BUDAK SEKARANG SUKA CAMPUR ADUK HAL AGAMA DAN POLITIK

Assalammualaikum
Hari ini Princess ada satu cerita best buat korang akan berfikir sendiri. Berdasarkan tajuk yang diberi mesti korang malas nak baca bukan? Princess buat masa ini belum berpihak lagi mana-mana parti, so what I want to story is about true story from my brother. Sebab ini adalah cerita dia dengan roomate dia yang merupakan seorang pemuda kuat kaki politik. 

Zaman sekarang inilah menjadi punca kebanyakan anak-anak remaja, belia mudah mencampur adukkan hal politik dengan isu agama Islam. Bagi korang ada ke patut? Bagi Princess adalah tidak patut mempermainkan isu agama dalam memperjudikan hal politik kalau nak jatuhkan pihak lawan sekalipun. Ini adalah pendapat Princess sendiri. Rasulullah S.A.W dahulu juga seorang pemimpin beragama Islam juga ada isu politik dalam pentadbiran baginda. Tapi, kenapa sekarang ramai budak-budak remaja yang amat kuat atau dikenali sebagai kaki politik lah senang cerita kan, suka memutar belitkan hal agama dengan politik? What happened now? 

Nama dah Islam, mulut cakap Islam tapi mudahnya Iman mereka goyah apabila politik dijadikan isu. Apa ke halnya perkara ini berlaku? Nak tunding jari kepada siapa? Mak Bapak kah? Pemimpin negara kah? Atau kebodohan diri sendiri? Princess pun tak tahu. Apa yang Princess tahu adalah lebih baik aku pertahankan agama dari mempertahankan atau memperjuangkan orang yang mengkhianati agama Islam itu sendiri betul atau tidak? Haiyaa.....itulah kalau hidup tak berlandaskan syariah Islam jahiliah lah jadinya! Nauzubillah....

Okey cerita antara dialog yang Princess dengar macam inilah jalan ceritanya yer:

Suatu hari, Budak A bersama dua orang roomate nya iaitu Budak B dan Budak C duduk semeja berborak-borak dalam bulan Ramadhan. Mereka berborak dan berborak sehingga termasuk isu politik.
Budak A: Weyh, aku nak tanya mak bapak ko solat ke?
Budak B: Eh, mestilah! Apsal ko tanya soalan macam tu?
Budak C: Entah, dah tentulah solat itukan wajib!
Budak A: Mest mak bapak ko orang P** kan? Huh! Aku dah agak dah!
Budak B: Apa kena mengena solat dengan orang P** ?
Budak C: Ntah apa-apa aje ko kan tanya soalan macam budak tadika seyh!
Budak B dan Budak C terasa pelik tengok sahabat mereka bertanya soalan yang tak asuk dek akal oleh seorang umat yang beragama Islam!
Budak A: Weyh, aku lapar laa, aku nak buka puasa boleh tak?
Budak B: Huh!
Budak C: Apesal ko tak pergi je tanya kat Allah? Apesal nak tanya kitaorang plak?
Budak A: hehehe.....
Budak B dan Budak C memandang sinis Budak A, Budak Abuat muka selamba pergi ke dapur goreng nugget dengan muka tak malu buka puasa kerana tak tahan lapar.....

Pengajaran cerita: Inilah budak remaja zaman sekarang, hal agama benda yang wajib SOLAT! Solat itu tiang agama, tapi sewenang-wenangnya memperlekahkan tuntutan wajib itu1 Ibarat solat itu parti politik! Inikah sewajarnya anak-anak muda sekarang memperlekehkan agama demi menegakkan politik yang tak ada apa-apa ganjaran pun di akhirat?

Ibarat gambar di bawah seperti cerita di ataslah kan...bukan nak rendahkan sesiapa gambar ini princess google yer....jangan nak attacted me plak laa..lu pikir laa sendiri apa yang patut dan apa yang tak patut! Kalau Islam katakan Islam! Jangan pula nak memperlekehkan agama Islam itu sendiri kalau dah diri sendiri tak betul asasnya, tak betul jugalah kan..so pikir-pikirlah sendiri, Allah dah bagi akal betul pada tempatnya, tapi manusia itu sendiri nak letak akal tu kat lutut gak princess tak tahulah nak cakap apa kan....



Cuba korang carilah mana-mana hadis ke, kitab-kitab sahih ke, ada tak kalau korang dah mati nanti, para malaikat, Munkar dan Nakir: [info] ada ke soalan mereka akan berbunyi sedemikian?

  • Apa parti politikmu?
  • Siapa pula pemimpin politik mu?
  • Apa pula pertolongan/bantuan/kebajikan yang kamu buat untuk politikmu?
Apa kejadahnya tanya soalan macam itu? Kanak-kanak 3/4 tahun pun dah tahu apakah soalan-soalan yang bakal ditanya saat kita di alam barzakh nanti. Inikan remaja yang dah akil baligh pun bertanya soalan tentang solat, adakah mereka tidak pernah terfikir langsung, bahawasanya perkara pertama yang bakal disoalkan di alam barzakh adalah SOLAT! Ya solat itu tiang agama, tiang iman seseorang.

Okey itu sahaja yang ingin Princess kongsikan bersama korang semua tentang cerita yang benar-benar berlaku dalam kalangan budak-budak universiti yang kaki politik, yang ilmu agamanya sangat cetek, tak pernah nak mengkaji asal usul agama sendiri, nak berpihak hanya semberono, tak fikir hukum hakam sebenar, man hentam aje nak perihalkan soal agama, sehinggalah terjadinya cerita ini. Semoga apa yang Princess ceritakan ini dijadikan satu pengajaran bagi sesiapa yang nak sangat berkaki....kaki..kaki sangat dengan politik fikir-fikirlah sebaik-baiknya sebeum bercakap jangan semberono aje yer...makan diri kaki tak lama lagi iaitu kaki sendiri!

Okey dahlah malas nak panjang lebar sangat berleter bab isu politik ini, makanya fikir-fikirlah sebelum melakukan sesuatu perkara. Bak kata pepatah: "Kerana mulut badan binasa"

Sekian wassalam
pen~off

0 Comments:

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah