WHO IS KURT WESTERGAARD?

Assalammualaikum wbt...
Alhamdulillah bertemu kembali dalam artikel terbaru hari ini. Artikel kali ini mengenai seseorang yang telah menghina agama kita dan juga kekasih hati kita sebagai umat Islam. Siapakah empunya tuan yang mencemar duli kekasih kita? Siapa lagi Kurt Westergaard lah. Siapa pula Kust Wetergaard ini? Hurmm, actually Princess baru tahu about him when most of Muslim share and post at their Facebook wall about the died man who draw our prophet's face.


Siapa Kurt Westergaard?
Kurt Westergaard (born 13 July 1935 as Kurt Vestergaard) is a Danish cartoonist who created the controversial cartoon of the Islamic prophet Muhammadwearing a bomb in his turban. This cartoon was the most contentious of the 12 Jyllands-Posten Muhammad cartoons, which met with strong and sometimes violent reactions from Muslims worldwide. Since the drawing of the cartoon, Westergaard has received several death threats and murder attempts. As a result, he is under constant police protection.

Sumber:  http://en.wikipedia.org/wiki/Kurt_Westergaard

Hukum melukis|menggambarkan wajah Rasulullah s.a.w:
Islam bukan sahaja melarang melukis malah mematungkan juga diharamkan kerana jika kita melukis gambar atau mematungkan Rasulullah s.a.w, maka kita akan terdedah kepada penyembahan gambar dan patung padahal gambar dan patung tu tak boleh berbuat apa . Itulah yang terjadi kepada umat terdahulu. Sesungguhnya orang-orang yang menyakiti Allah dan Rosul-Nya. Allah akan melaknatinya di dunia dan di akhirat, dan menyediakan baginya siksa yang menghinakan. (QS.Al Ahzab, 33 : 57)

Sumber:


Sepertimana yang kita tahu, sebagai umat Islam, kita HARAM membayangkan wajah nabi hatta melukis sekalipun, makanya kesalahan itu kesalahan paling tinggi kerana kita tak pernah berjumpa dengan nabi, sedangkan orang yang pernah berjumpa dalam mimpi pun tak berani untuk membayangkan wajah nabi apatah kita yang sememangnya tak pernah, walhal menatap wajah nabi kita pun kita tak pernah inikan pula melukis wajah baginda. Oleh itu, sewajib-wajibnya kita menentang kepada kafir laknatullah ini yang sudah melampaui batasnya menghina nabi kita dan juga agama kita.

Mengenai berita yang tersebut,sebenarnya adalah dusta semata-mata. Hal ini kerana,


(Sila baca selanjutnya)
Sumber: http://www.szlihin.com/2012/02/berita-pelukis-kartun-nabi-muhammad.html

Inilah rupa sebenar pelukis tersebut:


Sebagai umat Islam, kita dididik supaya tidak mencemuh atau memaki hamun sekalipun. Kerana kita juga insan biasa, manusia yang juga punya kekurangan tak kurang juga banyak melakukan salah dan silap. Makanya, kita harus bijak menggunakan kata-kata dan juga bahasa kita dalam menegur sesiapa pun hatta orang kafir. Dengan hanya berita ini sahaja kita mudah diperbodohkan oleh mereka. Sesudahnya kita tak dapat apa-apa pun iktibar mahupun ganjaran pahala hanya kerana mulut kita tak terjaga. Oleh itu, bahasakanlah diri kita sebaiknya, jagalah pertuturan kita demi menjaga martabat dan maruah Islam di mata dunia, Islam bukan teroris tapi agama yang tidak menyusahkan dan tidak pula memaksa umatnya. "Islam itu indah, manusia yang mencorakkan kecantikannya dalam hidup dan dirinya".
“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu”. [Al Hujurat : 6]

Artikel ini idea dan ilham hasil perkongsian maklumat bersama: http://www.szlihin.com Sekian wassalam.

0 Comments:

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah