PERJUANGANKU BELUM BERAKHIR

Tiga minggu sudah di alam universiti semula membuat Princess sudah lama tidak menaip cerita mahupun berita tentang Princess. Semester ke 2, memberi satu kekuatan dalam diri Princess untuk menjadi yang terbaik. Ianya bukanlah suatu perancangan yang mudah untuk diubah mahupun mengubahnya. Pelbagai cerita yang menarik dan suka duka liku-liku sepanjang 3 minggu di Kelantan.



Minggu 1:
Pertama kali tiba di Kelantan tanpa ditemani sesiapa pun sebab perjalanan dari Johor ke Kelantan Princess berseorangan kerana kawan yang selalu bersama Princess balik awal ke Kelantan. Alhamdulillah walaupun berseorangan Allah tetap pelihara diri ini dari sebarang gangguan yang merbahaya. Mula tiba di rumah sewa, Princess tidak merasakan sesuatu yang amat gembira walaupun orang kata kalau dah lama tak jumpa kawan rasa rindunya yang teramat tapi tidak bagi Princess kerana di hati ini begitu gusar dan teramat takut untuk menghadapi dugaan di sini. Macam- macam sebenarnya Princess fikirkan untuk mengelakkan apa-apa yang berkait rapat dengan ibadah seharian. Sukarnya nak bercerita apa yang berlaku. Kuatkan hati hambaMu ini Ya Rabb, jagakan dan peliharakanlah iman dan hati-hati ini, peganglah sekuat dan seerat-eratnya Ya Allah sungguh aku terlalu takut untuk menempuhi hari mendatang ini.

"Andai perjuangan ini mudah,
Pasti ramai yang menyertainya
Andai perjuangan ini menjanjikan kesenangan
Pasti ramai yang tertarik padanya
Tapi hakikatnya perjuangan bukan begitu
Turun naiknya, sakit pedihnya
Umpama kemanisan yang tiada terhingga
Andai rebah, bangkitlah semula
Andai terlena, ingatlah janjiNya
Selamat berjuang!"

Berjuangkan iman untuk seseorang bukan mudah andai hati tidak pernah bermuhasabah sendiri.

Minggu 2:
Kebanyakan lecturer tidak masuk ke kelas kerana mereka semua ada kursus masing-masing, so minggu itu Princess cuti sakan kembali. Tapi, macam-macam perkara sebenarnya membuatkan Princess merasakan ketidak tenangnya. Sukar sekali lagi untuk menceritakannya. Terasa perit dan terasa bahu kiri ini teramat beban dan senget sebelah, terasa juga kaki kiri ini merasakan hangat bahangnya api neraka. Ya Allah aku sungguh takut! Aku tidak mampu untuk menegur hatta berbicara sekalipun.

سَتَبْلىَ اليَدُ مِنِّي فِي التُّرَاب # َويَبْقَى الخَطّ بَعْدِي فِي اْلكِتَاب

فَيَالَيْتَ اَّلذِي َيقْرَأ حُطُوطِي # دَعَالِي النَجَاة مِنَ اْلعَذَاب

Tanganku akan hancur di dalam tanah
Yang tinggal hanya tulisanku di dalam buku
Moga sesiapa yang membaca tulisanku
Doakanlah keselamatanku dari Azab (api neraka).


Minggu 3:
Nothing to say what. Because I'm fell like I'm not a person who can help Islam more than the children at Palestin! I'm so sad. Sungguh Princess tidak kuat untuk menegur sesiapa mahupun berbicara tentang apa yang dilakukan mahupun apa yang tidak dilakukan.

By the way, that's make me semakin resah gelisah. Hanya Al Quran mampu temani Princess saat ini.
Sekian wassalam.

THE MOMENT IN A DAY

Assalammualaikum wbt..
Hari ini ada suatu moment yang tak akan dilupakan dan sangat menggelikan hati Princess. Kenapa? Okey, hari ini Princess berdua-duaan bersama dengan abang Princess, opps bukan pakwe yerk ini adalah abang kandung, hahaha..okey disebabkan ramai salah faham meh sini Princess perkenalkan siapa abang Princess yang paling Princess sayang sebab dialah satu-satunya abang dunia akhirat. Seorang penyabar, tak pandai nak marah, jiwa lembut, bukan lemah lembut so, let's check out!


Cerita di sebalik kejadian siang tadi. Kami ke Segamat untuk renew lesen kereta dan semestinya perlu mengambil gambar. Mula-mula singgah di kedai gambar Labis tapi jurukameranya tiada, so tak lain tak bukan terpaksa pergi Segamat.

Setibanya di kedai gambar Segamat yang berdekatan dengan sekolah Seg Hwa, teruslah tujuan kami. Kejadian yang memalukan satunya adalah amoi kat kedai yang jadi jurukamera tu memang sengaja ke apa Princess tak tahulah kan perghh!! Boleh goyah iman lelaki. Princess yang merasa keseganan melampau. Terfikir haish habislah mata abang aku hari ini, malu betul! Abang Princess ceritakan apa yang dia nampak kat Princess mak aih malu betullah! Ishk3x...kesian abang aku mata jadi panahan syaitan ni rojim!

Bukan setakat cerita itu sahaja, semasa menunggu amoi kedai edit gambar kami tu, lama jugalah. Tiba-tiba auntie si tokei kedai gambar tu tanyalah pada Princess: "Ai amoi ni suami ka?" Princess dah memandang abang terkejut kowt hahaha...sengal punya auntie ada ke patut cakap abang Princess tu suami? Haish! Jauh sangat tuh kalau cakap boyfriend ke okeylah juga ini suami? Apa lagi kami meledaklah ketawa hahahaha...auntie tu terpinga-pinganya dia tanya balik: "Kenapa? Bukan suami ka? Siapa antara kamu berdua ni? "[loghat cina cakap Princess tak mahir] Princess pun jawablah: "Bukanlah auntie kami adik beradik, ini abang saya" Then auntie tu pun cakap: "Oooo, manalah tau kan" hahaha....haish kelakar kowt.

Lepas dah selesai ambil gambar terus pergi JPJ nya tempat. Then selesai juga kami terus ke are Jalan Aji Segamat kerana abang nak pergi PPD [tempat abang Princess praktikal] bayar duit makan, by the way ada pegawai dia baik hati belanja bayaran makan abang Princess yang harganya baru RM20.00 sahaja. So, dah berjimat di situ, by the way terima kasih encik. Time tu pula Princess beli kain putih lerang 60 untuk buat tudung sekolah adik Princess kesian tudung dia diambil orang ishk3x...ramai rupa-rupanya kaki mencuri, [itulah kalau ada hukum hudud mesti budak-budak ini tak pandai mencuri dah or tak berani nak buat lagi]. Dah lepas beli kain, Princess jalan-jalan sensorang sementara konon tunggu abang dari PPD siap. Singgah satu kedai ini dapatlah beli tali pinggang baru berwarna biru, cantik dan murah hehehe.

Tiba-tiba abang call tanya ada kat mana, Princess cakap dah nak pergi kat parking dah, walhal baru keluar kedai. Lepas itu, abang cakap: "aku kat belakang kau lah" hahaha kantoi! Then abang ajak makan tengahari kat area situ jugalah. Masa tu pula ada ekspo kat dataran Segamat. Lepas makan, abang ajak shopping kat sana. So jalan-jalan pusing-pusing satu dataran tu dengan abang macam pasangan couple berdating hahaha...by the way macam biasa Princess berjalan sangat laju walaupun berkasut tumit tinggi, abang Princess melayan je lah keranah adik dia tengah rambang mata hahaha kesian betul. Tapi, itulah abang dia tetap menemani adik kesayangan dia ni hehehe....jenuh juga dia teman jalan tu, siapa suruh ajak Princess pergi sini hahaha kan dah kena teman sekeliling dataran hehehe....dari satu booth ke satu booth, tapi semuanya tak berkenan, barang yang dicari antaranya beg sekolah, tas tangan dan kasut wedges. Dah penat-penat pusing-pusing satu dataran satu je beli, iaitu beg sekolah. By the way, beg sekolah itu ada di booth yang awal-awal tapi nak servey dulu mana tahu ada yang lagi cantik tak adalah kempunan kan? hehehe last-last beg tu juga beli.hahaha okey inilah gambar beg sekolah yang dapat memikat hati Princess:



Lepas tu nak juga pergi kat Bandar Utama nak cari kasut. Abang princess iyekan je laa ikut kata si adiknya yang memang cerewet hehehe....so sampai sahaja di bandar utama tu, abang pun teman lagi jalan-jalan cari kasut, nampak sangat dia penat tapi dia melayan juga kerenah adik dia suka hati je keluar masuk kedai tapi tak beli apa-apa hahahaha...itulah perempuan selagi tak dapat apa yang dikehendaki jangan haraplah~ Princess dah warning awal-awal kat abang jangan ikut Princess, dah dia degil nak teman juga so nasiblah last-last semua kedai dah masuk tapi satu kasut pun tak beli. Last-last abang Princess mengalah juga penat nak membontoti Princess hahaha....tu laa siapa suruh ikut kan dah penat. Lepas tu Princess patah balik jalan ke kedai yang Princess dah keliling rupa-rupanya ada satu kedai yang terlepas pandang, lastly dapat juga sepasang kasut yang memang ada dalam fikiran Princess, Alhamdulillah dapat juga jumpa akhirnya. Kasut yang menjadi perhatian Princess adalah:



Jangan terpedaya cermin mata tu tak termasuk yerk! hehehe...so warna putih menjadi inspirasi di hati. Semoga bahagia dan ceria mendenga celoteh Princess di pagi hari ini.
Sekian wassalam

HIDAYAH ALLAH BUAT LOO JO YEE

Assalammualaikum...
Alhamdulillah hari ini kita mendengar lagi satu berita yang sangat gembira buat umat Islam sedunia. Seorang lagi saudara baru kita telah memeluk Islam dalam usia yang muda iaitu 17 tahun. Princess sangat-sangat gembira mendengarkan berita tersebut kerana daripada dulu teringin nak berkawan dengan seorang muallaf sebabnya kebanyakan mereka selepas convert Islam, mereka sangat-sangat menjaga Islam dan lebih baik daripada kita yang Islamnya lahir daripada keluarga. Hal ini kerana mereka mencari dan terus mencari walhal Islam yang kebanyakan kita miliki adalah Islam dari keturunan. By the way, iman tidak mewarisi keturunannya even seseorang itu lahir dari kedua ibu bapanya adalah ustaz dan ustazah. Allah juga berfirman:

Berkata Abu Dzar r.a. bahawasanya Nabi SAW telah bersabda: Allah Taala telah berfirman:
“Wahai hambaku, kalian semua adalah sesat kecuali siapa yang Aku beri hidayah, maka mintalah hidayah kepada-Ku.”

Hidayah Allah datang dalam pelbagai rupa, bentuk dan keadaan. Bagaimanapun kebanyakan saudara-saudara baru kita memeluk Islam adalah hasil daripada mengkaji Al Quran dari hasil perbandingan kitab yang mereka pernah mengamalkan. Justeru tidak hairanlah kuasa Al Quran sebagai wasiat terakhir Nabi kesayangan kita yang terakhir, Nabi Muhammad s.a.w. Islam itu sebenarnya sangatlah indah tiada paksaan mahupun kesusahan untuk umatnya kerana Allah sangat sayang terhadap hamba-hambanya lagi-lagi umat akhir zaman ini banyak sudah Allah pertimbangkan untuk kita bersama ke syurga.


Loo Jo Yee, gadis berusia 18 tahun (2012).

Gadis ini merupakan saudara baru kita walaupun tidak mempunyai nama arabnya, kerana rang undang-undang bagi seorang muallaf tidak perlu menukar namanya walaupun sudah beragama Islam melainkan ber'binti' kan Abdullah. Ramai orang kata nama Islam walhal itu adalah nama dari bahasa arab, Islam tidak meletakkan seseorang itu perlu menggunakan nama dalam bahasa arab asalkan nama yang diberi itu mempunyai maksud yang baik dan tidaklah menghina sesiapa. 

Adapun begitu terdapat juga halangan serta cabaran yang ditempoh sepanjang ini.

Beliau tiada nama Islam kerana sekarang seseorang muallaf sudah tak perlukan tukar nama dengan nama Islam, dan hanya perlu ber ‘binti’ kan kepada Abdullah serta tak perlu tukar bangsa, maka namanya kekal Loo Jo Yee binti Abdullah.

Beliau telah masuk Islam ketika masih berusia 17 tahun, disebabkan di Malaysia mempunyai undang-undang untuk memeluk agama Islam bermula 18 tahun sahaja. Jadi, beliau terpaksa menangguhkan dulu permohonan.

Keluarga Jo Yee merupakan pengikut agama kristian yang kuat. Dan beliau bakal menjadi seorang paderi di sebuah gereja.Disebabkan itu, keluarga beliau sangat bantah hingga menganggap masuk Islam adalah sangat menghinakan bagi keluarganya.Loo Jo Yee mendapat hidayah melalui dua peristiwa yang menarik.

Yang pertama adalah, beliau mempunyai ramai rakan-rakan yang beragama Islam. Oleh itu, mereka telah berdebat tentang agama masing-masing.Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-rakan Islam untuk masuk agama Kristian.Namun untuk berdebat dengan rakan-rakan, beliau telah mengkaji al-quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam. Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang dari perkara sebenar.Oleh itu, Jo Yee mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca al-quran.Itu adalah hidayah pertama Loo Jo Yee.

Peristiwa kedua yang membawa hidayah kedua beliau adalah ketika beliaumenghidap mendapat penyakit thyroid di bahagian leher.Doktor mengesahkan 90% besar kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau walaupun masih muda.Rakan-rakan Islam Jo Yee telah banyak ‘encourage’ beliau untuk cuba berdoa kepada Allah taala.Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan hanya berserah kepada Allah.Keesokan harinya, ketika beliau menjalani medical check-up, doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser.Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan pada waktu itu juga la beliau mengucap dua kalimah syahadah. Subhanallah.. Allahuakhbar!

Loo Jo Yee berasa hiba kerana beliau berasa telah dipilih Allah untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka-ria hingga tersasar di jalan Allah.Banyak dugaan yang beliau terima selepas bergelar muallaf, hingga dipulaukan rakan-rakan sendiri dan keluarga tercinta.

Beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Jo Yee berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-rakan yang seusia dengan cara tersendiri. Alhamdulillah, marilah kita sama-sama mendoakan agar Loo Jo Yee terus diberikan kekuatan untuk menempuh kehidupannya.

Hidayah Allah tidak kira manusia. Pasti diberikan pada siapa yang dikehendakinya.
Sumber : AlamInformasi.Com| http://hafizamri.com/terbukanya-hati-seorang-wanita-cina-malaysia/#more-2119

Sekian wassalam

TUTORIAL: SALJI CURSOR STAR [SPARKLE]

Assalammualaikum...
Hari ini Princess nak kongsi dengan korang tentang salhi berbentuk bintang pelbagai warna. Jom kemas kini blog!



Tutorial untuk membuatkan cursor anda menjadi sparkle adalah seperti berikut:

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript
2. Pada ruangan HTML/javascript, masukkan kod berikut.

<script src="URL JS" type="text/javascript"></script>

Note: untuk URL JS, tukarkan dengan kod berikut mengikut warna sprakle yang anda kehendaki

Biru - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.js
Hitam - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/black.js
hijau - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/lawngreen.js
Ungu - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/purple.js
Putih - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/putih.js
Pink - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/salmon.js
Kuning - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/yellow.js
Hijau kebiruan - https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/aqua.js

Contoh: jika anda mahu mouse anda dengan sparkle warna biru, kodnya adalah:
<script src="https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/biru.js" type="text/javascript"></script>

3. Apabila sudah masukkan kod, save dan lihat hasilnya..

Semoga berjaya! Sekian wassalam
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah