bulan sejak bulan Julai yang lalu seusai habis pengajian di peringkat Sarjana, aku sedaya upaya nak kerja cepat. Aku mula misi aku untuk mencari kerja tak kira jawatan apa pun aku terima asalkan aku tidak susahkan ibu dan ayah aku lagi. Dan ditakdirkan aku dipanggil interview di sebuah syarikat iaitu Muslim Volunteer Malaysia (MVM) sebagai Eksekutif Program, tapi waktu tidak mengizinkan aku untuk pergi ke tempat temuduga tersebut sebab urusan adik aku nak masuk UNISZA. Ayah tak benarkan aku pergi Puchong seorang diri tanpa teman. Aku terpaksa lepaskan peluang tersebut untuk menghormati keputusan ayah aku walaupun ibu aku bagi lepaskan. Aku pada mulanya tak redha pun dengan keputusan ayah aku, tapi bila dah slowtalk dan face to face dengan ibu, ibu cakap ayah tak nak aku bekerja lagi. Dia nak aku rehat dulu dari kepenatan aku belajar sambil bekerja dulu waktu aku sambung pengajian Sarjana kat Shah Alam. Dia tahu aku letih dan penat sebab tu dia suruh aku rehat puas-puas sebelum job hunting seterusnya. 

Then, dalam bulan 10 yang lalu, ibu balik dari sekolah terus maklumkan pada aku ada interview terbuka kat Johor Bahru iaitu SL1M. Aku memang happy laa bila dapat tahu ada temuduga SL1M nie. Aku pun tanya-tanyalah sapa-sapa kawan aku nak join pergi sekali. Then kitaorang pun pergilah kat sesi temuduga tersebut. Tempat pertama yang aku tuju adalah Tabung Haji. Aku tak tahu apa yang best kat Tabung Haji tu sebab dari zaman universiti lagi aku aim tempat tu nak praktikal tapi tak dapat hahaha....tapi ada hikmahnya aku tak dapat, aku belajar benda yang aku paling minat degan lebih mendalam lagi dengan company yang aku pilih tu. Selain Tabung Haji, aku mohon gak SL1M under Khazanah Nasional dan TM. Lepas tu, aku melanguklah kat rumah tanam anggur lagi dari bulan 11 sampailah bulan 3 yang lalu ni, aku dapat 3 tawaran serentak cuma hari yang berbeza.

Pertama sekali, aku nampak iklan kat FB ada jawatan kosong untuk Sales Admin + Designer untuk event management under Karnival Geng Masjid (KGM) kat Setia Alam dengan gaji basic RM1500, then aku grab jela offer tu, mana tau dapat kan. Tup..tup majikan tersebut reply email, dia test aku punya skill untuk design macam-macam. Aku pun tonjolkanlah segala skill yang aku ada ni dan forward kat dia. Tak tahulah kepuasannya macam mana, then dia offer tawaran interview. Kalau nak tahu, inilah interview paling sempoi aku pernah pergi. Dalam banyak-banyak interview aku pernah pergi tak ada pun kena interview kat Secret Recipe. Waktu dalam perjalanan nak pergi interview tu, aku terima satu mesej masuk dalam Whatsapp aku, di mana sebelum ni aku pernah try untuk kerja kat Nexpert Academy sebagai IT Support di Petaling Jaya dengan gaji basic RM3K. Waktu inilah aku dah dalam dilema, belum pergi interview lagi ni untuk KGM, padahal tengah on the way dah ke Shah Alam. Then my mom said, we just going to interview and ambil experience from that. Aku ikutkan nasihat ibu aku. Walau dalam kepala otak aku ni dipenuhi hasutan dahsyat syaitan supaya ambil kerja yang gaji tinggi sikit tu hahaha....

Waktu tu Nexpert Academy pun belum attach document untuk pengesahan lagi. Jadi tak nak lah yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran betul tak? Aku pun grab dua-dua tawaran tersebut. Masa interview KGM tu aku dah dapat agak aku confirm dapat. Cumanya keputusan itu kata majikan tersebut dalam 2-3 hari dia akan bagitahu. So aku hold dululah kan. Aku pun tanya lagi kat ibu, pasal Nexpert Academy ni macam mana. Untuk pengetahuan, sebelum aku pergi interview KGM tu aku dah buat istikharah. Aku doa berilah keputusan yang terbaik untuk aku. After interview KGM settle, Nexpert Academy dah minta details aku untuk keluarkan surat tawaran tersebut. Aku dilema dan dilema. Aku bincang dan terus bincang semasa on the way nak balik Johor. Dalam lepas Asar macam tu, tetiba Tabung Haji call tanya nak tak join SL1M. Agak-agak apa reaksi aku bila dengar benda tu? Of course laa happy kan boleh pilih tempat cawangan mana kau nak antara Pontian, Johor Bahru, Segamat dan Kota Tinggi. Semestinya aku pilih Segamat hahaha...Dalam waktu tu aku still confius sebenarnya, sebab aku berharap giler dapat kat KGM tu sebab kerjanya benda yang dah lama aku minat dan aku tunggu untuk dapat. Tapi ianya menjadi satu beban untuk aku berfikir dalam memilih yang terbaik. Bila aku senyap sekejap aku terfikir ini mungkin jawapan yang Allah beri pada aku adalah yang terbaik, di saat aku dilema memilih antara KGM dengan Nexpert Academy, Allah bagi rezeki lain iaitu Tabung Haji.

Ibu lagilah gembira bila dapat tahu aku dapat Tabung Haji, memang niat dia nak sangat ada anak sorang masuk Tabung Haji walaupun sebagai SL1M Trainer. Jadi aku buat keputusan ikut pilihan ibu dan mungkin ini jawapan yang terbaik yang aku minta dalam doa aku tu. Dalam tengah gembira tu, esoknya pula dapat jawapan daripada KGM yang aku berjaya dapat pekerjaan sebagai designer tu. Owh masa tu hati aku berbelah bagi sangat-sangat. Sebab aku tahu confirm masuk Tabung Haji aku kena belajar pasal kewangan yang merupakan perkara baru buat aku untuk aku belajar lagi berbanding dengan designer yang memang terang-terang minat dan kemahiran yang aku paling tinggi yang aku ada dalam diri aku. Tapi aku cuba sedapkan hati aku untuk membuat keputusan mencabarkan diri sendiri ceburi bidang yang bukan bidang kau. Yes benda ni memang berat aku nak buat keputusan. Aku kalau benda-benda macam ni memang menangis ajelah keje aku. Ibu ayah dan banyak kali tanya ikutlah apa yang aku rasa minat dan mampu, buatlah keputusan sendiri. Waktu tu aku dilema dengan kewangan sebenarnya. Kalau nak diikutkan gaji RM1500 duduk dengan mak ayah vs duduk rumah sewa, better kau pilih duduk dengan mak ayah sekurang-kurangnya duit elaun kau dapat tu boleh simpan jadi modal bisnes sendiri nanti, yes aku terfikir benda ni, dan buat keputusan untuk teruskan cuba menceburi bidang yang baru ini.

At least, aku ada untuk jaga ibu dan ayah di saat adik beradik aku semua duduk berjauhan sekarang ni, aku je yang dapat rezeki duduk depan ibu ayah lagi. Mungkin ini jawapan terbaik dari Allah untuk aku berkhidmat dan berbakti untuk ibi ayah setelah sekian lama aku merantau di negeri orang selama 5 tahun. Jadi kat sini aku nak nyatakan kepada awak-awak yang rajin membaca di blog ini dengan penuh ketabahan dan kesabaran, untuk memilih dan membuat decision tu, bincang dengan ibu ayah, kawan-kawan (kalau ada kawan yang positif lagi bagus), adik beradik dan lastly buatlah istikharah minta petunjuk dari Allah mana yang terbaik untuk kau, agama kau, hidup dan mati kau, keluarga kau...dan lain-lain. Sekian sahaja coretan bicara hati aku untuk kornag semua. Wassalam.
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah