TUTORIAL SHOUTBOX DI HEADER BLOG


Assalammualaikum
 Kali ini Princess telah merajinkan diri nak ajar korang letak shoutbox tu di header macam Princess.


STEP 1:
  • Sila design header anda dan yang amat diperlukan adalah tempat untuk meletakkan shoutbox anda okey. Sebagaimana contoh rujuk gambar di atas.


STEP 2:
  • Pastikan kotak shoutbox yang korang nak letak tu area mana.
  • Then kalau nak tukarkan position shoutbox untuk masuk ke dalam kotak yang telah korang design kat header tu, korang just adjust nombor di code
margin-left: 0px;  margin-top: 0px;
  • Lepas tu, korang save and tengok sama ada shoutbox tu dah masuk kat kotak yang korang design tadi tu ke belum, kalau belum korang adjust lagi nombor2 tersebut wokeyh
STEP 3:
  • Selepas itu pastikan pula ketinggian dan kelebaran shoutbox anda perlu di sama ratakan okey antara code:
<div style="border: 4px ridge #1569C7; height: 200px; width: 320px;">
  • Code di atas yang perlu korang adjust adalah yang berwarna MERAH okey.
  • Border korang boleh choose nak tukar 'ridge' kepada (dashed/dotted/outset/inset/double/solid)
  • Saiz height dan width tu korang kena pastikan yang shoutbox korang juga bersaiz sama dengan code di atas okey. Sila tengok shoutbox punye saiz masing-masing. Senang jer, kalau tak faham sila tanya lagi.
  • Akhir, korang just paste code ini dengan  melalui beberapa pages dalam blog antaranya:
  • Dashboard-Post List-Layout-Add A Gadget-HTML/Javascript
Hopefully, korang fahamlah apa yang Princess cuba terangkan okey. Maaf sangat-sangat sejak netbook problem, Princess tak dapat nak cari laman yang menyediakan tempat encode untuk code diletakkan dalam blog. So, terpaksa Princess buat tutor macam ni harap korang fahamlah okey. Kalau tak faham silalah tanya di Facebook Princess okey. Insyaallah Princess akan terangkan semula (decide on time if I'm not busy). Thanks to all for support me and my blog.

Akhir kata, semoga berjaya korang untuk meletakkan shoutbox di header....
Sekian wassalam
pen~off
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah