SANGGUL IBARAT BONGGOL UNTA DALAM ISLAM, TAPI SEKARANG SANGGUL DAH MACAM FIRAUN PUN ADA

Assalammualaikum...
Hari ini Princess baru mendapat ilham terbaru dan idea untuk menulis artikel tentang sanggul tau...sebab apa? Sebab-sebabnya adalah semakin hari semakin tinggi pulak dah sanggul itu....berdasarkan tajuk di atas, adakah korang faham maksud aku?

Memula aku tengok trend tudung sekarang dah trend berbonggol-bonggol....I'm not sure why they do like that? Ye laa sebabnya kan kalau dulu-dulu sebaya kanak-kanak riang kalau pakai tudung sekolah 'tonjet'rambut tinggi then nampak laa ketinggian sanggul itu, itu maknanya nak menunjuk-nunjuk bahawa rambut dia panjang separas pinggang or punggung laa kan...itu yang aku dapat perhatikan semasa aku sekolah rendah okey....I'm still remeber that, memang time kecik-kecik dulu ramai tinggikan rambut sebab nak tunjuk-tunjuk rambtut aku panjang tak macam ko pendek macam rambut lelaki..hahaha..itulah selalunya aku dengar budak-budak kecik time aku kecik-kecik dululah...but sekarang bukan budak kecik aje mengamalkan tradisi meninggikan rambut@sanggul tinggi-tinggi sebab nak nampak cantik...tapi anak-anak dara, mak-mak dara....sesiapa yang bernama wanita bertudung itu lah..hehe pun nak juga begitu....

Ya, princess mengaku dulu aku khilaf juga bab-bab nie so, sesiapa kengkawan dulu pun pernah juga menegur....aku macam biasa buat bodoh..hehehe....tapi last-last betul juga bila aku sendiri terbaca satu hukum hadis yang mengharamkan meninggikan sanggul ibarat bonggol unta.... 

عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بِهَا النَّاسَ وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ رُءُوسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلَا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا

Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah S.A.W. bersabda:

“Dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia:

Golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang.
Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”
– Hadith riwayat Muslim drpd Abu Hurairah. Hadith no 212,
(Sahih Muslim Maktabah Syamilah Hadis no 3971)-


Sebagaimana contoh gambaran:
Meninggikan sanggul ibarat bonggol unta:

Bagaimanapun cuba korang bayangkan....
Betul tak seperti juga gambaran FIRAUN??:

Ada mengikut jenis-jenis tudung/shawl yang digunakan juga seperti biara-biara kristian....

Maka, berbijaklah cara pemakaian anda, semoga anda tidak tergolong di kalangan manusia yang tidak dapat menghidu bauan syurga itu..Islam itu sangat mudah..bukan tidak membenarkan anda semua untuk cantik..tapi bukankah lebih cantik tanpa sanggul?? Aku insan yang khilaf juga akan manfaat apa yang aku lihat...semoga memberi manfaat...menegur untuk diri sendiri juga bukan untuk mengata..tetapi biarlah sesuatu teguran yang dibuat itu kita kongsi bersama...semoga apa yang kita lakukan itu menjadi iktibar...semoga Allah S.W.T merahmati segalanya...Amiinn...

Maka, ini adalah contoh terbaik:
Sama ada anda mahukan begini,
 Ataupun begini.....
Alhamdulillah..cukup sempurna.....

Sila baca artikel di link bawah ini bagi memahami korang dalam petanda dunia kini:

Hargai diri anda, sesungguhnya Allah sangat menjaga keaiban anda, maka anda hargailah dengan menjaga aib anda sendiri...semoga Allah melindungi anda dari orang-orang yang ingin mengaibkan anda....

P/s: Artikel ini tiada kena-mengena antara insan yang hidup ataupun seudah mati, tetapi sekiranya sesiapa di kalangan anda terasa maka, muhasabahlah diri...mungkin ini salah satu hijab yang Allah tutupkan untuk kalian tidak menyedarinya, maka kemungkinan artikel ini membuka kembali hijab itu..semoga anda berfikirlah ke arah kebaikan..segala yang kekurangan datang dari diri saya sendiri, segala kebaikan datangnya dari Allah, walaupun kedua-duanya adalah datang dari Allah jua....renung-renungkan dan selamat beramal...

6 Comments:

cik sue merah jambu said...

menarik entry nih..sue bru tahu,,hehe,,ctek tul ilmu,,tpi thanks to kakak..sue kdg2 b'sgul jugak..tpi jrg ler..

Nini Hartini said...

Alhamdulillah...

entry yg berguna. sbnrnya ramai yg tau dosa2 tersebut. tp saja buat bodoh. skrg mmg ramai wanita bertudung. tp rasanya lg ramai bertudung ttpi tdk menutup aurat berbanding yg menutup aurat.

❤‌ princess nabilah ❤‌ said...

@cik sue merah jambu

sama2 dik...
apa yang baik itu kita sebar2kan....
dan apa yg terlps kite lkkn itu kite muhasabah balik...itu shj jlnnya....

❤‌ princess nabilah ❤‌ said...

@Nini Hartini

ermm dah byk entry ttg nie tp princess bru perasan stu perkara bile time tgk mentor5 kak pah pakai sanggul tgi sgt2 paswu teringat firaun mcm ne huhu sbb tu rse2nye ptot2 laa kn lau bersanggul tu so that's why princess buat artikel nieyh....

NJihe.am said...

jenguk blog ni lagi dr Mr Google ...cantik blog hehe. Cari juga maklumat tentang tudung sambil buat amal jariah. :) http://studioous.blogspot.com/

Hijab Valley said...

Salam sister..nk minta izin kongsi hadith ni ye. :)

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah