DUNIA AKHIR ZAMAN BERULANG KALI REVIEW DAN REVIEW

Assalammualaikum...
Apa khabar sahabat-sahabat Princess? Semakin ceria gaya kawan-kawan Princess kini. Nak tahu tak kawan-kawan? Apa dah berlaku dunia kita ini? Dunia Islam di mana? Kawan-kawan mesti fikirkan, kalau Allah dah tentukan perancangan macam nak buat macam mana redha aje la....Tapi, apa kawan-kawan lakukan? Takkanlah berdiam diri sahaja kowt? Kawan-kawan tak ada inisiatif ke nak berubah? Perubahan apa? Owh perubahan iman kawan-kawanlah....Kawan-kawan sedang enjoy ke? Seronok kan kawan-kawan enjoy tak sedar dunia Islam kita nie dah semakin tahap kritikal kawan-kawan. Kawan-kawan sedar tak? Tak apa muda hanya sekalilah...Kawan-kawan tau tak usia muda inilah kita kumpul kebaikan, kuatkan Iman kita kawan-kawan.

Kawan-kawan suka belajar SEJARAH tak? Ataupun kawan-kawan minat tak belajar Sirah Nabi-nabi kita dahulu? Kawan-kawan mesti jawab.."perghhh, SEJARAH? Alamak!! aku tak suka laa!!! banyak betul tulisan cerita orang dah mati pun!!" Mestikawan-kawan ada pernah cakap macam tu. Ada lag ayat kawan-kawan, mesti kawan-kawan pernah cakap atau terlintas di fikiran: "Perghh!! ngantok lah belajar SEJARAH!!! Tidow laa bagos!!!"

Okey  inilah situasi di mana pelaar-pelajar di sekolah mahupun di universiti memang berat bila subjek SEJARAH dikeutarakan. Kawan-kawan tahu tak penting nya belajar SEJARAH? Tak tahu? Owh, jom ikut Princess mari kita kaji SEJARAH. SEJARAH ada 4 bahagian:

PART 1:SEJARAH TAMADUN DUNIA (TAMADUN AWAL MANUSIA)
SEJARAH TAMADUN ISLAM (TAMADUN ZAMAN ISLAM)
PART 2:SEJARAH TANAH MELAYU
SEJARAH ASIA

Sekarang Princess nak tanya di antara ke-empat2 tajuk ini, mana satu kawan-kawan paling suka nak baca kisahnya? Mesti kawan-kawan akan jawab SEJARAH TANAH MELAYU. Bagus, sebab ianya senang nak jawab (kalau exam). Mestilah senang SEJARAH negara sendiri. 

Tapi kenapa kawan-kawan tak mahu SEJARAH TAMADUN AWAL DUNIA & SEJARAH TAMADUN ISLAM? Mesti kawan-kawan jawab..: "Perghh nama dah laa panjang2..pelik2 pulak tuh!! tak mahulah susah3x..."

Hah, itulah realiti pelajar sekarang. Kawan-kawan tahu tak betapa pentingnya kawan-kawan kaji SEJARAH ketamadunan manusia sebenar....Jom tengok video ini:


Kawan-kawan Princess nak tanya sila jawab jujur ya:


  1. Selepas tengok video ini, apa perasaan kawan-kawan?
  2. Selepas tengok video ini, apa tindakan kawan-kawan?
  3. Selepas tengok video ini, apa pendapat kawan-kawan?

Sila bagi jawapan kawan-kawan dalam komen di bawah ini okey....

Kawan-kawan, sedar tak kita semakin dekat? Semakin dekat dengan apa kawan-kawan? Semakin dekat dengan dunia yang penuh fitnah kawan-kawan.....

Kawan-kawan menangis tak tengok video ini? Kawan-kawan rasa takut tak selepasa tengok video nie? Hummm....rasa-rasa Princess mesti kawan-kawan menggeletar lutut kan? Sebab Princess pun macam itu selepas 1st time tengok. Tapi, kawan-kawan mesti ramai tertanya-tanya, ye2 jer video nie entah mana laa dapat maklumat nie propaganda-propaganda...owh kawan-kawan, Princess tak suruh kawan-kawan percaya, tapi Princess nak kawan-kawan fikir secara logik akal. Sepanjang dan setakat kawan-kawan pernah belajar SEJARAH dan SIRAH NABI-NABI, cuba kawan-kawan membandingkan kedua-dua ketamadunan tersebut...

Mesti akan ada tertanya-tanya, dah tu kenapa kerajaan suruh kita belajar SEJARAH!! Jadi subjek teras pulak tu!!kawan-kawan rasa menyirap tak? Owh Princess pun rasa macam itu. Tapi, cuba fikir balik ada hikmah kita belajar, Allah beri nikmat manusia ada akal untuk berfikir, oleh itu....gunakan sebaik-baiknya kawan-kawan.

Mari sini Princess serba sedikit bagi klu pada kawan-kawan:

Kawan-kawan masa zaman Nabi Adam A.S, Allah turunkan Baginda dalam keadaan yang hina ke? Contoh, sebagaimana kita belajar SEJARAH, tamadun awal manusia dikatakan tidak berpakaian diibarat pula dari Teori Darwin manusia asal dari beruk? Kawan-kawan baca Al-Quran bukan? Sila tengok terjemahannya. Manusia dijadikan dari tanah, melalui Nabi Adam A.S, kawan-kawan logik ke kita ni asal beruk maknyeh? Ishk3x...sebaik-baik makhluk Allah cipta, secantik-cantik makhluk Allah cipta MANUSIA kawan-kawan!!

Okey Princess usai sudah nak coret panjang-panjang entry kali ini. Princess mahu buka minda kawan-kawan, buka mata hati kawan-kawan!!! Fikir-fikirkanlah.....Semoga ianya memberi iktibar dan keinsafan buat diri Princess sendiri. Dan kawan-kawan...marilah kita berjuang tingkatkan Iman kita kawan-kawan!!

TAKBIR!!! ALLAH AKHBAR3X!!

ISLAM itu tunggak IMAN,IMAN itu jaminan SYURGA,SYURGA itu indah untuk ORANG BERIMAN,ORANG BERIMAN itu orang yang jaga IMAN DAN TAQWA!!

Sekian wassalam
pen~off

2 Comments:

nelly said...

Nelly amek form6 , amek matapelajaran sejarah .hehehe

❤‌Princess Nabilah ❤‌ said...

@nelly

OWH YE KE...
Nelly slh port laaa komen hehehe

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah