WAHAI UMAT ISLAM, DI MANAKAH KALIAN? APA FUNGSI JAKIM? GOYANG KAKI KAH?

Assalammualaikum

Nauzubillah min zalik. Kenapa Princess buat tajuk macam itu? Tadi berblogwalking jumpa satu artikel, yang memang tidak asing lagi dalam dunia maya ini. Rupanya bukan mudah nak membanteras sesuatu yang berkenaan Islam, okey apa maksudnya itu ye? Begini, di sini Princess nak tegaskan, dalam Malaysia, Islam adalah agama rasmi, kenapa dalam banyak-banyak perkara berkenaan tentang Islam selalu diperkotak katikkan sendiri oleh umatnya sendiri? Princess sendiri semakin tak faham, orang Islam mengadu agamanya dipijak-pijak, dipermain-mainkan, apakah semua ini satu lakonan atau drama yang kita hanya mampu memandang sahaja,tapi pihak yang sepatutnya tidak ambil tindakan boleh kata "Perkara itu bukan dibawah penguasaan kami? Bukankah perkara yang di keutarakan itu adalah serius? Di manakah umat Islam di Malaysia? Hidup lagi atau membuta tuli sahaja?

Okey tadi berblogging terbaca tentang isu kritik Islam oleh Hajjah Sitt Al-Wuzara di blog resepirahsiaku.


So, hasil perkongsian haruslah di sebar-sebarkan. Sekilas kata dari penulis blog tersebut:

Sebanyak 554 laporan polis telah dibuat terhadap Mat Sabu oleh berbagai pihak yang marah kepadanya. Tetapi tiada satu pun laporan polis terhadap Hajjah Sitt Wuzara yang menghina Islam, Allah SWT, Nabi SAW dan Agung oleh mana-mana pihak dari NGO Islam, PEKIDA, PEKIMA, Pertubuhan Islam Negeri, Belia Islam, ABIM, Biro Islam politik UMNO dan lain-lain lagi persatuan Islam yang konon mempertahankan Islam??? Mereka lebih berminat kes politik seperti kes Mat Sabu dan biarkan Islam dihina. Mereka semua sudah jadi NATO (No Action Talk Only)

Ini pula info dari blog dunia cacamarba:




MANUSIA biadap yang menggelarkan dirinya sebagai Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara, sehingga ke hari ini bebas menghina dan mencaci Islam di internet. Menyedari bahawa menjaga dan memelihara kesucian Agama Islam menjadi tanggung jawab setiap umat Islam secara keseluruhannya.

Jingga 13, sebuah badan NGO, yang terdiri daripada sukarelawan, facebooker dan blogger hari ini telah menghantar memorandum kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, SKMM dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, JAKIM.

Memorandum itu diserahkan kepada salah seorang pegawai SKMM di pejabat rasmi suruhanjaya itu di Cyberjaya kira-kira pukul 12:30 tengah hari tadi.

Memorendum itu diterima dengan baik, malah pegawai tersebut meskipun mengakui tidak boleh membuat sebarang keputusan, difahamkan beliau akan membawa perkara ini kepada pihak pentadbiran atasan.

Jingga 13 bertujuan memberikan desakan yang kuat kepada pihak berkuasa ini agar melancarkan tindakan besar-besaran kepada manusia biadap yang menggelarkan dirinya sebagai Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara.

Manusia biadap ini masih bebas menghina, mencaci, mencarut serta menyiarkan gambar-gambar menghina Allah SWT dan Rasullulah SAW di internet. Malah semakin banyak laman blog, Twitter dan facebook diwujudkan untuk menghina dan mencaci Islam.

Di bawah ini salinan memorendum yang telah dihantar kepada SKMM.




Sambungan bacaan seterusnya sila klik blog ini: Dunia Cacamarba


Apa fungsi Jakim sebenar?
Sumber Info: Jakim

Fungsi Jakim


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jabatan Perdana Menteri akan berperanan sebagai agensi pusat dalam perancangan pengurusan Hal Ehwal Islam dan pembangunan ummah dengan fungsi-fungsi seperti berikut: 
1. Bertanggungjawab seperti perancang yang menentukan pembangunan dan kemajuan Hal Ehwal Islam di negara ini;
2.Merangka dasar bagi pembangunan Hal Ehwal Islam di negara ini dan menjaga kesucian akidah dan ajaran Islam 
3.Membantu menggubal dan menyeragam undang-undang dan peraturan yang diperlukan serta menilai dan menyelaras pelaksanaan undang-undang dan pentadbiran yang sedia ada dari masa ke semasa dalam usaha untuk menyelesaikan masalah-masalah umat Islam;
4.Melaksanakan program-program pembangunan ummah dan penghayatan Islam dalam pengurusan negara;
5.Menyelaras mekanisma penguatkuasaan undang-undang serta peraturan-peraturan pentadbiran Hal Ehwal Islam di seluruh negara;
6.Membuat penilaian program-program Hal Ehwal Islam yang dilaksanakan di negara ini;
7.Bertindak sebagai pengumpul, penyebar dan pusat rujukan maklumat mengenai hal ehwal Islam; dan
8.Melaksanakan usaha-usaha pembangunan ummah melalui kerjasama di peringkat serantau dan antarabangsa.

Apa-apa pun demi agama Islam, cubalah jangan nak bermain-main sangat kan. Hidup ini bukan selamanya mewah-mewah di dunia pun. Kutuk-mengutuk pun tak ada faedahnya. Lain-lainnya amal sendiri dihintung. Tapi, sebagai Umat Islam wajiblah ambil berat tentang isu ini yang semakin berleluasa. Bila umat Islam dah bersuara makanya cepat-cepatlah kita ambil tindakan. Bukannya membuta, mentuli, memekakkan segala pancaindera yang Allah bagi tu. Ini tidak, senang-senang aje jawapan bagi. "Bukan kami yang berkuasa" Amboi habis kerja sebagai khalifah Allah inikan meluas, sebaik-baiknya melarang apa yang sepatutnya, andai tak jalan juga, apalagi halal kan bunuh orang yang sebegitu rupa. Inilah akibat belajar agama tinggi-tinggi tapi apa pun tak boleh jalanlah. Dah lah mentaliti manusia sekarang ini semakin merundum!

Nama aje negara Islam, tapi? Fikir-fikirlah sendiri! Sepatutnya dipertahankanlah agama Islam, alangkah betapa besarnya andai terbunuh terus free free aje masuk syurga[mati syahid]. Itulah Allah bagi kemudahan yang simple, kalau tak ada sesiapa nak jalankan pun alahai.....alamat ibarat makan daging saudara sendirilah gamaknya yer. Ibarat kita ini pun tergolong sesama mereka, mengiakan tidak, membantah pun tidak habis siapakah kita? Inikah Islam sebenar? Tidak bukan? Jadi apa harus kita lakukan? Semoga Allah memberi hidayah dan rahmat untuk kita semuanya Amiin...

Princess nak kupas hal yang selalu sangat orang dok penting sangat-sangat pasal Mat Sabu. Amboi! Bukan main nak hentam belaka, tu baru pasal politik hadoii menjamin sangat ke hukum orang itu semata-mata, tapi pasal nenek tua ke muda ni tak sedar diri ini, yang dok kutuk-kutuk agam Islam apa kejadahnya pula? Kenapa tak buat macam kes Mat Sabu, apa ingat ini kes mainan budak kecik ke apa? Mashaallah mengucap panjang tengok manusia zaman sekarang! Apa kejadah dapat depa semua ini? Kalau bahas pasal agam semua mati kutu, kutu pun still merayap, ini tidak pasal politik semua macam kera terkinjat-kinjat nak bela parti masing-masing, Adoiyai....umat ISLAM bangunlah!Bangkit! Kenapa semua macam penting sangat politik tu, even kat dunia memanglah penting, tapi apa hal ketepikan isu ini? Cuba jawab sikit meh!

Tetapi kes Mat Sabu mungkin besar dan teruk berbanding Hajjah Sitt Wuzara. Jadi tiada siapa pun berminat untuk bertindak termasuklah JAKIM yang enggan bertindak serta menolak memorandum yang telah dihantar oleh kumpulan Jingga 13. sumber: blog resepirahsiaku

Ini ke namanya Islam, tulis Islam di IC, tapi tugas sebagai Islam langsung buat tak tahu aje. Itulah mentaliti manusia sekarang! Princess agak baranlah juga bila orang dok pikiaq lagu politik, agama buat bodoh, solat tunggang langgang, puasa melebih, tapi solat 0-0....Okey bukan nak jatuhkan umat Islam yang sedia rapi, sedia terbentang dengan mentaliti yang semakin kurang, tapi semangatlah! bangkitlah! bangunlah! Ini agama ALLAH! Agama terakhir dalam Al Quran sudah termeterai sedari dulu lagi! Agama yang satu-satunya yang membawa kebenaran sebenar!

Okey malas nak bahas macam-macam, fikirlah kerja yang diambil itu adalah tugas anda menjaga agama Islam di Malaysia. Kalau bukan anda siapa lagi mahu membela? Adakah mahu menjadi umat Islam di Palestin diperkotak katikkan warga Yahudi Zionis Israel? Adakah mahu menjadi seperti umat Islam di Afganistan yang semakin tidak tentu arah? Walau apa jua perkara yang menghina Islam, kenapa perlu kita berdiam? Kenapa pula perlu kita beralasan kami tidak berkuasa? Padahal lagi terang lampu bersuluh pun dah tahu Malaysia negara Islam dah termaktub Islam adalah agama rasmi? So, what happened now? Fikir-fikirkan!

Sekian wassalam
pen~off

0 Comments:

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah