DUNIA AKHIR ZAMAN: ISLAM ATAU MURTAD?

Assalammualaikum...
Apa khabar iman kalian? Adakah masih kukuh, atau masih terumbang-ambing atau semakin menipis? Astaghfirullah hal azim....taubatlah sebelum terlambat.

Subhanallah, Maha Suci Allah, yang menciptakan langit dan bumi, yang mencipta air dan udara, yang mencipta sekalian makhluk yang pelbagai rupa, ragam, bangsa dan warna kulit. Ingatlah saudara saudari sekalian, dunia kita penuh pancaroba, dunia penuh fitnah manusia, atau  fitnah dajjal? Nauzubillah minzalik...

Wahai rakan-rakanku sekalian, hari ini mari kita bersama bermujahadah dan bermuhasabah dalam memperbaiki iman dan taqwa kita. Cuba kalian lihatlah dunia, lihatlah manusia, ada yang sudah terjebak ke kancah permodenan, ke kancah kemaksiatan ke kancah kekeliruan dalam mempertahankan agama dan akidah Islam dalam diri. Syukur Alhamdulillah, hari ini aku masih ada Iman dalam diri, aku masih ada status Islam dalam jiwa, semoga pintu rahmat dan hidayah itu sentiasa terbuka meluas dan ke arah siratul mustaqim.

*************************************

Hari ini PN ingin mengajak sahabat-sahabat memperjuangkan akidah dan agama Islam kalian dengan penuh tawaduk dengan secara istiqamah,supaya hati, jiwa dan iman kita dalam keadaan terpelihara hendakNya. Tadi, PN baru sahaja mencuri-curi baca dalam Facebook bos (heehehe), lepas itu, PN ternampak satu laman group di Facebook tentang page untuk orang2 yang murtad. Beristighfar sebentar, apabila PN membaca segala yang terkandung di dalamnya, Ya Allah sungguh takut diri ini melihat keadaan sahabat2 itu. Namanya sama seperti kita2 ini, nama2 anak2 Islam dan Melayu. Jangan terpedaya, bukan Melayu itu semuanya Islam, tapi Islam itu pelbagai bangsa. Dulu, PN kecik2 actually, memang ingatkan orang Melayu itu mesti Islam, owh bila dah besar dah semakin banyak menuntut ilmu agama Islam, baru PN sedar ya, Islam itu pelbagai bangsa, pelbagai rupa dan pelbagai warna kulit. 

Hari ini PN melihat situasi satu golongan manusia di mana identitinya masih lagi kabur dengan status pegangan dalam dirinya. Hari2 kita akan memerhati apa manusia itu lakukan, apa pula kegiatan mereka lakukan. Ya manusia pelbagai ragam. Sekarang isu POLITIK semakin berleluasa, apakah pula selepas ini? Adakah isu AGAMA? Ya Allah hati ini, diri ini begitu takut menempuh zaman akhir ini yang sangat2 mencabar Iman di hati ini. Adakah kalian masih membisu mahupun membuta ataupun memekakkan telinga sahaja? Ya, kita manusia paling kerdil, kerdil yang amat sangat sehinggakan tak mampu untuk kita mencegah segala kemungkaran melainkan mencegah dengan hati. Itulah selemah-lemah iman manusia. 

Okey kembali cerita tentang page group yang satu ni di facebook. Macam-macam komen macam-macam  status depa dok tulis kat situ. PN baca je laa malas nak komen sangat. Bukan tak nak komen, tapi kena ask to join 1st, okey so tak mahu dipanjangkan sangat cerita makanya hanya mampu beristighfar dan memohon hidayah Allah semoga depa semua kembali ke jalan yang benar. Ada macam-macam ayat yang PN baca, ada yang memutar belitkan maksud ayat-ayat Al Quran, ada yang mempersendakan nama Allah S.W.T dan Nabi Muhammad S.A.W. Terkejut dan terkedu sebentar melihat mereka semakin jauh tersasar.

Firman Allah dalam Surah Al-Imran: ayat 176;
"Sesungguhnya orang-orang yang menukar iman dengan kekafiran, sekali-kali mereka tidak akan memberi mudharat kepada Allah sedikitpun, dan bagi mereka azab yang pedih" -ayat176-

Selain itu, bukan sahaja kata-kata kesat terkandung dalam status dan komen di group tersebut, bahkan agenda lucah dan kata-kata lucah juga ditaip sini sana, Astaghfirullah.....semoga mereka diberi hidayah seluas-luasnya. PN tak tahu nak cakap apa lagi, sebelum-sebelum ini pun banyak dah orang giat perkatakan tentang isu ini. Mempersendakan agama Islam! Bukan sahaja di laman Facebook bahkan di laman blogger or wordpress pun ada jugak. Nak tahu tentang laman blog tersebut, maaflah sudah di delete, tapi kalau nak tahu cerita meh terjah SINI. Kalau di laman Facebook, rasa-rasanya senang kowt nak cari, klik sahaja. Tapi tadi cari-cari juga tak dapat last-last google jer....dapat pula link SINI.nak tengok terang2 sila klik untuk tumbesara yang jelas...





Dalam tengok-tengok sekeliling, tak habis2 orang dok mengutuk sana sini, tak kiralah nk kutuk politik nya lain, nak kutuk agama nya lain, nak kutuk keturunan nya lain, ishk3...dunia akhir zaman semakin menghuru harakan keadaan sekarang. Ya, sekarang kita...kita hanya menunggu masa itu tiba. Masa apa? Ya, masa bila? Apa? Bagaimana? Dajjal datang....PN berharap dan berdoa agar bila tiba waktu itu, PN dah tak hidup lagi di dunia ini, serius, hidup zaman fitnah Dajjal adalah satu kehidupan yang sangat2 tragis giler....tak dapat nak dibayangkan dengan imaginasi or minda bagaimana, tapi kalau dah dikatakan bila si Dajjal menghulurkan bantuan, kita mudah terpesong dengan akidah dan agama Islam. Ya, itulah paling ditakuti! Semoga Allah ambillah nyawa ini sebelum tibanya saat dan masa itu. Bukan PN takut menakuti Dajjal itu daripada Allah! Jangan salah tafsir ayat PN okey, semua muslim maklum keadaan itu, bila tiba saat itu orang yang bijak pandai semuanya dikembalikan kepada Allah. Ya, PN berharap PN tergolong dalam golongan itu. Semoga makbulkan doa ku ini....Amiinn...Ya Rabb...

Macam-macam sudah dunia kini. Semakin lama semakin kecil, semakin lama semakin panas, semakin lama semakin dicacatkan, semakin lama semakin musnah....

Oh dunia...
terlalu tuakah dikau?
YA....
semua maklum itu....

Okey PN ingin kongsikan bersama kalian satu tayangan video yang membaza kita ke mana? Ke arah di mana kita tak nak langsung menuju...marilah bersama hayati tayangan video ini semoga ianya dapat memberi pelbagai maklumat berguna, memberi hidayah kepada semua....DUNIA AKHIR ZAMAN


Ini pula video mengenai populasi peningkatan orang-orang Islam di dunia. Telah tercatat dalam Al Quran Islam tidak akan semakin berkurangan, bahkan semakin bertambah dan bertambah. Hal ini kerana apa? Pabila seorang murtad makanya, Allah akan bukakan 10 lagi orang lain memeluk Islam! Subhannallah....Allah Maha Mengetahui segalanya....sila ikuti tayangan di bawah ini: KETAKUTAN BARAT ATAS JUMLAH KAUM MUSLIM.


Rasanya, sampai di sini sahaja coretan tentang manusia masa kini. Yang ada kelam kabut, yang menghuru hara....Inalillah....semoga Allah membuka hati2 para pembaca di blog ini. Dengan secara rasminya PN menyahut cabaran dan menyeru kempen jadikan BLOG MEDAN DAKWAH!


Hurmm, banner ni PN ambil dari Blog Atika Aula, so mari menyemarakkannya. Walaupun banner ni untuk dikhas kepada nak join tapi PN nak ambil banner ni sebagai moto dalam merealisasikannya..hehehe....

Actually, blog ini hanyalah blog personal. Ada macam-macam agenda dalam blog ini. Kisah artis ada, kisah peribadi ada, kisah cinta pun ada. So, nak dijadikan cerita blog PN hanyalah 'rojak' sahaja.bukanlah suatu medan blog yang memaparkan satu maklumat sahaja. Jangan pertikai okey...Dan sebagai tambahan....PN nak promote blog yang lebih berunsurkan keIslaman....yang ditaja sendiri oleh PN dan partner PN sendiri. Jom singgah blog kami: http://wasilahkasihpecintaislam.blogspot.com atau pun klik banner di bawah ini:

walaupun jarang di update kan Insyaallah PN akan berusaha untuk sentiasa update blog tersebut..semoga tidaklah jemu untuk membaca....semoga memberi manfaat yang terbaik buat kalian semua...

sekian sahaja coretan pada hari ini, wassalam
pen~off

CABARAN HIDUP SEMAKIN MEMUNCAK

Assalammualaikum...

 "Ya tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatmu yang engkau anugerahkan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal soleh yang engkau redhai dan masukkanlah aku dengan rahmatmu ke dalam golongan hambamu yang soleh" -Surah An-Naml: 19-
Sebelum baca seterusnya mainkan lagu ni sambil baca boleh? haha kalau tak suka tak apa...tak kisah saja nak suruh cari feel kejap hehehe..hope korang happy okey jangan menangis!! hahaha

Wah, sejak dua menjak ini, semakin bergiat juga Princess nak menaip. Arghh!! agaknya terlalu banyak idea kowt sampai nak jugak menulis macam-macam. Padahal tak adalah hari-hari update entry apa-apa pun. Ermm, tengok tajuk, macam tengah gelisah + tension + stress dan macam-macam perasaan rasanya terbuku di lubuk hati paling dalam ni. Princess nak guna singkatan nama jugaklah Princess Nabilah @ PN. okey done!

Akhir-akhir ni, Firstly. Seriously, PN mengalami macam-macam mimpi. Tapi yang serious sangat-sangat adalah menakutkan!! whoaaaa.....bila bangun tidur je PN terfikir-fikir apa yang PN mimpi semalam? Sure memang langsung tak ingat jalan ceritanya. Korang pernah rasa tak ada satu situasi ni, bila korang dalam sesuatu situasi realiti tiba-tiba korang terfikir dan terasa: "Eh, perkara ini seperti pernah berlaku? Tetapi bila masa ya?" Ya, actually everyone have feel like that...I'm not lie okey. This situation also happened in my life. 

"Ya tuhan kami, kami sudah beriman, maka ampunilah kami dan berilah kami rahmat dan engkau adalah pemberi rahmat yang terbaik" -Surah Al-Mukminun: 109-

Okey, secondly, PN pelajar lepasan STPM 2010. Actually, semua orang dah tahu kowt pasal result UPU dah pun keluar, dan E-RAYUAN pun baru je tamat semalam. So, majoriti mesti nak tanya PN dapat mana kan, sambung Ijazah kat mana, U mana?  Seriously, I'm so shy to announce everyone about this! Arghh..ini cabaran buat PN kali ke berapa entah. Mungkin ada yang lebih kurang baik dari PN, tapi seriously la PN rasa tercabar, segan, tak tahu nak letak muka kat mana pun ada kalau terserempak dengan mana-mana kawan-kawan lama. Memang hakikat ramai akan cakap: "Tak apa, sabar ok, adalah rezeki ko kat mana-mana, yang penting jangan putus asa ok". Ya, ya, ya....memang betul cakap korang semua. I'm be patient now....sabar, sabar, sabar.....1st thing bila PN dapat tahu PN tak dapat tawaran mana-mana IPTA pun, PN masih redha aje laa, tapi balik rumah aje, serius menangis lebih dari clash dari couple. Why? Cause setiap kali solat, memang air mata ni serius tak berhenti menangis dan menangis, merintih merayu memohon, rasa seperti tak kuat nak hadapi hidup yang orang pandang serong pada PN. Arghh! apa yang PN rasa masa tu, setiap kali orang tanya, PN akan menunduk dan menunduk. Malu segan sedih semua bercampur-campur, ya maybe I make more mistake, and this is a punishment for me! Ya, I'm accept it all..

Before know about the result at 15 July 2010, PN kecewa, sedih, dan ingin membawa diri ke mana sahaja, seperti frust sukar nak ditanggung, Sebab apa? sebab jatuhnya talak dalam percintaan, lawak betul ayat PN. Serious baru sebulan bersedih, tapi PN masih kuat lagi nak hadapi, sebab mungkin bukan Dia jodoh untuk PN, jadi PN dapat meredhai perpisahan itu walau pahit untuk dilupakan. So, lepas sahaja perpisahan itu, PN dah nekad after this memang tak nak lagi couple! STOP IT! So, PN berserah yang pasti Allah tahu segala yang terbaik buat PN. Jodoh, pertemuan, ajal dan perpisahan semuanya ditentukan olehNya. Maka, sebagai hamba redha dan terima sahaja Qada' dan Qadar. 

Tapi, bila mengisahkan tentang masa depan, PN sangat sukar nak terima keputusan itu. Menyesal tak sudah. Disebabkan kelalaian PN sendiri, memilih course yang memang tak setaraf langsung dengan kelayakan PN sendiri, maka itulah akibat sengsaranya. Haish......korang tahu tak apa yang PN fikir masa tu? Ya, perkara bodoh kowt rasanya iaitu, lantaklah dengan erayuan tu! PN malas nak isi, serius memang masa tu kacau bilau otak ni dok pikiaq lagu tu. err.....last2 my mum yang isi, dengan tak tahu password apa, main masuk je password alih2 dengan kehendak Ilahi laman tersebut terbuka dengan lengkapnya isi maklumat di erayuan tu dengan sekali klik sahaja. Itulah Ibu! hummm, masa itu, PN marah sangat2 dengan Ibu, sebab kenapa? Ya samapi berhari-hari giler merajuk, sampai nak tengok muka parents pun tak nak! Haish....teruk betul kan? Serious masa tu otak PN memang dah mereng giler, bukan nak derhaka tapi dengan kata-kata ibu, segala hati dan seluruh jiwa PN mati seluruhnya!!!! Apa yang PN fikir adalah kata-kata ibu adalah doa!! waaa.....kenapa suruh PN cepat mengalah sebeluh tahu keputusan erayuan tu?? serius, kawan-kawan lain semua dah bagi support, suruh jangan putus asa segala. Alih-alih my mum boleh pulak cakap macam tu, apa lagi masa tu rasa nak lari dari rumah pun ada! Rasa seperti my parents menyisihkan PN, because I'm never do something to be proud for them! masa tu iman mencair giler2, memang hati panas je....habis dari bersabar terus memberontak! habis pintu bilik PN hempaskan, arghh!!! stress kowt orang yang sepatutnya support alih-alih cakap macam tu. Masa tu memang merajuk habis laa......sorry, cerita ni hampir basi hehehe....

My mum pun lagi berang laa tengok anak dara yang sorang ni tak habis-habis nak meragam giler....meroyan!! hahaha....PN berang+bengang, my mum lagi baran+panas hati! ayah PN pun baran gak tengok perangai paling sosial tak habis2 nie nak memberontak aje! ya, kalau korang baca mesti dah pikiaq I'm not a good ladies! Yup, I'm not perfect walaupun my fizikal u all see me is perfect! Hati dan jiwa mana boleh nak perfect adeh! itu manusia tak normal laa kalau tak ada perasaan! kuang3x...seterusnya apa yang terjadi antara ibu dan anak ini? Ya, as usually, my mum laa selalunya mengalah...ye laa bila tanya dah isi borang ke belum, PN jawab: " belum" paswu jawapan seterusnya adalah, "lantaklah dah ibu cakap suruh kerja kan, ok fine tak payah susah2 isi borang tu! biar je...lagipun ibu juga cakap kan kalau tak dapat kan so, tak payah isi senang!" hurmmm....itulah jawapannya....serius memang masa tu hati semakin sakit...arghhh!!Ibu sabar je laa....itulah peranan ibu, sabar mengenang anak dara dia ni yang memang suka marah2....tak tahulah siapa punya sifat laa turun kat PN nie asyik nak baran je...

 "Ya tuhanku, sesungguhnya aku sudah menganiaya diriku sendiri kerana itu ampunilah aku" 
-Surah Al Qasas:16-
Tiba-tiba satu hari ni, hati nak tahu juga apa benda lah course yang my mum isi tu. Humm....lagi sekali kecewa, PN ingat my mum isi letak course seni ke itu memang lah my favourite dari kecik lagi....memang susah nak dipisahkan. Tapi, my mum said, seni lukis ada interview, dia tak nak PN ambil risiko tu, takut tak tercalon, sah memang tiada siapa pun dapat mensahihkan bakat terendam PN ni. hummm sedih kowt, Tapi, tak apalah  terima jugalah course tu, pengajian pengurusan sistem maklumat, benda alah punya course PN pun tak tahu. Tanya2 juga nanti keluar dapat job apa kan? Hummm, macam tak best pula course tu, I'm so takut okey sebab, I don't like kira-kira, (kalau ada) sebab bukan otak Math....otak PN suka melakar, membayangkan sesuatu yang berseni dan menarik! serius, sangat sukakannya, especially time belajar, memang selalu tak fokus, sebab idea tiba-tiba datang, tangan ni asyik kerja nak melukis aje! Tapi, bila time nak melukis aje, time tu laa my mind strok tetibe je...sabo je la...kalau tak percaya. see laa my art ni...

PN buat lukisan ni time orang tengah sibuk study nak exam, tapi PN buat benda lain heheehe, inilah hobi okey! Kalau korang nak tengok my art see this link: BELLA ARTHOME  kadang-kadang idea datang tiba-tiba je kan, bila otak dah penat membaca ke mengira ke, apa lagi melukis laa jawab nya....

Okey berbalik cerita tadi, hummm itulah ibu, main ambil je apa yang dia rasa okey. PN terima pun sebab PN percaya, ibu ada firasat tersendiri. Tapi, kalau ditakdirkan tak dapat juga, I'm lost and loser!!! whoaa..after this memang habis frust giler kowt...tak tahu nak buat apa. Nak cari kerja of course orang nak cari full time work kan. Susah jugak. Nak kerja jauh2 haiyaa transport tak ada, my parents pun tak bagi anak dara dia ni kerja jauh2...risau okey! Mak bapak sape laa tak risau kalau anak dara berseorangan pergi kerja jauh2...ye dak? Kalau ada gak humm memang ada lah...hahaha...PN je kowt suka duk berhabis beras duit mak bapak...orang cakap kalau duk asrama pandai berdikari, PN ni macam tak pandai2 je nak berdikari! Rasa takut menebal pulak nak keluar sensorang pergi jalan jauh2...maybe disebabkan tiada skill beramah dengan orang, dan paling utama skill suka percaya orang bulat2...adeh! sebab tu my parents memang takkan bagi PN kerja jauh2 plus sampai lewat malam, kalau dah lewat malam, depa mesti risau and one more thing PN suka merungut kah3x...of course diorang malas nak dengar!!! Apa nak jadilah!!!

Okey, PN nak bagitahu, pasal novel PN tu tak dapat nak disiarkan lagi episod ke3 dan seterusnya sebab semua artikel tu dalam netbook PN, so, nak buat sambungan tak boleh sebab my netbook punya charger terbako!! huaa....tunggu sampai charger ada baru boleh sambung hopely, korang jangan marah okey, now, PN just dapat update dan online pun use my mum or my papa or my brother punya laptop. Kesian tak? Depa semua dapat laptop, PN sorang tak dapat, pasal apa ada netbook free by goverment okey! ya bersyukur....jangan korang kata my parents kejam+tak adil ea...hahaha, tapi ganjaran my mum said tak payah laptop ganti handset baru hahaha, okey laa tu apa yang penting I want blackberry or iphone boleh tak? mengalahkan my parent punye handphone daa...rasa2 dapat ke? macam dapat handset cikai je...huk3x...whatever...

Ya, PN tengah runsing dok pikiaq about my coming soon..amacam? Tadi my mum cakap, kalau tak dapat, jadi bibik jer, kemas umah, masak2, sidai basuh baju akhir bulan dapat RM50 gaji sebulan kuang3x...aiseyh man..sambil2 tu mohon lah mana2...ikutkna hati nak je mohon kuis ke kist ke kuin ke apa ker asalkan PN nak teruskan dapat belajar, mak aih rugi tu....!!! Kalau tak belajar, after kahwin kalau tak dapatkan ijazah mati woo....nak kerja apa? Okey, kita bisnes....amacam kalau dapat laki tak bagi kerja? Okey je jadi suri rumah sepenuh masa...hahaha...tapi, akhirnya nanti impianku musnah seperti debu2 bertebangan aje laa....

No art gallery...
No own shop...
No status DR or PROF....
No own money...
No whatever....

sadis betul hidup macam tu...arghhh!! ada tak sesiapa kesian dengan lady ni....huaa....sedey kowt...PN hope sangat2 rayuan ni PN dapat, rasa macam nampak jugak laa ada impian tu bakal terlaksana kan...huhu...
❤ Damaikan hari dengan senyum
❤ Sucikan amal dengan taubat
❤ Hapus dosa dengan amal baik
❤ Awali hari dengan Basmallah
❤ Bersihkan hati dengan zikir
❤ Dekatkan ukhuwah dengan salam
❤ Ringankan cobaan dengan pasrah
❤ Khusyukkan solat dengan Thoma'ninah
❤ Sempurnakan amal dengan ikhlas
❤ Indahkan hidup dengan mengabdi
"Ya tuhanku, lapangkanlah untukku dadaku dan mudahkanlah untukku urusanku"
-Surah Thaha:25-26-

Subhanallah, semuanya pasti ada hikmah disebalik peristiwa itu. Semoga PN mensyukuri nikmat diberi. entry ini sekadar nukilan hati, jiwa dan hidup PN seperti terumbang ambing bak ombak bergelora...perlu diluahkan...kala hati sedang resah, perlu dikongsikan kala iman bergoyah...semoga apa yang ditulis tidaklah dipandang enteng mahupun negatif dengan sikap atau peribadi PN ini. sekadar ingin berkongsi rasa apa yang dilalui....harapan kini mahukan sokongan moral dan mental.....doakan terbaik untuk PN. Amiinn....
sekian di sini coretan hati....wassalam

POLITIK OH POLITIK: PATRIOT...BERSIH2.0

Assalammualaikum...
Kali ini Princess bukan nak berjiwa politik sangat. Kalau berjiwa sangat tak pasal2 kena serang hendap...so, my opinion pun tak tahu nak pilih yang mana. Actually, as a muslimah, we must know who are the best leader for our country right?

BERSIH 2.0: Artikel ini Princess share copy and paste dari Blog Solihin Zubir




Apa itu BERSIH 2.0?

BERSIH adalah singkatan daripada Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil. BERSIH bukannya sebuah parti politik yang akan bertanding dalam pilihanraya. BERSIH hanya ingin menuntut proses pilihanraya yang adil. BERSIH merupakan badan bebas dan tidak mewakili mana-mana parti politik. BERSIH tidak peduli siapa yang menang dalam pilihanraya, asalkan ia dijalankan secara adil, saksama, telus dan menurut lunas perlembagaan. Secara logiknya, orang yang berprinsip sepatutnya menyokong 8 tuntutan tersebut, samada dari pihak parti pemerintah mahupun di pihak parti pembangkang.

Kenapa Ambiga?

Ramai yang mempersoalkan kenapa Datuk Ambiga dipilih sebagai pengerusi Bersih sedangkan dia pernah terlibat dengan isu murtad Lina Joy. Sehingga ada yang mendesak Ambiga dilucutkan kerakyatan.

Nak tanya.. Adakah jika kita menyokong BERSIH, bermakna kita menyokong akidah Ambiga? Iran menentang US. Adakah menyokong Iran bermakna kita menyokong dasar syiah mereka yang sesat? Adakah kita menyokong kelab bola sepak Manchester United bermaksud kita menyokong akidah player MU yang kafir itu?

Kita hanya menyokong Ambiga menuntut pilihanraya adil. Jika orang bukan Islam pun mahukan keadilan, adakah kita sebagai umat Islam hanya mahu jadi tunggul dan rela dipijak serta ditindas pemerintah zalim? Malu la sikit.

Kenapa perlu adakan perhimpunan untuk serah memorandum?

Memang boleh jika mahu terus menyerahkan memorandum kepada Sultan secara individu. Tetapi, pasti akan ada pihak yang mengatakan itu adalah tuntutan bermotifkan peribadi. Jika mengumpulkan rakyat dalam satu perhimpunan dan perarakan menyerah memorandum tersebut, impaknya lebih besar. Kebangkitan rakyat juga dapat dilihat sekaligus memberi tekanan kepada pemerintah untuk melaksanakan tuntutan tersebut. Selain itu dapat memberi amaran kepada orang ramai jika tidak mahu situasi tersebut berulang, haruslah turut sama menyokong tuntutan BERSIH itu agar dilaksanakan segera. Bukannya memaki hamun.

Perhimpunan aman menjadi huru-hara

Pada mulanya, perhimpunan BERSIH berjaya dijalankan dengan aman. Rakyat berarak dengan penuh disiplin tinggi. Tidak ada kerosakan, keganasan dan rusuhan yang berlaku seperti digembar-gembur media. Tidak ada yang membaling objek atau batu, dan tidak ada siapa pun yang mencetuskan provokasi. Akan tetapi, pencetus ketegangan dan huru-hara yang sebenar adalah pihak polis dan FRU, bukannya rakyat. Ramai yang ditangkap walaupun mereka belum berhimpun.

Apabila rakyat berjaya berhimpun secara aman dan hanya melaungkan slogan, mereka ditembak dengan gas pemedih mata dan dimandikan dengan water canon. Sekaligus membuatkan perhimpunan menjadi kucar kacir. Semestinya mereka terpaksa lari mencari perlindungan. Kemudian, mereka dikejar, ditangkap dan dipukul tanpa belas kasihan. Dan paling menyedihkan, ada yang meninggal dunia akibat sesak nafas kerana bom asap. Inilah punca sebenar keadaan menjadi tegang. Sedangkan kalau dibiarkan, rusuhan tidak akan berlaku.

Walaupun Yang di-Pertuan Agong perkenan menerima memorandum tersebut, tapi usaha itu dihalang oleh pihak berkuasa. Siapa yang derhaka pada Sultan sebenarnya? Kasihan polis dan FRU yang terpaksa bertindak mengikut arahan pemerintah zalim. Terima kasih kepada sebahagian polis yang masih berhati perut.

Jalan Sesak / Peniaga Rugi Besar

Semua nak salahkan jalan sesak sebab BERSIH. Yang sebenarnya, jalan sesak sebab polis buat roadblock, tutup jalan-jalan utama. Perjalanan LRT juga dihalang. Sama juga dengan rungutan peniaga yang mengadu mengalami kerugian. Kalau gerai tak ditutup, mesti hasil jualan melambung dek puluhan ribu penyokong BERSIH yang lapar dan dahaga. Adakah semua peserta demonstrasi membawa bekal nasi goreng? Sangat tidak logik mahu mengatakan peniaga rugi besar disebabkan lautan manusia memenuhi ibu kota. Pintu-pintu masjid pula dikunci sebab apa? Hingga orang ramai terpaksa solat di merata-rata. Mujur bumi Allah itu luas. Kewajipan tetap dilaksanakan.

Media Propaganda Putar Belit

Jika dilihat di berita TV3 suku dan akhbar pro-kerajaan, jumlah yang dilaporkan menyertai perhimpunan tersebut hanya sekitar 5 ribu orang sahaja. Tujuannya mahu membuktikan usaha kerajaan menghalang rakyat menyertai perhimpunan tersebut membuahkan hasil. Pujian melambung diberikan kepada pihak polis dan FRU yang kononnya dapat mengawal keadaan dengan penuh etika.

Hakikatnya? Perhimpunan tersebut berjaya mengumpul lebih 50,000 rakyat walaupun pelbagai sekatan, rancangan dan fitnah menggagalkannya dilakukan. Sakitnya hati bila melihat liputan media propaganda dan komen-komen pencacai yang sentiasa memutarbelit dan meracun fikiran rakyat yang tidak mahu ambil tahu hal sebenar dan hanya menyokong membabi buta. Sangat kasihan.

Semangat Juang Rakyat

BERSIH 2.0 berjaya dilaksanakan walaupun dihimpit dengan pelbagai halangan termasuk rampasan baju-baju kuning, ugutan daripada pihak polis dan dolak dalik pemerintah yang sekejap mahu beri permit, sekejap tidak. Provokasi daripada Perkasa, Patriot dan Pertubuhan Silat Lincah juga tidak melunturkan semangat. Sedangkan mereka-mereka itu yang lantang bersuara kononnya mahu duduk di barisan hadapan untuk menentang BERSIH, tapi langsung tidak kelihatan ketika hari perhimpunan. Manakala Patriot pula hanya mampu mengumpul sekitar 300 orang sahaja. Itupun terpaksa berlindung di belakang FRU?

Dengan melihat gambar-gambar serta video perhimpunan tersebut, kita mendapat gambaran bahawa rakyat Malaysia yang mempunyai kesedaran benar-benar inginkan keadilan dan menyuarakan hak mereka di negara demokrasi yang dinafikan rejim pemerintah.


Segala ulasan tentang BERSIH 2.0 sudah ada ulasan tersendiri, jadi sekarang kita ambil pula ulasan dari seseorang dari sudut lain pula, apakah pandangannya? Ikutkan link pengkomen adalah ini: ADAKAMUKISAH








Salam semua,

Saya cuma ingin berkongsi pandangan... Panjang sikit, harap sudi luangkan masa sedikit untuk membaca dan memahaminya demi masa depan kita. Saya akan cuba memberi jawapan dan merumuskan setiap satu persoalan yang ditimbulkan oleh penulis a.k.a tuan rumah.

Apa itu Bersih?

Tuntutan 8 perkara dalam membersihkan sistem pilihanraya. Ada yg aku bersetuju dan ada yg tidak, sudahpun dijelaskan oleh pengerusi SPR. Mungkin lepas ni boleh buat perhimpunan utk mendaftarkan 3.9 juta rakyat Malaysia atas 21 tahun yg belum mendaftar sebagai pengundi.

Kenapa Ambiga?

Penulis mengaitkan dengan Iran dan MU... Anda tau tak Iran menentang US tu hanya satu propaganda semata2 nak mengaburi masyarakat Islam walhal sebenarnya mereka bersetongkol di belakang? Pasal MU pulak, itu hanya kelab bola sepak. Ada ke dasar kelab itu menentang Islam? Ambiga memang dah terang2 menentang Islam. Geert Wilders menentang Islam, kita bukan main lagi tentang. Tetiba dia bercakap pasal keadilan, kita nak sokong juga? Korang tau ke motif dan niat sebenar Ambiga? Sekarang mungkin untuk keadilan pilihanraya, lepas dah berkuasa dia akan buat keadilan utk agama di Malaysia agar sama tarafnya. Sape yg menyokong dan menolak dia ke atas? Orang Islam juga.

Kenapa perlu adakan perhimpunan untuk serah memorandum?

Berkumpul beramai2 lagi bermotifkan peribadi pemimpin2 seperti Anwar dan Ambiga yang berjaya memperkotak-katikkan orang Melayu yang suka mengikut2 cakap orang. Tak puas hati? Ada cara yang lebih baik, efektif dan bertamadun. Buat petition, kumpul tandatangan, nama dan IC, cukup sejuta, biar wakil pemimpin dalam 10 orang ke mohon menghadap YDP Agong. Sebab tu kita ada pemimpin dan wakil rakyat... wakil kepada rakyat. Kalau kerja pemimpin kita nak heret sekali semua rakyat, tak guna jadi pemimpin, tak guna ada parlimen. Kalau tak puas ahti jugak sangat tak perlu pun adakan perhimpunan, setel jelah masa pilihanraya, takde sape pun nak halang korang nak undi sape2. Tapi make sure semua yg pergi perhimpunan tu mendaftar SPR dan pergi mengundi, jangan cakap saja.

Perhimpunan aman menjadi huru-hara

Kalau polis tak kawal, biar sahaja, 500,000 ribu orang datang... boleh ke Ambiga dan Anwar bagi jaminan semua peserta berjalan dgn aman? Dalam tu jangan kata penjenayah, perompak, penculik, warga asing segala jenis kemungkinan boleh wujud. Kalau dekat stadium yg dikawal oleh polis pun orang masih boleh merusuh, baling mercun, bakar kerusi, pecah cermin kereta, bergaduh pun polis susah kawal, inikan pula ribuan manusia kat atas jalanraya, bayangkan kalau dibiarkan sahaja? Pasal bola orang boleh gaduh, pasal politik lagilah... Kalau polis tak kawal, kemudian semua orang berjalan2 tak tentu arah kat atas jalanraya sampai menghalang trafik, itu boleh kira aman ke? Kalau demonstrasi jalanan ni dibolehkan dan jadi budaya atas sebab hak asasi manusia, lepas ni semua golongan akan membuat demonstrasi jalanan. Persatuan gay tak puas hati, demo... persatuan paderi tak puas hati, demo... Perkasa tak puas hati, demo... semua atas dasar hak asasi manusia... ekonomi negara boleh lumpuh! Demonstrasi jalanan itu budaya barat, kenapa perlu kita ikut?

Pasal warga tua, orang perempuan, kanak2 yang kena pukul, tangkap, sampai ada seorang pakcik meninggal, aku sangat sedih dan hanya ucapan takziah dan doa yang aku mampu berikan. Ya anda cakap polis adalah zalim, namun bagi aku Ambiga dan Anwar lagi zalim. Dia tahu walau macammana aman pun perhimpunan ini akan bertukar menjadi medan perang, punya risiko dan bahaya, dia sepatutnya menasihati dan melarang kaum wanita, warga tua, kanak2 dan orang yang tidak sihat untuk join demonstrasi ini. Rasulullah s.a.w pun tidak membenarkan kaum wanita, warga tua, kanak2 dan orang yang tidak sihat untuk turun berperang, malah lelaki yang mempunyai keutamaan menjaga keluarga juga. Hanya orang lelaki yang sihat tubuh badan dan berkemampuan sahaja yang dibenarkan. So mana2 yang tak sepatutnya pergi tapi pergi jugak, kalau kena belasah jangan salahkan polis. Korang dah berani turun medan perang, patut dah berani nak tanggung risikonya, jangan ingat sbb anda orang perempuan, polis nak layan korang baik2, belai baik2? Fikir secara logiklah. Tapi walau mcm manapun, korang ingat polis tu pun suka sangat ke pukul2 tangkap kaum diorang sendiri? Diorang hanya menjalankan tugas mereka, kerja makan gaji, ada anak bini nak tanggung. Kerja lain tak dapat, polis jela yg diorang layak dan mampu. Ingat tak menangis ke dalam hati diorang buat kerja ni? Kalau korang rasa polis tu zalim, jahat, kalau korang bagus, baik, berhati mulia sangat apa kata korang masuk jadik polis.

Jalan Sesak / Peniaga Rugi Besar

Fikir guna logik sikit. Kalau polis tak tutup jalan pun, jalan akan sesak sebab jalanraya dah dibanjiri manusia. Masa tu undang2 lalu lintas dah tak terpakai langsung. Yakin ke 100,000 orang boleh berjalan secara baik2 dan aman2 di bahu jalan berarak ke Istana Negara? Pasal peniaga bukan peniaga sahaja, malah semua syarikat tempatan dan multinasional yang beroperasi di KL rugi kerana kedai dan pejabat terpaksa ditutup. Impak dia mana2 kompeni multinasional yg mempunyai client dan cawangan luar negara semua akan terjejas sbb kakitangan tidak dapat hadir bekerja dan memberi support. Korang pernah terfikir tak semua tu? OKlah peniaga yang untung hanya peniaga makanan dan minuman bagi siapa yg tak bawak bekal nasi goreng. Ada ke diorang berhimpun nak singgah2 kedai kain beli kain buat baju raya? Kalau kata kedai diorang kena rompak, samun, siapa nak bayar pampasan? Ambiga?

Media Propaganda Putar Belit

Ya, media perdana propaganda. Memang mostly pro-BN, tak dinafikan. But at least kita tahu apa yg dia tipu dan untuk memihak kepada BN. But media internet? Majoriti semua berpihak kepada pembangkang. Tapi betul ke berita tu? Lagilah ia ditulis tanpa sebarang tapisan. Sesiapa boleh tulis, sape2 leh jadik wartawan. Cerita betul cerita fitnah semua dicampur aduk. Yang kita ni pulak asal berita kat internet, berita kat blog wartawan tak bertauliah ni, yg pro-PR, semua betul, semua kita percaya. Yang pro-BN semua salah, tipu. Dan satu lagi, dah la kutuk media perdana tempatan, media barat pulak kita agung2kan, kemudian buruk2kan pulak negara kita kat negara luar. Bagus, tahniah... anda langsung tiada semangat patriotik. Nak kritik boleh, tapi tak perlu kecoh dan memburukkan kan media luar. Samalah kes bila hackers luar negara nak hack website kerajaan Malaysia sbb SKMM block file sharing, ramai pulak rakyat2 Malaysia terutama budak2 kaki download movie haram dan cerita blue ni marah dan sokong hackers luar tu, bukannya nak mempertahankan negara. Tunggulah sampai org2 Yahudi, barat masuk campur jangan menyesal time tu. Kalau negara kena serang konfirm ramai yang takut nak angkat senapang melawan balik tapi sebaliknya mengikut kata2 orang luar. Aku berani cakap orang2 muda negara kita sekarang semangat patriotiknya adalah ZERO.

Semangat Juang Rakyat

Berhimpun atas jalanraya ni ke yang dikatakan semangat juang rakyat? OK korang dah berdemo memperjuangkan sistem pilihanraya yang Bersih. Selepas ni apa? Demo utk memperjuangkan Pakatan Rakyat pulak? Demo sbb harga petrol naik? Demo sbb korang tak dapat subsidi? Demo sbb korang tak dapat masuk universiti? Demo sbb cikgu dekat sekolah tak pandai mengajar budak? Semua benda nak demo? Selain daripada menyalahkan kerajaan, menyalahkan orang lain, apa kata salahkan diri sendiri dulu, cermin diri, muhasabah diri kita ni betul ke tak. Surau, masjid tu rajin ke tak pergi, solat tu cukup tak, zakat bayar ke tak, haji dah register ke belum? Lepas ni Ambiga berjuang untuk IFC, kesamarataan agama di Malaysia atas nama hak asasi manusia, rasa2 korang berdemo tak?

Akhir kata, sebelum mengundur diri, ingatlah kita diberi akal fikiran oleh Allah s.w.t. Apa2 pun kita berfikir secara logik, rasional dan berlandaskan agama. Hak asasi manusia? Sejak kita dilahirkan di muka bumi, kita sebenarnya tiada sebarang hak pun, kerana kita semua adalah milik Allah, kita semua adalah hamba-Nya sahaja. Bila hak asasi manusia menjangkaui agama, kita tak nak solat ke, tak nak pakai tudung ke, nak minum arak ke, nak berzina ke, semuanya dibolehkan atas alasan hak asasi manusia, seperti di barat.

Dan satu lagi, korang boleh cakap yg korang support Bersih pasal tuntutan pilihanraya, tapi jangan cakap korang support Bersih sbb sokong Islam, demi kerana agama, nak memperjuangkan negara Islam. Ini aku bercakap dengan fakta bukan andaian sahaja. Korang sedar tak hanya PAS sahaja yang beria2 memperjuangkan Islam? Ada ke DAP dan PKR memperjuangkan Islam? DAP memperjuangkan hak samarata antara kaum dan agama, PKR pulak memperjuangkan keadilan negara dan juga keadilan untuk Anwar. PAS, DAP dan PKR, matlamat pun dah berbeza. Kalau Pakatan Rakyat menang majoriti 2/3 kat parlimen dan membentuk kerajaan, korang dapat ke negara Islam? Ingat DAP dan PKR nak bagi ke PAS buat negara Islam, laksanakan undang2 hudud? Ditambah pulak majoriti kerusi mereka lebih banyak daripada PAS di parlimen? Last2 semua hak kaum kita, agama kita disama ratakan. Tapi disbbkan nakkan juga negara Islam, PAS pun bergeraklah secara sendiri

dan bertanding 60 kerusi SAHAJA, so kalau menang semua kerusi kat parlimen pun, takkan dapat majoriti 2/3, takkan dapat membentuk kerajaan pun. Nakkan negara Islam, jauh lagi perjalanan tu. Takpayah keluarkan hadis Nabi, ayat Al-Quran, kalau ikut situasi sekarang yang terpaksa diikuti, dalam sistem demokrasi berpelembagaan negara kita, kepada PAS, aku merayu, tolonglah keluar daripada Pakatan Rakyat, dan bertandinglah di semua kerusi parlimen... kalah takpe, at least anda menunjukkan kesungguhan dalam melaksanakan negara Islam, dan aku yakin Allah menilai atas segala usaha dan keikhlasan anda dalam membentuk negara Islam. DAP dan PKR kalau berkuasa, semua kaum sama, tiada lagi keistimewaan Melayu dan Islam. Masa tu kuota universiti, penjawat awam, biasiswa, pembelian rumah dan lain2 semua tiada untuk orang Melayu dan Bumiputra. Dulu kita dah memberi kewarganegaraan kepada kaum Cina dan India sewaktu merdeka, sekarang kita nak beri diorang kuasa pula. Mungkin korang boleh cakap apa salahnya kita berkongsi kuasa dengan mereka, tapi adakah mereka juga akan berkongsi juga kekayaan ekonomi mereka kepada kita? Secara majoriti mereka dah control sektor ekonomi, pendidikan, perubatan, industri di negara kita even hartanah2 yang bernilai tinggi di bandar2 besar semuanya dah dipegang dan dimiliki oleh mereka, sekarang kita dengan baik hatinya nak bagi mereka hanya satu benda yang majoriti masih lagi orang Melayu Islam dan Bumiputra tinggal iaitu kuasa... So kalau kuasa pun diorang dah control nanti, apa yg kita tinggal? Nothin... sbb tu aku bertanya kat korang korang korang dan korang, adakah bila kita dah berkongsi kuasa dengan mereka, mereka sanggup berkongsi kekayaan mereka dengan kita. Aku berani katakan tidak.

Aku benci demonstrasi jalanan, BN, PKR dan DAP tapi aku sayangkan PAS yang dapat membentuk negara Islam tetapi hanya boleh dicapai dengan kemenangan majoriti 2/3 di parlimen. Adakah cita2 aku ini akan dapat tercapai sebelum aku mati nanti? Hanya Allah sahaja yang tahu. Oleh itu bangunlah wahai semua orang Islam, bangkitlah semua orang Melayu, sedarlah yang selama ni kita dah byk kali diperalat dan dipergunakan... tolonglah... aku merayu...






Jadi dalam entry kali ini Princess tak mahulah nak ulas panjang mana pun kan...fikir sendiri yer...pendapat masing2.

Setiap apa yang berlaku itu, Allah yang tentukan, tapi Allah berfirman: "Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum itu selagi kaum itu sendiri tidak mengubahnya"

Maka, sebagai manusia yang dikurniakan AKAL untuk berfikir, OTAK terletak di atas dan bukan di bawah, IMAN sentiasa ada andai kita mencari dan terus mencari, oleh itu, hanya mampu untuk mengatakan fikir-fikirkan, sesungguhnya apa yang berlaku itu adalah atas perilaku manusia itu sendiri.

Apa yang baik, datangnya dari Allah, apa yang buruk atau kurang itu datangnya dari diri sendiri, walaupun apa-apapun yang berlaku adalah atas kehendak Allah, tapi janganlah lupa ucapkan Alhamdulillah andainya baik, dan beristighfarlah andai itu buruk atau kurang diri kita sendiri.

Semua segala pro dan kontra yang Princess pamerkan jangan pula disalahtafsirkan, AGAMA adalah AGAMA! POLITIK adalah POLITIK! jangan nak mencampur adukkan pula. NIAT itu yang penting, Allah dan turunkan ALQURAN kepada Nabi Muhammad, Nabi Muhammad pula meninggalkan 2 permata yang tidak akan pupus sampai hari akhirat iaitu ALQURAN & HADIS. Maka kaji selidik, Insyaallah kalian semua tidak akan terpesong! Fikir-fikirkan mana yang baik dan mana yang buruk. Tapi, ingatlah DUNIA ini hanya sementara, pinjaman semata-mata, lebih baik kalian menambah IMAN di dada untuk kehidupan akhirat kalian dengan memperjuangkan AGAMA! Mati kalian adalah syahid, syurga buat kalian. Bukan Princess nak cakap dunia ini tidak penting, tapi dunia ini hanya pentas lakonan semata, NIAT Nawaitu kalianlah menentukan POLITIK itu ke arah mati kalian dalam memperjuangkan apa yang sebenar? Lihatlah DUNIA! Apa yang berlaku? ISLAM di mana? Ya, ISLAM ada di mana-mana.....tapi....jawab sendiri....


Biarlah mati kalian kerana AGAMA, bukan kerana POLITIK!
Tak adanya malaikat Munkar dan Nakir tanya:

Siapa pemimpin politik anta?
Anta penyokong politik mana?
Anta buat apa dalam politik anta?

Jangan bergelak jangan nak memperlekehkan dialog di atas, tapi renung-renungkan apa yang akan kalian jawab nanti?

Siapa tuhanmu?
Apa AGAMAmu?
Siapa pemimpinmu?
Apa yang kamu sumbang dalam AGAMAmu?

Okey itu sahaja mahu diulas...semoga ambil yang baik, yang buruk itu kita cuba perbaiki, manusia mudah alpa, manusia mudah lupa, manusia tidak sempurna, maka kita sesama perbaiki menyempurnakan diri kita...Insyaallah
sekian wassalam
pen~off

BANYAK PERUBAHAN BLOG SEKARANG!

Assalammualaikum...
Subhannallah....dah lama sungguh tak ber update blog ishk3....sorry for my readers and followers yang masih tertunggu-tunggu sedutan episod demi episod novel Princess itu, seriously, Princess sangat-sangat penat+letih nak menaip idea2 novel itu. Insyaallah episod 3 akan muncul juga maaf yer kawan2....

Actually, Princess just nak bagitahu tentang Blogger.Com pun dah ada perubahan terbaru kan3x...? Humm sangat2 berpuas hati juga, dulu colour biru putih, now oren putih. nice laa dan settingnya pun ala-ala Facebook pun ada ada HOME gitu...huhu...okey jom tengok apa yang terbaru:

Gambar di bawah adalah HOME bagi Blogger.Com


Gambar bawah ini pula gambar ruangan post@entry yang nak ditulis...


Dan di bawah ini pula adalah DASHBOARD....


Now, kalau nak buat tutorial kenalah 

OPEN BLOG--> HOME--> CLICK DASHBOARD--> CLICK TEMPLATES

....barulah korang boleh edit coding2 nye di situ kan3...Seriouly, masih kekok nak gunakan template blogger yang baru nie macam2 ini adalah 1st time entry guna template baru ishk3..agak2 yang lama lagi best or yang baru lagi masyuk?? hehehe tepuk dada tanya hati kuang3x....

owh selamat tinggal template biru putih ku huhuhuh...kalau nak tengok yang lama hust click HERE

Okey DONE! story about blog....

Pada 7 Julai 2011, Princess dengan rasminya telah memenangi tempat ketiga dalam satu contest I LOVE MY MUM, actually ni contest ke berapa Princess join tapi contest pertama Princess menang! Selama ini pun tak pernah menang satu apa pun contest *sigh* rezeki bulan 7 bulan kelahiran Princess yang ke-20 dan mungkin bulan rezeki nak dapat tawaran UPU 15 Julai 2011 nanti! Insyaallah...doakan Princess ye kawan2...

Okey ini gambar pembuat contest Kak Ida, dia yang komen bagitau pada Princess fuhh teruja juga Princess!
*klik untuk tumbesaran yang nyata*

Ini pula komen yang jelas di ruangan entry contest i love my mum....


Okey kalau nak tahu siapa orang nye jom terjah blog Kak Ida pinky gitu...sweet suke3x...klik pada gambar di bawah untuk terus ke blog nye...


Inilah bukti rasmi heheh thanks Kak Ida sudi beri rezeki kepada Princess...



Mesti korang semua nak tahu apakah hadiah yang bakal Princess terima kan3x...owh jom3x..ce tengok2!!

Thanks again.....shawal semuanya! By the way ikutkan Princess memang tak pakai shawl2 semua nie memang comel je nak pakai, tapi bukan taste Princess, orang kata rezeki jangan ditolak jadinya shawl2 nie maybe Princess akan sharing with my cousin yang memang suka pakai shawl, kalau shawl jenis macam Heliza Helmi jenis labuh Princess nak juga pakai ngeh3..nak melaram gak..huk3..tapi....xpelah bukan nak salahkan sesiapa sangat2 berterima kasih kerana memberi hadiah yang sangat2 berharga, shawl2 nie Insyaallah Princess akan pakai bila sesuai dan jumpa yang sepadan dengannya untuk Princess matching2kan hehehe...kan nak jadi ustazah...boleh ker nak pakai shawl2 nie hehehe....xpe2 Islam tak melarang dalam berfesyen tapi biarlah melabuhkan dari bawah dada dan tidak menampakkan apa yang tidk patut dilihat oleh leaki bukan ajnabi....Thanks a lot Kak Ida, sorry lambat untuk post entry ni hehehe...

okey done itu sahaja nak coretnya di masa2 yang terluang ini daa..sekian wassalam
pen~off
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah