BEING A TEACHER? I'M NOT SURE I LIKE OR NOT?

Assalammualaikum...

Today I want to tell you all about my opinion. About what? About to be a teacher! Before this I would like to be a teacher because when being a teacher, we can get more holidays! Because our calendar have more school holidays! hahaha.....But, nowadays, I don't like it! Why?




Even in Hadith said:

Hadis tentang ganjaran menyampaikan ilmu:

Daripada Abu Umamah al-Bahili, Rasulullah S.A.W bersabda: "Sesungguhnya Allah, malaikat dan ahli (penduduk) langit dan bumi, hinggakan semut di dalam lubang dan juga ikan paus (meliputi seluruh haiwan di darat dan di laut) mendoakan kebaikan ke atas orang yang mengajar perkara yang baik kepada manusia."
(Riwayat Al-Tarmizi)

Hari-hari Princess mendengar masalah dari someone yang berpengalaman lama walaupun cikgu sekolah rendah tapi masalah kecil jadi masalah besar macam jaga budak sekolah menengah! Masalah hati-hati manusia memang tak boleh nak dipisahkanlah, hatta di mana-mana or situasi pun ada masalah hati di antara manusia, tak kiralah dendam kesumat ke, dengki berdengkur ke, hahaha....Tapi masalah satu ini Princess memang tak boleh terima langsung. Tak tahu agama apa ke? Atau belajar agama tak cukup sangat ke? Atau perkara yang kecil molek pun tak tahu fikir ke? Aduhai......Princess pelik dengan sistem pendidikan sekarang, al maklumlah nak pilihan raya katakan, tak pasal budak-budak jadi mangsa, cikgu-cikgu jadi mangsa juga. Bukan setakat tukar bahasa, macam-macam bertukar...[dalam hati said nasib baik dah habis sekolah hahaha].....

Princess bukan cakap sebarangan tapi kejadian memang berlaku okey...Princess dengar sekarang kerajaan ambil cikgu dari foreigner, someone yang cerita pada Princess cakap budak muda area umur-umur belia laa macam tu, then the guru besar suruhlah someone yang cerita pada Princess tu jemput mamat mat saleh tu bawa datang sekolah mengajar, owh my Allah (OMA) gila ke apa? Suruh seorang wanita bergelar Hajah ambil budak foreigner lelaki orang kafir laknatullah pula tu, tak boleh bla......agak-agak tak ada cikgu lelaki ke yang nak di suruh tu? Ingat someone yang cerita pada Princess tu maid guru besar tu ke apa? Dah laa tak bagi duit minyak, ingat minyak free dan murah ke apa? ceit! Otak guru besar tu macam letak kat lutut agaknya? kuang3x....dah nama pun guru besar, kepala besar lah sesuka hati sesuki jiwa je nak suruh bini orang ambil budak lelaki foreigner yang tak tahu adab orang Melayu yang beragama Islam, haishhh....!!!!!

Princess memang jiwa sakit aje! Padahal benda basic je pun, dalam agama lelaki bukan muhrim mana boleh berdua-duaan dengan perempuan! Apahal jahil sangat?? Budak tadika pun tahu batasan tu? Ini otak dan kepala guru besar pun tak boleh fikir ke? Memang nak perli habis sebenarnya, sakit hati je mendengar someone yang cerita pada Princess tu tiba-tiba tertekan, OMO.....

When I hear her story, I said to her: "Kenapa tak cakap dengan guru besar tu, agak tak belajar agama ke? Islam ke kafir?" memang geram betul dengan orang tua yang tak ada adab [nak kata tua umur lebih kurang je pun]! suka suki je....then I plus...plus said: "Agak sekolah tu tak ada sekor pun ke cikgu laki-laki? Apa guna cikgu laki daaa" 

Okey to the straight point, now I don't like to be a teacher! Because the guru besar. Princess tak salahkan semua cikgu, tapi disebabkan satu situasi yang macam itu buat Princess semakin meluat! Bukan setakat itu sahaja! Meh sini Princess cerita apa guru besar tu buat, al maklumlah guru besar yang sangat FANATIK pada politik sampai agama ISLAM terbengkalai, itulah guru besar berpolitik UMNO! So, jangan nak salahkan sesiapa kalau ada yang meluat dengan orang FANATIK, OBSES, dan OBESITI dengan UMNO okey! 

Cerita seterusnya, ada satu ketika budak-budak darjah 1 sekolah itu, majoriti anak orang-orang berada, ada seorang anak seorang ahli politik UMNO, the teacher give a present just a note book called buku 3 lima (555)...ala buku yang gila murah tu! Then, the guru besar told to the anak ahli politik tersebut "Nanti, balik rumah minta pada ibu ya, beli yang lagi cantik" Perghhh!!! Budak darjah 1 tu pun mula-mula happy dapat hadiah dari cikgu dia, yang Sang Gajah Guru Besar ni pergi mengajar budak kecil jadi seorang yang demand! Apa ni? Ini ke etika seorang guru? Kesian dekat cikgu yang bagi tu, dia dengar apa yang guru besar tu cakap, kecil hati tau tapi SABAR je laa..sebab SABAR senjata orang BERIMAN!

Memang kalau Princess ada pada masa tu memang Princess tibai betul-betul, sebab dia ibarat mempermainkan sahaja. Princess sangat benci orang yang mempermainkan soal yang berkaitan agama! Kepada orang-orang yang tak setuju, Princess said sorry laa, ini bukan benda kecil okey! I know, I'm not a best or a good person, but I want and I must to be a best and a good Muslimah, sorry to said, why I'm so rough for my bahasa......That's my opinion kepada yang suka suki ambil endah tak endah bab-bab yang sekecil cuma, tu baru kecil belum lagi yang besar-besar.....The story I get from my angel...who? The person who want me to live in this world!

Sekian wassalam

0 Comments:

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah