TUTORIAL BUAT CONTEST BAGI NEW BLOGGER

Assalammualaikum...

Hari nie princess rajin pulak nak buatkan tutorial lain dari yang lain..coz ada new blogger minta tolong ajarkan..princess xpandai nak ajar cara mesej nie then princess pun decided laa buat entry nie sebab ada yang bertanya...iaitu kawan sekolah princess sendiri...ramai new blogger dari exschoolmate princess...so korang tengok aje laa ok...

PART1: CARA JOIN CONTEST



firstly, buka dashbord then klik new post
so akan keluar macam kat bawah nie....
 then korang tulis tajuk berdasarkan contest apa korang join....
contoh contest masahmadsafwan.com nie

okey dah fhm nak letk tajuk...bese kalau nak join contest memang kena letak tajuk apa yang penganjur contest bagi tajuk okey....jangan memandai nak tulis2 tajuk lain kang xpasal2 terbatal contest korang buat tu....wat penat jerk...

secondly, isi2 dalam entry yang perlu korang buat...
korang mesti baca syarat2 dari pihak pengajur macam kat bawah nie...
kalau suh follow blog dyowg korang follow laa...sebab apa2 berita pasal keputusan pemenang korang akan tau...
then kalau suh link kan banner dyowg tu korang link kan lah..nanti princess ajar mcmne nak link kn okey....
banner kalau nak tau mcm ni...
then korang mesti tau bila date last bagi contest tu.macam contest kat atas nie....
so senang apa2 hal korang boleh roger2 okey...
ada sesetengah contest dia akan buat pengundian....ada jugak contest just kepada juri2 pengajur..so.....korang kena pandai2 laa okey nak promote gambar korang the best...kalau xde korang xpayah ler nak gatai2 promote plak kang malu jer nnt..kui3x...
then buat lah entry se creative mne pun korang nak mengayat okey....contoh macam kat atas nie blog aku yang aku join contest mas nie okey...
kalau nak letak syarat2 ske aty korang la kan..ikut mood korang mcm ne rajin buat xrajin buat derk jerk kih3....
syarat2 nie korang ikut suka kalau nak copy n paste then letak dalam entry ok aje kalau malas xletak pun xpe...
paswu korang letak tau banner penganjur contest tu kalau xletak automatik laa korang nye entry kene reject....nnt princess ajar mcmne nak letak gmbar dgn link ke contest tersebut...
then letak laa gambar yang korang nak pertaruhkan sangat2 dalam contest tersebut mengikut syarat2 yg ditentukan penganjur contest okey!!
kalau suh cerita apa yang korang ske sangat gambar yg korang letak tu korang citer je laa okey....jgn pjg2 nnt bsn ok hehehe
then nie up to u all nak letak ke x apakah ganjaran@hadiah yg bakal dapat oleh pemenang yerp....


PART2: CARA MEN 'LINK' KAN PERKATAAN DAN GAMBAR (URL)



okey sekarang nak tunjukkan bagaimana nak link kan perkataan or gambar ke contest tersebut...
 first, buka new post...
 then, tulis ayat korang yang korang nak link kan tu okey...contoh macam kat atas nie....princess tulis 'di sini' korang tengok laa nombor dan arrow kat atas tu yerp semoga fhm laa....
 then akn keluar pop up mcm nie..so...korang amek link URL contoh mcam contest sama macam kat atas tadi seperti di bawah nie....faham kan??
 paswu akan jadi macam kat bawah nie okey....
so, jadilah macam kat bawah nie okey..see nampak kn..ada anak panah tu...n apa kan berubah pada perkataan tersebut....

okey sekarang princess nak tunjukkan pula cara2 nak letak gambar then terus dengan link ke contest itu..sebabnya bese penganjur akan suruh letak banner dan link terus ke contest tersebut..hmm faham ke korang dengan ayat aku nie?? hope fhm ok...cara-caranya...
 mula2 choose gambar kalau banner korang amek lah url image gambar banner tu okey...xpun korang copy paste aje gambar banner tu or korang save image then upload ke blog...korang tengok tau step by step arrow kat gamba di atas ni....
 dah siap akan nampak gambar terpapar di ruangan entry kite....so, korang boleh klik pada gambar akan keluar warna biru tu...so korang boleh pilih nak saiz gambar mcm mana klik ' small/medium.large/x-large/oriinal size'...nak tulis ayat2 apa2 kat gambar tu klik 'add caption' then kalau nak link kan gambar just klik'edit link' sepertimana arrow 3 di atas tu...
 then akan keluar kotak macam kat atas nie...so letak link tersebut..contoh korang boleh tngok cara nak letak link pada perkataan sme aje okey.....ambil URL sahaja okey....
okey selesai sudah pelajaran hari ini....untuk buat entry....okey ada lagi jangan lari lagi meh turun scroll ke bawah lagi....

PART3: CARA LETAK BANNER DI SIDEBAR



kebiasaannya pengajur contest akan suruh korang letak banner kat sidebar korang sepertimana contoh kat bawah nie....

macam mana nak letak meh sini princess bagi code nye okey....

CONTOH:



~CONTEST MAS PHOTO COLLAGE~
::06 MEI 2011::


then korang pun pergilah komen kat pengajur contest tu nye entry contest yer..jangan pulak korang pergi hentam komen kat entry2 lain...memang xlayan laa okey..nnt kne sound nnt hahaha.....contoh macam kat bawah nie....

okey sekarang dah faham kan??
semoga dpt laa buat yer...sorry laa to alia husna and shida junaidi kalau aku macam sure xsure je nak ajar korang sbb ak xpandai nak ajar gne mesej2 nie hehee...so aku decided korang try laa eabelajar cara aku terangkan pulun2 nie kata tas nie tuk korang...
to mas  ahmad safwan: thanks bagi izin guna blog dia dan contest dia sebagai contoh dalam tutorial nie okey...kalau nak follow klik aje nama di a tu hehe...
okey sekian di sini wassalam..semoga berguna kepada kalian yang blogger2 baru itu...
pen~off

2 Comments:

GoJeS said...

mm..nk tny, kami ni budak baru blaja..dh try wat ikut tutorial nabilah ni tapi tang nk linkkan banner tu xjadi la, sebab xde pun appear edit link ble kami klik gamba banner tu...so cmne nk masukkan link tersebut...hurmmmm

Profesor Princess Nabilah said...

@GoJeS

cuba lagi yaa....
pastikan ikut step..
insyaallah menjadi....
kalau xjd mcm mne sy blh..hehe
gud luck yerk...

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah