TUTORIAL BUAT BANNER BLOG GERAK-GERAK

Assalammualaikum....

Okey, tak sangka terrajin lagi hari nie nak buat entry tentang tutorial banner kedua iaitu banner gerak2 okey.... jom belajar lagi!!!

Mula-mula buka software Photoscape:

 

  • Klik 'editor'
  • Klik 'Menu' untuk tentukan saiznya
  • tengok kat bawah yer

  •  tentukan saiz width kepada 200
  •  tentukan saiz height kepada 200
  •  Klik 'OK'


  •  Maka jadinya macam background di atas ini okey
  •  klik 'object' untuk tentukan gambar di banner korang nanti yer okey seterusnya jom belajar lagi....


  • klik 'frame line' tentukan warna kesukaan korang yer...
  • makanya jadilah seperti itu

STEP 1: Korang buat macam biasa yang Princess pernah ajar di

 STEP 2: Korang hanya tukar perkataan sahaja dan save


 STEP 3: Korang tukar perkataan dan save


Makanya akan ada 3 gambar ( kalau nak buat banyak2 pun boleh okey)
Sekarang korang kena pergi ke 'Animated GIF' seperti di atas:

  • klik 'animated GIF'
  • Tarik gambar yang dah di edit tadi ke langkat ke-3
  • susun gambar banner edit tadi tu di situ
  • set saiz banner korang
  • korang nak banner korang kelip2 or gerak2 cmne korang boleh ubah kat situ okey
  • korang boleh tentukan masa untuk banner2 itu bergerak2 okey
  • klik 'Save'
  • Nak letak code dalam kotak macam banner Princess itu contoh:


korang tengok caranya DI SINI 

Dah siap!! Maka jadi macam ini:

leave comments okey kalau jadi...kalau tak menjadi cakap tau..he3x..sharing is caring okey!!
sekian wassalam
pen~off

8 Comments:

azrijohan said...

smart,
thnks tutorial

❤‌ princess nabilah ❤‌ said...

@azrijohan

sme2 smoga menjadi ya!!

::NelyLeyana:: said...

rupenye kene ade photo scape...

kne download la nampaknye

❤‌Princess Nabilah ❤‌ said...

@::NelyLeyana::

haah kne download bru blh edit mcm2 heheh gud luck yer

myra said...

macam mane nak upload gambar tu??banner dah siap,code pun dah copy tapi banner x keluar pun... ;(

❤‌Princess Nabilah ❤‌ said...

@myra

ad yg select laa tu ce try yer

Amierah Irdiena said...

@❤‌ princess nabilah ❤‌ kita takde gmbr hadiah tu pastu nk buat cam ne??http://bella0107.blogspot.com/2011/04/tutorial-buat-banner-blog-gerak-gerak.html

Leeza dayasari [santai leeza] said...

hujung minggu ni nak try. suka kereta awk ni... buat sndiri ker??? sgt suka lah awak.

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah