SUBHANALLAH INDAHNYA SERUANMU

Assalammualaikum...


Seruan azan...
memanggil umatmu supaya mengejarkan ibadah wajib....
5 waktu sehari semalam,
Seruan azan...
mendayu-dayu setiap waktu....
tidak kira kala pagi, petang dan malam.....
menyeru kepada manusia menuju kepadaMu....
SUBHANALLAH!


Azan bermula di Indonesia yang terletak di bahagian Timur dengan ratusan kepulauannya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta orang.

Sebaik masuk waktu Subuh, azan berkumandang dari kawasan kepulauan Indonesia ini dengan ribuan bilal/para muazzin yang akan melaungkan  keagungan Allah S.W.T dan Rasulnya, Nabi Muhammad S.A.W.

Proses ini akan bergerak ke arah barat kepulauan Indonesia. Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1- 1/2 jam.

Belum pun selesai azan Subuh berkumandang di serata Indonesia, laungan azan mula berkumandang pula di serata Malaysia. Berikutnya azan dilaungkan pula di Burma dan dalam jangka masa 1 jam di Jakarta. Selepas itu, tiba pula azan dilaungkan di Dacca, Bangladesh. Seterusnya azan berkumandang pula di Calcutta dan terus ke Srinagar, di barat India.

Perbezaan waktu-waktu di Kota Pakistan adalah 40 minit. Jadi dalam jangka masa ini, azan akan terus berkumandang di seluruh Pakistan. Belum berakhir azan berkumandang di Pakistan, azan akan mula dilaungkan di Afghanistan dan Muscat.

Perbezaan waktu antara Muscat dengandan Baghdad adalah 1 jam. Makanya, dalam jangka masa ini azan akan berterusan berkumandang sehingga ke UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq.

Proses laungan azan berterusan lagi setiap detik, sehingga ke Pantai Timur Atlantik. Jarak masa azan dilaungkan di Indonesia sehingga ke Pantai Timur Atlantik adalah 9-1/2 jam.

Belum pun azan Subuh berkumandang di Pantai Timur Atlantik, azan Zuhur mula berkumandang di sekitar Indonesia. Hinggalah kejadian tersebut berulang-ulang setiap waktu solat dari Subuh, Zuhur,Asar, Maghrib dan Isyak. Tidak putus-putus azan berkumandang di setiap penjuru dunia.....

Untuk pengetahuan lebih difahami jom tonton video di bawah:



sekian wassalam
semoga bermanfaat buat semua..
✿~ Jika mereka sibuk mencari cinta, biarlah kita sibuk mencari iman.•.♥•
✿~ Jika mereka sibuk mencari pasangan, biarlah kita sibuk mencari keredhaan.•.♥•
✿~ Jika mereka menangis kerana kecewa, bercinta biarlah kita menangis mengenang dosa-dosa semalam.•.♥•
✿~ Jika mereka lebih cintakan manusia, biarlah kita cintakan Tuhan. •.♥•
✿~ Jika mereka dambakan dunia, biarlah kita dambakan akhirat... •.♥•

APA MAKNA HAJI SEBENAR?

Assalammualaikum
Musim haji tiba lagi. Talbiah akan terus bergema setiap kali umat Islam dari seluruh dunia mengunjungi Makkah untuk menunaikan fardu haji, rukun Islam kelima.
Makkah sebenarnya adalah nadi masyarakat dunia Islam kerana di sana berdiri megah kiblat umat Islam, iaitu Kaabah.
Oleh itu tidaklah menghairankan apabila setiap tahun lebih 1.5 juta umat Islam dari seluruh dunia, termasuk kira-kira 19,000 umat Islam dari Malaysia, berkumpul di kota suci ini.


“HAMBA-MU datang menyahut panggilan-Mu, ya Allah Tuhan yang tidak ada sekutu bagi-Mu, sesungguhnya segala pujian, nikmat dan pemerintahan adalah kepunyaan-Mu,
tidak ada sekutu bagi-Mu.”



HAJI:
Apa makna haji dalam kamus hidup kalian?
Adakah hanya sebagai tuntutan dalam Rukun Islam ke-5?
Atau sekadar perhiasan di pangkal nama?
Atau sekadar menunjuk-nunjuk?
Atau sekadar populariti?   

Allah berfirman yang bermaksud:
“Allah mewajibkan manusia mengerjakan ibadat haji (dengan) mengunjungi Baitullah, iaitu sesiapa yang mampu dan berkuasa sampai kepadanya dan sesiapa yang kufur (ingkarkan kewajipan ibadat haji) maka sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajat suatu pun) dari sekalian makhluk.” (Ali-Imran: 97)


MAKSUD HAJI:
Mengikut syarak, ibadat haji ialah mengunjungi Kaabah dalam bulan haji kerana mengerjakan tawaf, sa’i dan wukuf di Padang Arafah dengan mengikut syarat dan menunaikan segala rukun dan wajibnya.
 
Semua jemaah berharap untuk mendapatkan haji mabrur. Bagi mendapatkannya, pelbagai aspek perlu dihayati, terutama rukun dan wajib haji.
Kebanyakan ulama' berpendapat ketika melaksanakan ibadat haji, sebenarnya kita meninggalkan pekerjaan, keluarga dan jiran tetangga, menuju rumah Allah, iaitu Kaabah..

Adakah kalian terfikir makna sebenar Haji yang benar-benar di sisi Allah?

Baru-baru ini Princess terdengar satu berita tentang pemergiannya Perdana Menteri Malaysia bersama isterinya....ke tanah suci Kota Makkah bersama sebilangan besar askar-askar.....ketika membuat ibadah haji.....

Pertama kali mendengar, rasa kecewa yang amat. Kenapa? Princess terfikir betapa bodoh dan jahilnya pemikiran umat sekarang. Percayakah sebenarnya mereka kepada Allah atau sekadar ikut-ikutan nak ke Kota Makkah?

Apa motif utama menunaikan haji? Itulah yang perlu dikaji. Ya, memang benar hati manusia sukar dibaca, tapi mata yang memandang? Fikir-fikirkan....

Bukanlah nak mengutuk perbuatan yang baik itu, niat sudah baik sudah ada perubahan ke arah itu, tapi....
Bayangkanlah....alangkah mak cik2 pak cik2 atuk2 nenek2 yang sudah uzur belaka tu, larat, cergas sahaja nak menunaikan ibadah tak ada pun askar segala nak jaga....kerana mereka percayakan Allah 100% akan menjaga mereka ketika di sana kerana mereka pergi BAITULLAH! RUMAH ALLAH! Lainlah kalau pergi berjuang kan? Ini bukan berjuanglah ini nak menghadap yang Maha Esa! Ingatlah sikit! Tak berpada-pada langsung! Astagfirullah.....

One more thing! Ingat Haji adalah satu latihan perjalanan sebelum kita bertemu dengan Allah dalam keadaan yang sebenar-benarnya ketika di padang Mahsyar nanti! Cuba fikirkan bila tiba masa di padang Mahsyar, adakah para askar yang menjaga kalian di Kota Makkah ketika haji akan melindungi kalian lagi? Fikirkanlah ye.....

Aku dengar Rasulullah SAW bersabda, "Siapa yang mengusahakan keredhaan Allah sampai manusia kesal kepadanya, ia akan dibantu Allah dalam menghadapi manusia. Dan siapa yang tidak menghiraukan Allah agar disenangi manusia nasibnya akan diserahkan Allah pada manusia."
Oleh itu tetaplah hati tuan dalam takut pada Allah karena bila tuan takut pada Allah, Dia akan membantumu terhadap manusia. Tetapi kalau tuan takut pada manusia mereka tidak akan dapat menolongmu terhadap Allah sedikit pun." surat dari ibu Aisyah r.a kepada Khalifah Muawiyah


"Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya." Kata-kata dipetik dari Saidina Ali

HIKMAT IBADAT HAJI:
Haji adalah latihan untuk kembali kepada Allah. Ia juga adalah latihan kematian kerana kita meninggalkan tanah air, pekerjaan dan keluarga semata-mata dengan niat ingin menemui Allah.
Ibnu Arabi dalam karyanya Al-Futuhat al-Makkiyah (Keterbukaan di Makkah) ada menyebut:
“Kita akan kembali kepada Allah dengan cara berbeza. Ada yang kembali dengan cara terpaksa, tetapi setuju atau tidak, kita semua akan kembali kepada Allah yang kita sebut sebagai mati. Ada pula cara yang lain, iaitu kita disuruh kembali kepada Allah dengan cara yang tidak terpaksa iaitu dengan sukarela. Kembali seperti inilah yang dilakukan oleh jemaah haji. Dengan kata lain, melaksanakan ibadat haji bermakna kita kembali dengan sukarela untuk memenuhi panggilan Allah.”
Ringkasnya, haji adalah cara berangkat menuju Tuhan dengan sukarela. Ibadat haji juga berkait rapat dengan ibadat korban yang dilambangkan oleh peristiwa Nabi Ibrahim dan puteranya, Nabi Ismail.
Peristiwa itu memberi pelbagai pengajaran dan antaranya ialah kesanggupan kita untuk membunuh sifat kebinatangan yang ada pada diri iaitu tamak, rakus, mementingkan diri dan tidak mengenal hukum. Sifat-sifat itu harus dibunuh dan dijadikan korban demi mencapai korban (kedekatan) diri kepada Allah

Sumber:

Sekian wassalam...

TITIPAN HATI DARI SEORANG PUTERI

Assalammualaikum
Alhamdulillah, Allah masih bagi nafas buatku hirup oksigen di muka bumi ini lagi dalam keadaan diriku masih sempurna fizikal. 

Seperti mana hari-hari sebelum ini Princess masih perlu melalui jalan-jalan kehidupan penuh liku-liku. Ya, setiap insan ada jalannya tersendiri, tersusun dan teratur perjalanan itu. Melalui jalan-jalan itu, barulah kita akan temui macam-macam perkara tanpa sedar.

Hari ini, perjalanan hidupku masih lagi teratur. Tidaklah terumbang ambing ibarat kapal tersesat di lautan. Princess masih punya orang-orang tersayang di sisi, seorang tinggalkan Princess berseorangan sepuluh datang memberi sokongan, makanya hidup ini tidaklah terlalu kosong ibarat tin kosong hahaha....

Bukannya mudah nak jadi wanita idaman para mujahid sejati. Tapi Princess tetap mencuba. Banyak pula ujian datang menimpa. Terlalu sukarkah menjadi seseorang dalam impian seorang mujahid. Ya, Princess maybe agak demand memilih....setiap orang mahukan terbaik di sisinya, supaya membimbing ke arah yang lebih baik, tapi tak semudah itu kita akan dapat. Sebabnya tak ramai para mujahid yang muncul dalam era ini. Kalau adapaun 1 dalam sepuluh, 10 dalam 100 mungkinlah....Insyaallah....

Liku-liku itu buatku berfikir sejenak....

Apakah yang penting dalam hidup ini?
Bukankah iman dan amal itu lebih penting?
Bila bercakap tentang agama, semua pakat cabut lari, sebab akan ada berkata:

"Ah, itu bukan urusanku!"
"Alamak, ustazah datang bagi tazkirah laa pulak adoiyai"
"Ah, kubur lain-lain, dosa lain-lain"

Itulah manusia.....apa boleh katakan bersabarlah....

Eh, apa sebenar motif nak cerita entry Princess kali ni? Actually tak tahu nak cerita apa, sebab sekarang ni fikirkan nak siapkan design blog customer....Alhamdulillah rezeki datang tak kira masa. Allah itu Maha Pemurah....Amiin...

Apalgi nak diungkap di sini, ya perasaanku ketika ini.....
Macam-mcam perasaan bercampur baur, ada gembira sedih dll.....
Kenapa?
Tak tahu nak jawab kenapa.....

Nak cerita tapi rasanya ibarat mengangkat bakul sendiri hahaha....
Tak apalah ada ke orang ambil tahu tentang hidup Princess sekarang ni?
Followers setakat ni semakin meningkat dari dulu beratus aje sekarang dah seribu lebih, thanks a lot bagi sesiapa yang sudi follow tanpa rasa terpaksa, Princess tak kisah siapa nak follow silakanlah....

Tak banyak nak di ceritakan, apa yang penting hati ini semakin merindui....
bukanlah merindui seseorang yang pernah memiliki hati ini...
tapi seseorang yang akan menjadi pemilik hati ini...
siapakah? belum ketahuan lagi siapakah pemilik hati ini selepas Allah dan Rasul....


Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka).

"Aku bukanlah wanita tercantik, seperti Siti Aisha Humaira
Aku bukanlah wanita terkaya, seperti Siti Khadijah
Aku bukanlah wanita terkuat, dalam beribadah seperti Maryam
Aku bukanlah wanita terhebat, seperti Sumayyah
Aku bukanlah wanita terbaik, seperti Siti Fatimah
Tapi aku tahu akulah wanita yang dilindungi Allah sentiasa....
Kerana dialah pemilik hati wanita-wanita......
sebelum insan yang bergelar seorang suami buat wanita itu....."


Sekian wassalam coretanku di pagi hari Jumaat bersamaan tarikh 11.11.2011.

BUKAN KU TAK SUDI

Assalammualaikum

Salam sekali lagi buat pembaca setia Princess!! Happy sungguh dapat share cerita kat korang semua. Opss...terlebih sudah tajuk kali ini.....'bukan ku tak sudi' apakah yang tidak disudikan oleh Princess? aha...bukanlah cinta, bukanlah pinangan masuk, bukanlah apa-apa pun hehehe rahsia? oh tidaklah rahsia sangat..sebabnya bakal diceritakan sebentar lagi buat korang semua yang sudi menatap coretan pena tangan Princess....Okey, tatapan sajak ini buat kalian, mungkin sukar dimengerti oleh seseorang yang belum pernah terjadi dalam hidupnya, kerana itu mahuku sedarkan tidak semua insan itu beruntung ada rezeki yang melimpah ruah.
Bukan ku tak sudi
Bukan ku tak sudi nak menulis lagi,
tapi masa sukar mengizinkan ku pergi membazirkan,
kerana satu yang ku impikan,
segulung ijazah buat ayah dan ibu.
Bukan ku tak sudi nak memiliki pewarkahan itu,
tapi sukar untukku memahami apakah itu,
kerana itu bukanlah bidang ku inginkan,
kerana ianya hanya pilihan terakhir buatku,
demi mencapai cita-cita buat bonda tersayang.
Bukan ku tak sudi terima hantaran itu,
lantaran diriku masih belum terurus,
bukanlah maksudku hantaran seorang suami buat sang isteri,
tapi hantaran ilmu buat anak bangsa,
maka jejakilah kakiku ini di bumi UiTM.
Bukan ku tak sudi menuntut ilmu,
tapi pelbagai alasan mula mekar di mindaku,
mengapa jiwa dan mindaku tidak seiring,
sedangkan ku jua berkobar menuntut sesuatu yang dituntut.

Sayangnya pasti korang tak memahami bukan?
Di sini bukanlah niat Princess nak mengeluh mahupun tidak mensyukuri. Tapi, keyakinan dalam diri terlalu kurang untuk percayakan diri in mampu atau tidak ambil bidang yang bukanlah sebati dalam diri, kerana bidang ini pun di suggest baik oleh semua pihak, terutama ibu dan abang. 

Duniaku bermula pabila sesuatu minat mula mekar iaitu melukis dan berseni itulah kelebihan yang Princess ada. Tibanya mekar diri ini, mulalah dididik ilmu keagamaan sehinggakan ramai menggelarkan diriku ini sebagai 'ustazah'. Tapi bagiku gelaran itu sungguh membuatku malu kembali, sebab itu bukanlah diriku. Boleh dilihat secara berpakaian tapi bukanlah fizikalku. Kerana aku hanya insan biasa, punya kekurangan, dari segi ilmu juga iman. Bukan senang mahu menjadi insan sempurna tapi ku cuba dan terus mencuba kerana seseorang insan itu berubah disebabkan cuba dan mencuba dengan memaksa diri ini menjadi seperti itu, tapi bukanlah drastik! Perlulah berperingkat sepertimana Al-Quran itu sendiri diturunkan jua secara berperingkat.....

SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH....
Sukar dijangka, apa yang kita mahu itu sukar untuk kita capai, tapi apa yang kita tidak mahu mudahnya untuk kita capai. Dalam AlQurang sudah pun tertulis:

"Boleh jadi kamu bencikan sesuatu padahal ianya baik buat kamu,
dan boleh jadi kamu sukakan sesuatu padahal ianya buruk buat kamu.
Dan ingatlah Allah jua Maha Mengetahui semua itu sedangkan kamu tidak mengetahuinya"
Surah Al-Baqarah:216

Ya, ikutkan semasa sepanjang process menuntut ilmu baru bagi Princess yang tak ada langsung basic ekonomi ke pengajian perniagaan ke...so, cuba korang imagine kan laa subjek Princess ambil dari form 1 sampai form 3 (PENILAIAN MENENGAH RENDAH-PMR):

"Bahasa Melayu, 
Bahasa Inggeris, 
Bahasa Arab Komunikasi,
Matematik,
Sains,
Sejarah,
Geografi,
Kemahiran Hidup Bersepadu( EKONOMI RUMAH TANGGA),
Pendidikan Islam."

Lepas itu sambung lagi di sekolah SMKA dari form 4 and form 5(SPM):

"Bahasa Melayu,
Bahasa Inggeris,
Bahasa Arab Tinggi,
Pendidikan Syariah Islammiah,
Pendidikan Al Quran dan Sunnah,
Biology,
Chemistry,
Physics,
Add Math,
Matematik,
Sejarah."

Sambung pula form 6 (STPM):

"Pengajian Am,
Sejarah,
Bahasa Arab,
Syariah"

Then, tetiba ambil bahagian ala-ala ICT....terus memula rasa tak yakin boleh ke nak bawa subjek ni? Even tak ada kira-kira sekalipun, semuanya membaca sahaja, menghafal, memahami...heheh macam sejarah laa juga kan, tak pun syariah laa juga...kena hafal hadis sahih ke tak sahih ke nak kena faham bahasa arabnya, macam itulah cara mula-mula menuntut ilmu baru tu. Rasa seperti kanak-kanak kecil nak bertatih-tatih. Then, ada dapat lecturer pula jenis nak speed macam kilat, adeh...lagi haru dibuatnya nak mengejar......tu laa time form 6 makan suap muntah balik hahaha.....senang hidup....inikan degree...kenalah hard sendiri cari bahan sana sini......memang pengalaman baru betul.....haru juga naik biru nak buat macam-macam, kalau kat sekolah bolehlah skip-skip tak buat kerja, now kena hardworking lebih dari dulu kalau nak success.

Semua itu disuntik oleh ibu, walaupun tahu Princess bukanlah boleh study bagai nak 'rak' hancur jadinya nanti...amacam? Naik cuti ni macam-macam perkara nak kena settle adeh...rumah sewa pun tak tercari-cari lagi, assignment of course memang melambak usah cakaplah...presentation En. Farouk ni pun Princess dah 'fenin' nak study macam mana rupa.....speaking~ Alhamdulillah setakat termampu subjek Miss Huda (IMC401), En. Rashid (IMC402), Ust. Bakar (CTU) dan Madam Marhaini (BEL) still boleh lagi tangkap muat dalam minda ni, faham laa juga lecturer ni ajar memang cara cikgu kat sekolah laa juga.....so not bad laa......

Lagi 4 subjek dari 8 subjek sem1 ni, memang paling low laa juga nak tangkap muat hahaha.....En. Farouk(IMC407) memang agak melantun juga dalam class tu, rasa nak melompat-lompat sebabnya dah sindrom down sekejap hahaha.....kalau kelas En. Azmi(IMC406)subjek nya lebih kurang macam EN. Rashid tapi haiyaa....memang terbaik woo cakap politik memanjang kalau kedua-dua kelas lecturer lelaki ni hehe that's means En. Farouk and En. Azmi, tapi Princess ibarat dengar tak dengarkan aje laa....Nak kata bosan itu tidaklah, tapi bosanlah juga.....hahahaha 'mengong+merong' memanglah penting politik.....tapi....sila jawab sendiri.....??? Depends on yourselves....

Lagi dua subjek Madam Norasekin(MGT) dan koko 'crunchies' punya hal subjek hahaha.....MGT, my bro said senang aje subjek tu petik daun aje..kuang3x.....itulah abang Princess semua senang.....bagus3x! Memang terbaik! Kelas tu paling Princess nak jadi Merong Mahawangsa versi perempuan hehehe.....perghh laju ibarat siput jalan tak sempat sampai, eh3x..bukan2x.....hehehe...ibarat kilat suka memetir....laju sungguh! Tahulah Princess ni dok tahu apa-apa pun pasal pengajian perniagaan ke apa! Adoiyai....sabar ajelah ajarnya ibarat semua intelligent belaka. Seriously, malam sebelum test orang patutnya study 'FAHAMKAN' ini tak, kami-kami 'MENGHAFAL' ye ibarat soalan tanya A, kitaorang jawab jawapan Z kuang3x....hahaha alamat kuiz masa tu macam mencurah-curah ke daun keladi laa gitu....

Tu belum lagi pasal nak menghafal teori kawad segala tuh. Adeh....sebelum-sebelum nie pernah laa berkawad polis, tapi tak ada laa pula nak exam segala macam kena jawab esei..huaaa!!!! Sebelum balik raya haji kami-kami pratice kat bilik petang-petang ganti riadah yang tak berapa nak riadah laa kan sebab keadaan cuaca tak mengizinkan, musim tengkujuh ye sekarang ni di area pantai timur..faham-faham aje laa....tak tahulah macam mana exam kawad kaki nanti hahaha...bukan di padang kawad..tapi di padang kertas kuang3x....aiseyman......

Okey done ce citer pasal lecturer, kengkawan dan life as a student's university....wait for another story from me ya....okey I'm so sleepy....good night my dear readers...bloggers....and friends....

See u all later, wassalam
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah