TUTORIAL DATE BOX LUAR POST ENTRY

Assalammualaikum

Hari ini terasa rajin nak buat tutorial setelah menjadi buat tutorial ini bila design/edit blog blogger lain okey. Hehehe....

 Kalau tak tahu macam mana date box tu ada di luar post entry, contohnya seperti gambar blog di bawah ini, atau pun korang boleh terjah ke blog Dg Norfazilah Samsol.

Tutorial ni nak credit kepada adik: Anis Nutella.

Washed denim

 1.Dashbord > Design > Edit HTML
 2.Ctrl F and search code .date-header {

 Korang akan jumpa macam ni kan?
 .date-header {
  margin: 1.5em 0 0;
  font-weight: normal;
  color: $dateHeaderColor;
  font-size: 100%;
}
 Okey,delete code tu semua dan gantikan dengan yang bawah ni :-
 h2.date-header {
height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(Url Gambar Anda) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
font-family: calibri; color: #FFFFFF;
}
 Preview dan save template

 Kalau tak jumpa code .date-header { , ikut tuto yang bawah ni pulak.Saya tak pasti tutorial ni untuk template apa sebab saya belajar dari Putryy :)

 1.Dashbord > Design > Edit HTML
 2. Ctrl F dan search code h2.date-header {

 Copy dan paste code ni di bawah  h2.date-header {
 height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(Url Gambar Anda) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
 Code full dia macam ni,

 h2.date-header {
height:40px;
margin:-15px -20px -500px -115px;
padding: 30px 300px 105px 10px;
background: url(Url Gambar Anda) no-repeat;
position:absolute !important; position:relative; float:right;
text-align: center;
font-family: calibri; color: #FFFFFF;
}


 3.Preview dan save template .

Nota
Gantikan Url Gambar Anda tu dengan gambar korang okey ^^
Jenis font dan warna font tu boleh tukar ikut citarasa korang

Kalau nak date box yang comel2 adik anis ada buatkan korang boleh je terjah SINI.
Kalau nak lagi comel meh ler tempah by Princess nanti boleh jadi macam Dg Norfazilah Samsol nye date box memang comel:

Okey done selamat mencuba yer...
sekian wassalam
pen~off

4 Comments:

Yana Farinha said...

hye..nice blog.. dah folo awk.. jom singgah blog kita. www.duniasigadisberseliparhijau.blogspot.com

❤‌Princess Nabilah ❤‌ said...

@Yana Farinha

thanks.....insyaallah nnt sy singgah yer

Tengku Puteri said...

dah lama cari tutor nih..tima kasih ye sudi ajarkan..heee...

Profesor Princess Nabilah said...

@Tengku Puteri

sama2 slmt mencuba..hehe

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah