A WORD CAN BE MOTIVATED FOR ME

Assalammualaikum wbt..

Salam Ramadhan ke-16, today puteri want to write an entry yang boleh mengumpulkan beberapa kata-kata motivasi daripada orang-orang yang selalu mendampingi puteri sebagai kawan, junior, adik, kakak dan anak. Tak kira siapa pun mereka, bagi puteri kata-kata yang hanya sekadar mesej yang panjang hatta pun yang pendek dapat mengubah diri ini untuk jadi lebih better than before. Sometimes, mesej-mesej inilah yang membangkitkan rasa kejiwaan dalam diri ini untuk terus tabah dan sabar meneruskan sebuah perjuangan dalam kehidupan. 

Keberangkalian kita akan mendapat mesej beserta doanya bila tiba hari kelahiran kita. Ramai sahabat handai tak kira dari kita kecil sampai kita dewasa dah nak tua pun, keluarga, sanak saudara, adik beradik, guru-guru dan ibu bapa... Insyaallah orang takkan putus-putus doakan kita melalui ucapan "Selamat Hari Lahir, Happy Birthday, Sanah Helwah", "Semoga dimurahkan rezeki, dikurniakan jodoh yang baik, diberi kebahagian sampai ke Syurga". Subhanallah indahkan ucapan-ucapan dari orang sekeliling kita.

Bukan setakat semasa di hari lahir kita sahaja, bahkan semasa kita nak ambil exam pun ramai akan menghantar mesej berunsurkan satu doa: "Bitaufiqwannajah" "Good Lcuk" "Semoga Berjaya". Begitu indahnya tercipta bila ada yang masih ingatkan kita tatkala kita sedang sibuk mentelaah ilmu, sedang kita sibuk mengejar kerjaya, masih ada orang ingat kita dalam doa. Puteri rasa terharu kepada sahabat-sahabat yang sudi menghulurkan 1001 kenangan, kemanisan dan memori yang sukar diungkapkan dengan kata-kata. Terima kasih semua atas ingatan.

But, puteri have one message to share for all my readers. This message puteri will be read a few time when I had a hard time to release my pressure from any problems.

My senior, Abdul Rahman said:
"Nabilah, you are a talented girl. Use it well. Tolong diri. Tolong orang. Buat duit banyak-banyak, lepas tu tolong lagi ramai orang. Tahu? Kalau ada orang kutuk Nabilah, biasalah, orang ada mulut, dia cakap apa yang dia nak. Itu benda yang kita tak boleh control. Be happy. Make yourself happy. Kalau Nabilah sakit hati dengan sesiapa, do know that ada orang yang fighting a battle yang orang tak tahu dan menyedihkan. And he keeps smiling anyway. The world doesn't need a hulk. Tapi a smiling Nabilah. Maybe a smile can cure a wounded heart. Maybe a light of life. You have skills. Be positive. Be a steel. Bila orang ketuk kita, kita bentuk jadi lagi power. Jadi pedang. Smile when the world does not. Do your best in anything. Busy? Biasalah. Orang yang tak busy orang yang tak buat apa-apa. Orang yang busy, orang yang bekerja. Masa kerja tak adalah jadi pemalas. Senang je naik pangkat. Saja je bagi mesej panjang lebar kat Nabilah. Do your best tau! And smile no matter how tough the world is..."

For puteri, this is the first message and the first time and the first person who give me a long word type of message which is sukasuki or saja-saja. But, puteri really, really appreciate it for this message from my sunbae. Thank you for giving me up and up either I'm not your friend or your best friend or your sister, but you are really, really likes my real brother. Just amazing that message come from my senior in my faculty. He is also my idol type when he do some work, he will do until done. I'm respect him because he always support each other when he do some work in teamwork. 


Mesti ramai pelik kan dengan mesej ini. Seriously, puteri also shocked when received this message. Ye laa, ada ke orang yang tak ada kaitan dengan kita, orang yang berkenalan atas dasar nama organisasi persatuan dan orang yang kita kenal hanyalah seorang yang kita anggap sebagai senior kita bagi mesej yang panjang lebar macam ni. Tapi, tak mustahil kan? Kalau kita buat baik kat orang, orang akan hargai kita. Orang bagi kita semangat bukan bagi kita lemah. Orang bagi kita semangat, kita akan jadi lebih kuat sebab kita tahu ada orang yang tanpa kita sedar tunggu pertolongan kita. Jadi kita jangan fikirkan dan pentingkan diri sendiri. Ramai orang sekeliling perlukan bantuan dari kita sebenarnya. Sebab itu kita perlu kuat. 

Sekian wassalam

0 Comments:

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah