MEMBACA SUMBER UTAMA ISLAM UNTUK BANGKIT KEMBALI

Assalammualaikum...
Membaca adalah faktor utama dalam mengetahui sesuatu perkara secara mendalam dan memahami apa yang terkandung dalam isiannya. Faktor utama umat Islam semakin mundur kini adalah sikap malas dalam pelbagai segi terutamanya dalam membaca. Di Malaysia, stastistik pembacaan di kalangan rakayat adalah 2 buah buku sahaja dalam jangka masa setahun! Aktiviti membaca di kalangan umat Islam kurang komitmen berbanding dengan rakyat dari negara Timur, Jepun. Sebagaimana mereka menjadikan aktiviti membaca di mana-mana adalah suatu perkara wajib. Sampaikan kereta api mereka juga mempunyai rak buku tersendiri.

Perkara utama yang ingin disampaikan oleh Princess adalah mengenai salah seorang kaum Yahudi Israel pernah mengatakan sendiri bahawasanya umat Islam ini kelemahannya adalah sifat malas. Siapakah dia? Dia adalah Moshe Dayan. Mengenai Moshe Dayan ini Princess hanya mengulaskan apa yang Princess dapat ilmu dari akak usrah. Pelbagai cerita dan juga perkara yang kita tidak tahu rahsianya, kita boleh dapat melalui aktiviti bersama-sama orang-orang yang ingin ilmu Islam secara mendalam. Bukankan nabi juga menyuruh umatnya carilah ilmu sehingga ke liang lahad dan ada juga hadis lain mengatakan carilah ilmu sampai ke negeri China.

Moshe Dayan. Siapakah dia? Dia merupakan salah seorang menteri Israel Yahudi laknatullah! Profile mengenai Moshe Dayan [ about him ]


Mengenai Moshe Dayan ini adalah dia merupakan ketua bagi sebuah peperangan terhadap negara Islam suatu masa dahulu. Segala strategi peperangan kebiasaanya adalah maklumat rahsia negara yang biasanya tidak akan disebarkan secara sebegitu sahaja. Walaubagaimanapun, Moshe Dayan telah membuat satu berita di dalam akhbar Israel mengenai rancangan peperangannya terhadap umat Islam. Tapi, umat Islam pada masa itu masih tidak mengendahkan perkara yang telah diwar-warkan oleh Moshe Dayan kerana kurangnya membaca di kalangan umat Islam pada masa itu. Pelbagai kisah dari sejarah mengenai peperangan yang dijaga di bawah Moshe Dayan iaitu peperangan selama 6 hari, ingin mengetahui sejarah lebih lanjut sila klik laman ini: http://id.wikipedia.org/wiki/Perang_Enam_Hari |

http://sejarahperang.com/category/perang-arab-israel/perang-enam-hari/ |

Ada lagi kisah yang meyayat hati umat Islam adalah pada masa itu umat Islam diseksa dengan pelbagai cara antaranya dari satu kisah:

MASJID DAHMASH

11 Julai 1948: Selepas Batalion ke-89 Komando Israel yang diketuai oleh Moshe Dayan menduduki Lydda, pihak Israel telah mengumumkan kepada orang-orang Islam melalui pembesar suara bahawa sekiranya mereka pergi ke sebuah masjid, mereka akan selamat. Sebagai membalas dendam atas satu serangan bom tangan yang membunuh beberapa orang askar Israel, 80-100 orang Islam telah dibunuh di dalam masjid tersebut. Tubuh mereka ditinggalkan bergelimpangan dan reput selama 10 hari. Masjid tersebut masjid berdiri tetapi ditinggalkan sehingga kini.

Pembunuhan ini menyebabkan penduduk di Lydda dan Ramle ketajutan dan panik. Mereka kemudian dihalau keluar dari bandar-bandar ini setelah segala barangan milik mereka diambil oleh askar-askar Israel. Brigadier Komander ketika itu, Yitzhak Rabin berkata," Tiada cara lain kecuali dengan kekerasan dan tembakan amaran untuk memaksa mereka berjalan 10-15 batu ke tempat mereka bertemu tentera." Kebanyakan dari 60,000 penduduk Lydda dan Ramle melarikan diri ke kem pelarian berhampiran Ramallah. Kira-kira 350 orang mati dalam berjalanan akibat kekeringan dan strok kepanasan. Ramai yang terselamat dengan meminum air kencing mereka sendiri. Keadaan di kem pelarian itu menyebabkan banyak kematian lagi.


 SUMBERhttp://aminilhusaini.blogspot.com/

KITA MALAS MEMBACA?

Suatu ketika dahulu Moshe Dayan (bekas Menteri Luar Israel), menyatakan secara terbuka cita-cita dan keinginan negaranya.(membina Israel Raya dari Nil ke Furat).

Dia mendapat serangan dan kecaman dari bangsanya, kerana mereka khuatir pernyataanya itu dibaca oleh bangsa Arab (umat Islam) dan rencana jahatnya diketahui. Namun dengan tenang ia menjawab serangan kaumnya, katanya: “Tenanglah, pecayalah padaku, bangsa Arab (dan juga Melayu – penterjemah) tidak akan membacanya, kerana mereka tidak suka dan malas membaca”.

Inilah kenyataan pahit yang dimiliki suatu umat yang ayat pertama dalam kitab yang diturunkan kepadanya memerintahkan; “Iqra” (bacalah).

Ternyata mereka malas dan tidak suka membaca. Kalaupun membaca, mereka tidak pandai memahami, kalaupun memahami, mereka tidak bersungguh-sungguh dalam melaksanakannya.

(Dr. Yusof Qaradawi)
dipetik dari siniSUMBER: http://pasembor2u.wordpress.com/2010/02/15/kita-malas-membaca/ | http://muntalaq.wordpress.com/2007/06/


Wahai Pemuda-pemudi Islam, bangunlah dari tidurmu.
Lupakan senyuman manis musuh-musuh ini.
Tinggalkan candu-candu mereka.
Jauhi adat, pakaian dan resam mereka.
Perangi kekejaman mereka.
Pertahankan Ummah ini.
Moga Ummah ini, beroleh kemenangan.
Moga kau, menjadi pilihan Allah,
untuk penghormatan yang abadi,
sebagai syuhada'.

Kata-kata petikan dari Moshe Dayan yang telah menyingkap kelemahan Islam sebenar adalam malas membaca:

"Kalaupun disiarkan, mereka tidak membaca,
 Kalaupun membaca, mereka tidak memahami / mempeduli,
 Kalaupun peduli, mereka tidak bersungguh-sungguh,
 Kalaupun bersungguh-sungguh merek tidak bersatu!"

Inilah salah seorang menteri Israel yang baru sahaja Princess tahu mengenai kewujudannya dalam memporak- perandakan Islam pada masa itu untuk mendapatkan Palestin. Sebagai umat Islam belajar sesuatu perkara itu dari Sejarah, kebanyakannya di kalangan kita kurang berminat mempelajari sejarah Islam apatah lagi dunia. Ya, ramai mengatakan Sejarah itu mengantukkan sejujurnya Princess juga pernah  merasakan begitu, tetapi bila belajar sejarah masa tingkatan 6 dulu, banyak perkara yang tidak diketahui Princess ingin mengetahui dan mengorek rahsia lagi mendalam. Dari situ Princess merasakan best nya sejarah! By the way, belajarlah dari sejarah, kerana sejarah pelbagai perkara itu berulang dan ulang kembali. Jom tengok video di bawah:

PART 1:




Sekian wassalam, semoga kalian dapat apa yang ingin Princess sampaikan. Insyaallah jumpa lagi~

AKU MENCINTAIMU DALAM DIAM

Assalammualaikum..



Coretan kali ini berkisarkan tentang cinta. Cinta tidak dapat lari dalam kehidupan sebagai manusia. Cinta hadir untuk diberikan kepada yang benar-benar berjaya merebut tentang cinta. Sebelum ini pun Princess pernah berkongsi cerita tentang pengalaman bercinta sebelum bernikah. Ya, banyak sebenarnya kemaksiatan berlaku jika bercinta bukan berlandaskan ajaran Islam sebenar, sukar dinafikan cinta hanya suka-suka ataupun terlalu dan mudah percaya pada cinta sebelum nikah boleh menyebabkan banyak perkara kita lalai dan cuai dalam melakukan ibadah hatta mengingati Allah sekalipun. Alhamdulillah, dua kali pengalaman dalam bercinta dengan insan yang salah sebelum bernikah mengajar Princess erti dan makna sebenar bercinta cara Islam sebenar bagaimana. Mungkin zaman percintaan yang lalu memberi laluan dan pengajaran dalam hidup Princess. By the way, walaupun kita meletakkan prinsip tertinggi sekalipun tidak mahu bercinta atau jatuh hati sebelum bernikah sangat sukar untuk dilaksanakan. Kerana dalam hati-hati kita sememangnya akan ada perasaan bercinta even pernah trauma atau fobia sekalipun dalam bercinta.

Cinta mengajar erti kesabaran dan erti kehidupan sebenar. Maka, Princess mengambil prinsip buka hati ini untuk semua cinta tapi bercinta hanya diri sendiri tahu perasaan itu dan memendamnya dalam diam. Kerana terlalu takut dengan harapan yang belum pasti, oleh itu prinsip Princess sekarang adalah mencintai seseorang itu secara diam. Tapi, ianya juga terlalu sukar bila merindui orang yang kita sukai itu. Sebelum ini  sudah acap kali juga bermusyarah dengan ibu dan ayah. Ibu sendiri berkata bersabarlah, inginkan dia jadikan diri kita ini sebaik-baiknya seperti si dia, semoga hatinya untuk kita, Ayah dan ibu sangat sporting bila berbicara tentang jodoh dan cinta. Princess merasakan amat bertuah mempunyai mereka sebagai tempat Princess bercerita tentang perkara yang bagi orang sangat privasi. Ibu dan ayah kenal siapa pemuda yang berjaya menawan hati ini, tapi mereka hanya mampu memberi sokongan dan doa sebagai jalan permudah jodoh Princess. Mereka tidak kisah siapa pilihan Princess, mereka hanya mampu doakan yang terbaik.

CUKUPLAH AKU MENCINTAI DIRINYA DALAM DIAM ♥

Kalau kita sukakan seseorang,
jangan beritahu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya
Tapi luahkan pada Allah,
beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..

Cintai Dia Dalam Diam,
Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH:

"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah & berpuasalah:

"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )
Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan sseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.
Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan

Cintailah dengan keikhlasan
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati
tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??:

".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )

Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.
Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya:

"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab ra)

If you really love her, you won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years ..
then you can do it the halal way

“Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,membenci kerana Allah & menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.”
(HR. Al-Hakim)

Sesungguhnya aku mencintaimu kerana agama yang ada pada dirimu. Biarlah diamku seribu bahasa ini memberi kesempatan untukku berubah untuk menjadi terbaik di sisimu. Kerana dirimu 1 dalam 1000 lelaki pemuda Islam  yang ku cari. Bukan mudah untuk menjaga hati ini untuk merindui dirimu. Kerana terlalu sukar menghilangkan segala pesanan dan kata bicaramu. Kerana ianya terlalu berharga untukku praktikan dalam kehidupan mendatang. Aku bukan mujahidah yang kau cari kerana aku wanita yang mahukan bimbingan dari bakal imamku dan kerana aku ingin menjadi makmummu sampai ke syurga firdausi. Sungguh aku merinduimu dalam diam. Hanya Allah sahaja mengetahui apa yang tersirat dalam hatiku merindui dirimu.

Sekiwan wassalam.

BERSIH 3.0?

Assalammualaikum..



Kali ini Princess nak mengutarakan pendapat Princess tentang BERSIH 3.0, banyak sudah desas desus pasal isu ini dalam alam maya. Sama ada di Facebook mahupun di Blog dan website. Princess tak menyebelahi mana-mana pihak sebabnya setiap pihak ada kelebihan dan kekurangan sendiri sebabnya mereka semua bukanlah nabi, mereka manusia biasa, sedangkan nabi yang dijanjikan syurga itu juga tidak sempurna apatah kita yang banyak kekurangan dan lompang dalam ibadah.

"Bersih" ini bertujuan untuk perjuangan dari segi keadilan dan hak rakyat untuk bersuara dengan ketidak puas hati mereka terhadap apa yang terjadi dalam kehidupan sebagai rakyat Malaysia. Mereka berhak bersuara sebagai tuntutan hak asasi sebagai manusia. By the way, Princess bukanlah nak berhujah sangat pasal bersih ni.

Bagi Princess, mana-mana pihak yang dilantik oleh rakyat adalah berdasarkan kewibawaannya dalam memegang amanah sebagai seorang pemerintah negara. Islam sendiri mengajar umatnya dalam cara-cara memilih seorang pemimpin. Semestinya seorang lelaki yang beragama ISLAM. Ya, itulah yang pertama dalam ciri-ciri memilih seorang pemimpin umat dan negara.

Princess kurang berkenan dengan prinsip politik sekarang sebabnya ramai di kalangan pemimpin tidak faham apa beza politik dengan agama. Ya Allah, sedangkan banyak sudah kejadian umat Islam ditindas oleh orang-orang kafir yahudi laknatullah itu. Masih butakah kalian? Sedangkan dalam Al Quran sudah tercatat pelbagai sejarah tentang umat ISLAM akhir zaman, Tidak takutkah kalian? Ini adalah salah satu propaganda menghancurkan negara Islam! Cuba kalian fikir, masih aman lagikah Malaysia seandainya umat ISLAM sanggup berbalah sesama sendiri hanya kerana perbezaan politik? Betapa bodoh orang yang berfikir secara obses tentang politik sehinggakan memperjudikan agama ISLAM sendiri. Tidak nampakkah kalian apa yang sedang berlaku di negara-negara Islam di luar sana? Umat Islam kita terseksa, di bom sana sini, dirogol, dibunuh, disembelih dan dipancung sesuka hati sebabnya kenapa? Sebabnya perbalahan berlaku akibat tiadanya ukhuwah sesama saudara seISLAM!

Kalian masih ingat atau tidak bagaimana kisahnya Zaman Turki Uthmaniyah dulu jatuh di bawah pihak yahudi laknatullah? Atau kisah bagaiman Palestin jatuh juga dalam tangan yahudi laknatullah? Sekarang Syria pula...Tidakkah kalian berfikir panjang lagi? Fikirkanlah...

Princess tak menyokong mana-mana pihak. Bagi Princess asalkan pemimpin itu bukanlah kafir laknatullah! Islam mesti berdiri teguh! Cuba bayangkan Islam kita semakin mundur sekarang ni semata-mata tidak berfikir panjang dan tidak bersatu! Entahlah kadang-kadang tu rasa penat juga menjadi pendengar dan penadah berita-berita yang tak pasti, ada juga kata-kata dusta dan cacian, penat mendengar semuanya palsu belaka, penat mendengar berita pergaduhan sesama Islam. Princess tak tahu, kadang-kadang Princess akan bertanya pada diri sendiri, ada lagikah umat ISLAM sebenar? Sungguh dunia akhir zaman sangat mencabar, sampaikan duduk serumah dengan kawan-kawan juga buat perbincangan tentang ISLAM, bagaimana anak-anak kami akan datang? Rasa takut menerjah dalam jiwa, takut sebab akan datang lagi mencabar dunia anak-anak. Tiada lagi dunia yang aman. Tiada lagi Islam yang teguh. Takut anak-anak akan datang lebih terpesong sedangkan melihat anak-anak yang ada dalam era kini pun, kecil-kecil kagi sudah berani membuat fitnah dan dusta, sanggup berkurang ajar terhadap ibu bapa, guru-guru dan juga orang tua. Ada lagikah generasi ulama' akan datang?

Banyak perkara terlintas di fikiran, Islam itu akan tetap wujud sampai bila-bila sebab Allah sudah tetapkan Islam tidak akan hilang di buminya. Semua itu milik Allah. Tapi, hati-hati umat-umatnya bagaimana? Tengoklah sekarang, ada ustazah pun bila masuk politik tudung semakin singkat, seperti tidak pernah tahu pula Al Quran dan hadis banyak berbicara tentang aurat. Pasal hukum juga lagi-lagi hukum hudud yang hangat diperkatakan, sedangkan dalam Al Quran itu sendiri tertera sudah hukumnya, ada juga nak membantah! Awak tu siapa? Badan awak itu milik siapa? Allah bukan? Kenapa nak bantah hukum Allah? Gara-gara politik sanggup ketepikan agama ISLAM itu sendiri, kadang-kadang tu rasa malu ada juga ustazah hanya gelaran tapi apa yang dipelajari semuanya hilang entah ke mana. Malu dan sedih rasanya.

Princess walaupun hanyalah seorang pelajar yang baru nak melangkah, tapi banyak benda yang Princess fikirkan ke hadapan sejak usia mencecah 20-an. Sebabnya tak lama lagi pun Princess dah kena daftar pula jadi pengundi. Hurmmm, itu tanggungjawab sebagai rakyat memilih pemimpin masa depan Islam , negara dan bangsa!

Ini sahaja coretan Princess, tak banyak nak ulas pasal bersih 3.0 sebabnya tak mahu ulas spekulasi dari pembacaan sahaja takut menjadi suatu fitnah pula, tapi lebih kepada pendapat untuk agama Islam dan bangsa, kerana Islam itu tunjang negara menjadi aman dan rakyat bersatu di bawah agama Islam dan bangsa Melayu. Sebab ada seorang lecturer Princess cakap kalau kaum Cina boleh balik negara China, kalau kaum India mereka ada negara India, tapi kalau kaum Melayu ada ke negara Melayu? Maka, tanah ini hak kita..tapi beringat juga semuanya milik Allah belaka. Pertahankan harta nenek moyang sememangnya tapi gunakan cara yang bijak. Sesiapa yang menjadi pemimpin berfikirlah tugas anda dan amanah anda untuk Islam dan Melayu. Tak kira sesiapa pun asalkan bukan orang yahudi ke kafir laknatullah jadi pemimpin habis negara Malaysia nanti jadi seperti Palestin dan Syria umat Islam ditindas! Ingatlah wahai sahabat-sahabat yang membaca....

Ini pendapat Princess, apa pula pendapat yang lain? Nak baca pendapat orang lain? Jom klik laman mereka...memang menarik , profesional dan rasional:

  1. http://muntahpelangi.blogspot.com/2012/04/pendapat-dan-pandangan-hilal-asyraf.html
  2. http://www.szlihin.com/2012/04/debat-bersih-30-faq.html
Sekian wassalam, Jihad Islam di hati-hati kalian, bangkitkan diri untuk negara dan bangsa tercinta!

DUNIAKU HANYA SEMENTARA

Assalammualaikum...
Alhamdulillah bertemu kembali buat sahabat-sahabat Princess yang sudi singgah dan membaca segala isi dalam blog ini. Syukur Alhamdulillah sekali lagi Allah masih memberi udara untuk Princess untuk terus menghirup dan berjumpa di alam maya dengan kalian semua.



Hidup ini ada pasang surutnya. Ada bolak baliknya. Ada juga sedih tawanya. Ada saat sukar dan senangnya. Itulah namanya sebuah kehidupan kita sebagai manusia dan juga tugas kita sebagai seorang khalifah Islam di muka bumi ini. Kehidupan yang sementara inilah perlunya kita sedari dari saat kita belia lagi. Ajal dan maut itu bukan sekadar datang pabila meningkat ke alam tua. Entahkan sampai atau tidak itulah perjanjian kita dengan Allah semasa dalam kandungan ibu lagi. Tapi, kita tidak ingat, masakan boleh ingat sedangkan kita bukanlah manusia luar biasa. Maka dari situlah perlunya kita sedari sebagai manusia bisasa, sebagai seorang hamba perlu menginsafi setiap kesilapan dalam setiap detik jantung kita berdegup. Sebab itulah Islam mengajar umatnya sentiasa untuk berzikir.

Dalam waktu pagi sebegini, sunyi sepi buat rasa hati ini selalu bermuhasabah. Apa yang kita telah lakukan pada hari ini? Persoalan demi persoalan akan timbul di benak minda kita. Adakah kita terguris hati sesiapa? Pernah ke kita sakiti hati sesiapa? Maka, sebelum masuk ke dalam dunia lain maafkan segala kesalahan orang lain semoga orang yang terasa hati pada kita itu jua akan mudah memaafkan kesilapan lalu kita.

Dunia dan kehidupan ini ibarat roda, sekejap ada di atas, sekejap pula berada di bawah. Tidak semua kehidupan dilalui itu indah belaka. Kerana Allah telah menjanjikan sesuatu yang indah buat hamba-hambanya yang sabar dan tabah melalui segala onak dan duri, segala liku-liku dan luka-luka dalam kehidupan. Allah sayang hamba-hambanya dengan cara menyedarkan kita secara diam-diam. Kadangkala Allah tak beri apa yang kita minta, tapi Allah bagi apa yang kita perlu. Ianya adalah salah satu usaha yang perlu kita capai untuk kita miliki dalam kehidupan kita. Contohnya, kejayaan akademik, jodoh dan segalanya kita perlu berusaha dengan cara fikir jalannya, dan bertawakal. Kerana Allah itu Maha Adil dan Maha Pengasih.

Coretan kali ini Princess bukanlah nak bercerita atau memberi pendapat. Tapi sekadar mengisi kekosongan di hati untuk berkongsi bersama kalian semua. Rindunya Princess dengan dunia islamik. Bukan nak membandingkan. Kadang-kadang Princess merasa tidak terlalu kuat untuk menghadapi dunia yang penuh fitnah dan juga cubaan yang membuat hati ini kadang-kadang mudah terpesong. Princess hari-hari berdoa: "Ya Allah, aku hambamu yang sangat lemah, aku tidak mampu untuk mengajak yang lain menuruti perintahmu yang wajib, sedangkan aku pula yang merasa pentingkan diri sendiri untuk mengejar kebaikan tanpa mengajak yang lain, Ya Allah aku merasa begitu kerdil di hadapan mereka semua kerana aku tak mampu untuk menjadikan diriku sebagai idola mereka dalam mengisi kekosongan di ahti mengenal Islam, Ya Allah aku mampu menegur dalam hati dan bukakanlah hati-hati mereka menuju ke jalanMu yang sungguh Indah iaitu syurga firdausi."

Inilah satu ujian perlu Princess lalui, Alhamdulillah Allah terima doaku dengan membuka sedikit demi sedikit hati dan minda mereka untuk mendekati Islam secara perlahan-perlahan. Princess tersenyum saat ada yang sudi bersama memperjuangkan Islam. Teringat zaman di alam persekolah di SMKA Segamat. Masa itu fikiran tak berapa nak matang sangat, jadinya banyak perkara yang tak pernah terlintas di fikiran akan berlaku dalam kehidupan Princess saat ini. Rindunya tautan hati bersama adik-adik di bumi tarbiya itu. Semoga Princess dapat jumpa sahabiah-sahabiah dari SMKA Segamat di UiTM Machang ni lagi....

Sekian wassalam....Ukhuwah ku bersama kalian sampai ke syurga....
Sayang kalian kerana Allah..
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah