CUKAI OH CUKAI, MEMANG BERBALOI BALOI TERBALOI SANGAT

Assalammualaikum
Dunia cacarmarba ke dunia pancaroba, memang tak habis-habis nak bising pasal politik punya hal lah...bosan muak semua ada. Tadi berborak dengan seorang kawan pasal politik. Nasiblah kami berdua neutral, maksudnya masih di atas pagarlah, tak sokong mana-mana pun. Apa yang penting hidup tak adalah samapai moral runtuh.

Okey, semalam serta merta balik dari enjoy dengan kawan lama, online terus facebook dan blog, alih-alih tengok berita masing duk paparkan pasal cukai topup naik..waduh3x..gamat ni!! Apesal kedit phone naik?? Ni yang nak hangin ni..huaaa.....dahlah telefon kalau tak ada topup memang susahlah nak bercalling ini alasan mudah buat yang sedang bercinta, tapi bukan budak-budak bercinta aje yang berang, orang dewasa yang tengah busy dengan bisnes segala semua pun memerlukan semua ini betul tak? Lagi-lagi hal-hal kecemasa, amacam kalau tetiba nak masuk topup aje bayar lebih lorh....fuhh fed up3x...okey apa-apa korang fikirlah sendiri...

Tambah Nilai Pra Bayar & Pek SIM Kena Cukai Perkhidmatan Enam Peratus Mulai 15 Sept
KUALA LUMPUR, 8 Sept (Bernama) -- Pembelian tambah nilai prabayar dan permulaan prabayar/pek SIM bagi semua syarikat telekomunikasi akan dikenakan cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus, berkuat kuasa 15 Sept.

Pelanggan prabayar akan dimaklumkan melalui SMS bermula tengah hari ini mengenai cukai perkhidmatan ITU, demikian menurut industri syarikat telekomunikasi Malaysia dalam kenyataan bersama di sini hari ini.

Para pelanggan juga boleh merujuk kepada laman web syarikat telekomunikasi masing-masing untuk maklumat atau menghubungi pusat perkhidmatan pelanggan sekiranya mereka mempunyai pertanyaan lanjut.

Syarikat telekomunikasi itu berkata cukai perkhidmatan merupakan cukai penggunaan dan boleh dikenakan kepada pelanggan sebagaimana yang disediakan dalam perundangan cukai perkhidmatan.

Akta Cukai Perkhidmatan 1975 memerlukan syarikat telekomunikasi mengenakan levi cukai perkhidmatan pada kadar tertentu terhadap perkhidmatan telekomunikasi, termasuk perkhidmatan prabayar mudah alih.

Ini sama seperti cukai perkhidmatan yang dilevi terhadap pembelian makanan dan minuman daripada restoran dan hotel.

Cukai perkhidmatan terhadap prabayar bukan baru kerana syarikat telekomunikasi telah menyerapnya bagi perkhidmatan prabayar mudah alih sejak pengenalan pada 1998.

Langkah yang diambil adalah bagi memastikan perkhidmatan prabayar mudah alih kekal kompetitif berbanding pasca bayar, memandangkan kadar prabayar tinggi bagi panggilan dan SMS pada permulaan.

Dengan kadar prabayar berkurangan sejak bertahun, ia kini ditawarkan pada kadar yang amat kompetitif.

"Dengan cukai perkhidmatan enam peratus terhadap perkhidmatan prabayar, seorang pelanggan yang membeli tambah nilai RM10 perlu membayar RM10.60, dengan 60 sen sebagai cukai perkhidmatan," kata kenyataan itu.

-- BERNAMA


Macam-macam hal lah depa semua ni kan3x...
okey sekian wassalam
pen~off

2 Comments:

Syahbinar Shuib said...

a'ah.. itulah, sume org tak puas ati pasal nih.. nasib baik laa sy ni bukan pngguna tegar.. huhuh :D

❤‌Princess Nabilah ❤‌ said...

@Syahbinar Shuib

sama laa jugak tapi kalau dpt tepon kawan tu mau nye berejam hahaha

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah