ANYONE CAN EXCHANGE!

Assalammualaikum wbt.


Banyak benda puteri nak kongsi. Dari satu cerita ke satu cerita. Banyak juga entry yang puteri lebihkan kepada bicara hati. Exchange yourself! Yes, puteri rasa sekarang puteri lebih baik daripada dulu. Ibu puteri dah mention puteri semakin matang dalam berfikir dan bertindak. Pengalaman pahit sebelum ini banyak mematangkan puteri menjadi seorang yang lebih baik.

Bukan mudah nak berubah. Sikit demi sedikit. Satu persatu puteri cuba ubah, puteri muhasabah diri balik, cuba perbaiki diri balik. Banyak benda bila puteri baca balik entry puteri yang lama-lama tu, langsung tak matang! Dari ayat agak keanak-anakan, lepas tu kepada ayat keremajaan yang suka memberontak dan agak degil serta keras kepala, sampailah entry yang sekarang nie puteri sedang karangkan.

Ibu paling banyak berkorban perasaan nak menghadapi anak perempuannya yang melalui zaman ketidak stabilan emosi. Bila puteri muhasabah setiap sebelum tidur atau pun sedang menaip entry nie, puteri akan rasa sebak, sedih dan kecewa dengan diri sendiri. Lalu bertanya pada diri: "Kenapa aku sangat teruk?" Ya Allah sesungguhnya puteri khilaf, puteri jahil dalam menguasai emosi dan ego pada masa lalu. Tapi, tindakan lalu puteri itu banyak mengubah puteri menjadi apa yang puteri jadi sekarang. Lebih bersifat rasional dan profesional. Bercakap bila perlu. Berfikir sebelum berkata-kata. Bertindak bila perlu. Semua tu banyak melalui proses kesabaran dan tabah yang tahap tertinggi. Banyak dugaan bila difikir semua itu adalah terbaik untuk sesuatu perubahan dalam diri.

Sekarang, puteri dah boleh slow talk dengan ibu, dah tak macam dulu-dulu. Bila bercakap dengan ibu dah boleh bawa berbincang, dah boleh terima setiap teguran, dah boleh terima lawak ibu dan bila ibu cakap sesuatu or membebel, puteri akan senyap. Tapi itulah kadang-kadang ada sikitlah menjawabnya tapi tak macam dulu. Terlalu kerap nak memberontak dan selalu sangat nak menang bila cakap dengan ibu, maksudnya melawan laa tu. By the way, setiap kejadian itu ada hikmah di sebaliknya. Sekarang ibu jadi macam kawan puteri. Setiap masalah ibu dengar, setiap masalah ibu cuba cari jalan penyelesaiannya, sama-sama berbincang. Bila soal jodoh, ibulah orang pertama puteri akan kongsikan. Tiada orang lain, tiada yang tersembunyi. Tiada lagi rahsia antara ibu dan anak.

Sekarang, bila puteri buat salah or terkasar dengan ibu, cepat-cepat puteri minta maaf. Kalau dulu punyalah payah nak ucapkan kata "MAAF" tu. Teruk betul! 

"Kasih Ibu Membawa Ke Syurga"

Sebaris kata itulah membuat puteri bertekad dan nekad nak berubah. Sebab ibu jugalah yang menjadi puteri satu inspirasi untuk mencapai impian dan dapatkan kejayaan, bukan semata-mata nak memberi kebanggaan buat ibu dan ayah, tapi puteri buat semua ini, sebab puteri paling banyak buat dosa dengan mereka. Puteri berharap puteri sempat nak balas jasa mereka, puteri sempat nak berbakti kepada mereka, puteri sempat nak menunaikan haji dan umrah bersama-sama ibu dan ayah. Macam-macam lagilah puteri nak something yang special dengan mereka yang banyak bersabar dengan kerenah puteri dari sejak kecil lagi. Ibu selalu mention, dalam banyak-banyak anak, puterilah yang paling mencabar nak jaga. 

Mungkin inilah ujian buat ibu dan juga puteri. Orang kata, kalau anak lahir dalam karung ni agak degil dan keras kepala. Memang pun, sangat degil dan keras kepala. Dari kecil, ibu pernah cakap, puteri menangis tak pernah berhenti dari sejak lahir sampai berapa bulan, puteri tak tahu. Ibu cakap kalau lambat bertindak, mungkin puteri tak macam sekarang. Mungkin menjadi anak istimewa iaitu sindrom down kalau tak salah namanya. Tapi, Alhamdulillah Allah Maha Pengasih lagi Penyayang. Allah tak beri ujian yang berat itu pada ibu. Ibu cepat tahu bila nenek inform pasal keganjilan sikap masa puteri kecil dulu macam "Ahmad Albab", nasib baiklah tak diberinya nama "Nur Albab" hahaha..Now, nak dijadikan cerita, asal orang felda ke, orang kampung ke terutama kawan-kawan ayah dan ibu gerenti akan cakap: "Ini ke anak yang selalu menangis tu? Dah besar dah dia." Owh memang segan juga nak mengaku, hahaha, by the way itulah trademark puteri masa kecikkecik sinonet dulu kan? hahaha

Okeylah sampai di sini kalam untuk hari ini untuk bicara hati puteri. Semoga ada cerita yang lebih membahagiakan untuk dikongsikan bersama. Apa-apa yang kurang tu semuanya daripada puteri sendiri. Maafkan segala salah silap, segala kekhilafan masa lalu puteri. Andai ada yang tersinggung tu maafkanlah puteri. Semoga Allah memberkati hidup kalian semua. Okey korang, enjoy!

Sekian wassalam.

CINTA? SEBAB CINTA, AKU BEGINI

Assalammualaikum wbt..


Cinta? Apa maksud cinta? Cinta tu penting ke? Kadang-kadang pening nak takrifkan apa itu cinta dengan manusia. Dari rasa cinta timbul pula rasa rindu. Bila dah rindu di situ timbul orang ketiga menghasut (syaitan). Memang menakutkan bila ingat balik kisah-kisah percintaan yang tersangkut di tengah jalan tu. Ya, puteri bukanlah sempurna pun untuk sesiapa. Puteri hanyalah manusia biasa, yang akan bangkit selepas beberapa kali terjatuh. Jatuhnya puteri dalam perjalanan, dalam setiap liku-liku kehidupan bukannya setakat luka-luka kecil kat kulit je, tapi sampai bernanah dah hati ni. Serik! Bila ditunjal pelbagai persoalan tentang cinta. Kadang-kadang puteri lali nak mendengar. Kadang-kadang tu puteri rasa untuk bercinta tu macam dah tak ada dalam kamus hidup. 

Susahnya nak lupa cinta pertama yang pernah hadir dalam hidup. Dalam hidup akan ada yang pertama. Dalam hidup jugalah akan ada kegagalan. Apa puncanya? Tak sabar? Ingin mencuba? Mungkinlah. Itulah naluri remaja yang puteri pernah lalui. Sangat menyakitkan dan rasa diri ini tidaklah baik seperti mana pandangan orang di sekeliling. Kadang-kadang hati ini pernah juga tertaut secara tak sengaja, bila terlihat dan terpandang seorang pemuda yang sangat manis wajahnya, seperti baiknya para rasul dan nabi. Tampak warak, tampak alim. Tapi, bila refleksikan pada diri puteri sendiri, puteri rasa sangat rendah diri, rasa macam tak layak pun untuk sesiapa memiliki diri ini, sungguh tak secocok, tak sepadan pun, langsung tak ada kesedondonan. Perasaan ini membuatkan seolah-olah puteri tak ada life nak bercinta dengan sesiapa pun. Bukan tak redha, tapi perit rasa di hati. Susahnya nak ubati. 

Kata orang, cinta itu lumrah. Tapi, puteri pelik kenapa ujian cinta ini bagi orang sangat ringan, bila puteri hadapi ianya sangat mencabar. Ini soal hati. Hati yang tidak kuat dengan landasan iman memang akan goyah. Tapi, semua itu kisah lama. Kisah lama yang buat puteri makin lama, makin kuat, makin cuba untuk perbaiki diri. Bila disoal tentang cinta, tentang jodoh, puteri akan jawab sekarang bukan masanya. Walhal hati ini cukup kuat nak merasa dicintai dan mencintai secara halal. Sungguh cemburu bila melihat orang lain bahagia, puteri tumpang gembira. Cuma kadang-kadang bila tengok saban hari ke hari akan ada sahaja orang buat majlis akad nikah. Bila pula turn puteri ya? 

Normal kan perasaan itu hadir? Baru-baru nie, puteri dapat 2 khabar berita dari bekas pecinta puteri (exbf). Sebelum ini, puteri pernah couple 2x. Itupun berpisah kerana bersebab. Memang bukan jodoh dari Allah. Puteri redha.  Bulan September 2013 nanti (exbf) puteri yang pertama akan kahwin dengan pilihan hatinya, kami berpisah pun sebab puteri yang minta putus. Bulan Mac tahun depan (exbf) puteri yang kedua pula kahwin , itupun dengan pilihan mak dia. Dalam menyampaikan kegembiraan tu, tiba-tiba terselit perasaan dalam hati puteri:
"Ya Allah, kuatkan aku. Hilangkan rasa sayang dan cinta yang berbaki ini. Sungguh aku redha dengan qada' dan qadarMu. Aku tahu ini adalah perancanganMu yang terbaik untukku. Jodoh aku dengan mereka bukanlah yang terbaik dalam perancanganku. Berilah aku kekuatan iman dan rasa sayang ini hanya untukMu yang satu. Temukanlah aku dengan imam yang bakal membimbingku ke jalan syurgaMu. Sungguh aku redha, Ya Allah. Andai tiada jodohku di dunia ini, hadirkanlah aku sekeping hati untuk aku merindui jodohku di syurga nanti. Aamiin Ya Rabb."

Setiap saban hari, meniti doa-doa ini tulus dari hati ini. Kerana puteri rasa nak rebah setiap kali menatap wajah-wajah yang pernah hadir dalam sekeping hati ini. Bukan sekadar rebah, bahkan hati rasa sebak, rasa pilu, hampir menitis air mata, tapi puteri tepis, sebab apa? Mereka tak berhak pun jadi bahan untuk puteri menangisi. Mereka bukan sesiapa pun. Siapa mereka? Mereka hanyalah hadir sekejap cuma, hanya ingin menguji kekuatan hati dan iman. Sungguh puteri tersungkur dalam ujian ini. 

Kadang-kadang rasa sedih bila puteri berfikir, kenapa puteri tak pernah elak rasa ingin dicintai atau mencintai dengan sesuatu yang belum halal untukku? Hilang sudah prinsip-prinsip yang puteri gagahkan. Hanya sekadar ayat-ayat cinta yang diberikan oleh mereka, yang mana ianya boleh je jumpa kat tepi jalan tu, pun boleh terkandas. Lawak pun ada, gelak guling-guling bila ingat balik. Propa aje lebih! Cakap tak serupa bikin! Susahkan nak jadi yang betul-betul menjaga hati? Memang susah! Kadang-kadang itu tertanya-tanya sendiri: "Kenapa Allah temukan aku dengan seseorang yang salah (bukan jodoh untukku)?"


Akhir kalam cinta, inilah bicara hati yang tulus dari hujung hati puteri. Setulus-tulusnya! NOKHTAH! Cukuplah dengan ujian ber'couple' yang tak sudah nie. Hopefully sangat puteri dapat jumpa seseorang yang memahami puteri, menerima puteri seadanya walaupun dia yang akan jadi suami puteri suatu hari nanti tu tahu selok belok kisah percintaan puteri sebelum akad nikah antara kami kelak. Puteri tak nak cari yang terlalu sempurna. Cukuplah sekadar yang mahu bangkit dan teruskan liku-liku hidup ini untuk menempuh ke arah perjalanan ke syurga Allah. Bukan yang tampak alim, warak atau sebagainya. Cukuplah dia lelaki yang bawa puteri dan bimbing puteri ke jalan yang diredhai Allah. Setiap manusia itu takkan pernah sempurna, pasti akan ada cacat celanya. 

Sekian wassalam.

ORDER FOR BLOGSHOP TEMPLATE

Assalammualaikum wbt..
Untuk tempahan Blogshop Template harga yang ditawarkan adalah RM50/blog. Ini adalah kerana penggunaan dan design agak berlainan sedikit. Di sini puteri akan sertakan terma dan syarat bagi mengelakkan sebarang salah faham mahupun ketidak puas hati terhadap design atau olahan. Sekiranya, anda tidak dapat mematuhi sebarang terma dan syarat yang telah digariskan oleh puteri, puteri berhak membatalkan process edit dan design blog anda, dan wang anda akan dikembalikan. Sekian.

  1. Column blog yang akan diproses hanyalah 2 column sahaja. Sekiranya anda mahukan 3 column puteri tidak akan meneruskan process tersebut.
  2. Design puteri akan berubah dari semasa ke semasa. Sekiranya anda ingin menambah sebarang item, sila nyatakan semasa anda ingin menempah. 
  3. Sebelum process design dimulakan, sila pastikan anda Download/Back up coding/template lama/blog anda. Sebarang kerosakan atau kehilangan maklumat dari blog anda,itu bukan lagi di bawah tanggungjawab puteri.
  4. Blog anda akan diproses mengikut turutan. 1st come 1st serve. Tidak ada sebarang loncatan.
  5. Blog anda akan diproses selepas anda membuat bayaran sebanyak 50% atau full payment. Sebarang bayaran, anda hendaklah sertakan resit atau information bayaran anda kepada puteri sama ada dengan Facebook/ email.
  6. Bayaran diterima adalah dari akaun Maybank/ Bank Islam. Untuk bayaran Top up takkan dilayan.
  7. Tempahan ini diambil dengan menggunakan platform Blogger.com. Selain daripada platform tersebut, tempahan anda akan dibatalkan. 
  8. Sekiranya anda bukan ahli Blogger.com, untuk pembukaan akaun baru akan di charge sebanyak RM10
  9. Puteri bukan seorang Webmaster Profesional, sebarang design adalah olahan dari bacaan coding HTML| CSS| PHP dan Design dari Adobe Photoshop.
  10. Anda hanya boleh menukar sebarang idea design sebanyak 2x sahaja. Sekiranya lebih akan di charge.
  11. Pastikan anda sertakan draft design daripada anda sendiri bagi mengelakkan sebarang salah faham atau tidak suka dengan design puteri. Sekiranya, anda menyerahkan 100% design daripada idea puteri sendiri, anda hanya ada 1x sahaja peluang untuk menukar idea design anda.
  12. Sekiranya anda ingin membatalkan design anda dari puteri, pastikan anda inform awal supaya puteri tidak terlepas pandang.
  13. Design full template, puteri berhak meletakkan Copyright di blog anda.
  14. Sebarang pertukaran design hendaklah dimaklumkan selewat-lewatnya sehari selepas puteri beritahu anda tentang pemprosesan blog anda. Sebarang pertukaran design tidak akan dilayan selepas itu melainkan tiada customer lain sedang menunggu proses penyiapan blog mereka. 
  15. Pastikan anda sentiasa keep in touch bersama puteri untuk bekerjasama bagi mempercepatkan process penyiapan blog anda.




  1. Email  dan Password Blog anda
  2. Kombinasi warna
  3. Tema blog
  4. Design header [sertakan gambar | ayat | contoh background]
  5. Design Navigation Bar/ Tab Menu [nyatakan jenis tab menu yang anda mahu contoh: Dropdown Menu| Image Tab Menu| Simple Tab Menu| Right & Left Button]

Right & Left Button

Dropdown Menu
Image Tab Menu
Simple Tab Menu
P/s: Puteri akan membuka sebarang tempahan Blog Template mengikut masa cuti puteri. Hal ini kerana puteri merupakan seorang pelajar IPTA sepenuh masa. Jadi, untuk menempah template hendaklah mengikuti masa cuti puteri. Harap maklum. Maaf sekiranya masa yang anda ingin menempah puteri tidak dapat mengambil tempahan tersebut. Walaubagaimanapun, puteri akan inform semula kepada setiap email/pm inbox facebook puteri bagi memberitahu tentang pembukaan tempahan blog ini. 

Sekian wassalam.

ORDER FOR PERSONAL BLOG

Assalammualaikum wbt..
Untuk tempahan Personal Template, harga yang ditawarkan adalah lebih murah sedikit daripada Blogshop Template, iaitu RM30/blog. Ini adalah kerana penggunaan dan design agak berlainan sedikit. Di sini puteri akan sertakan terma dan syarat bagi mengelakkan sebarang salah faham mahupun ketidak puas hati terhadap design atau olahan. Sekiranya, anda tidak dapat mematuhi sebarang terma dan syarat yang telah digariskan oleh puteri, puteri berhak membatalkan process edit dan design blog anda, dan wang anda akan dikembalikan. Sekian.

  1. Column blog yang akan diproses hanyalah 2 column sahaja. Sekiranya anda mahukan 3 column puteri tidak akan meneruskan process tersebut.
  2. Design puteri akan berubah dari semasa ke semasa. Sekiranya anda ingin menambah sebarang item, sila nyatakan semasa anda ingin menempah. 
  3. Sebelum process design dimulakan, sila pastikan anda Download/Back up coding/template lama/blog anda. Sebarang kerosakan atau kehilangan maklumat dari blog anda,itu bukan lagi di bawah tanggungjawab puteri.
  4. Blog anda akan diproses mengikut turutan. 1st come 1st serve. Tidak ada sebarang loncatan.
  5. Blog anda akan diproses selepas anda membuat bayaran sebanyak 50% atau full payment. Sebarang bayaran, anda hendaklah sertakan resit atau information bayaran anda kepada puteri sama ada dengan Facebook/ email.
  6. Bayaran diterima adalah dari akaun Maybank/ Bank Islam. Untuk bayaran Top up takkan dilayan.
  7. Tempahan ini diambil dengan menggunakan platform Blogger.com. Selain daripada platform tersebut, tempahan anda akan dibatalkan. 
  8. Sekiranya anda bukan ahli Blogger.com, untuk pembukaan akaun baru akan di charge sebanyak RM10
  9. Puteri bukan seorang Webmaster Profesional, sebarang design adalah olahan dari bacaan coding HTML| CSS| PHP dan Design dari Adobe Photoshop.
  10. Anda hanya boleh menukar sebarang idea design sebanyak 2x sahaja. Sekiranya lebih akan di charge.
  11. Pastikan anda sertakan draft design daripada anda sendiri bagi mengelakkan sebarang salah faham atau tidak suka dengan design puteri. Sekiranya, anda menyerahkan 100% design daripada idea puteri sendiri, anda hanya ada 1x sahaja peluang untuk menukar idea design anda.
  12. Sekiranya anda ingin membatalkan design anda dari puteri, pastikan anda inform awal supaya puteri tidak terlepas pandang.
  13. Design full template, puteri berhak meletakkan Copyright di blog anda.
  14. Sebarang pertukaran design hendaklah dimaklumkan selewat-lewatnya sehari selepas puteri beritahu anda tentang pemprosesan blog anda. Sebarang pertukaran design tidak akan dilayan selepas itu melainkan tiada customer lain sedang menunggu proses penyiapan blog mereka. 
  15. Pastikan anda sentiasa keep in touch bersama puteri untuk bekerjasama bagi mempercepatkan process penyiapan blog anda.

  1. Email  dan Password Blog anda
  2. Kombinasi warna
  3. Tema blog
  4. Design header [sertakan gambar | ayat | contoh background]


P/s: Puteri akan membuka sebarang tempahan Blog Template mengikut masa cuti puteri. Hal ini kerana puteri merupakan seorang pelajar IPTA sepenuh masa. Jadi, untuk menempah template hendaklah mengikuti masa cuti puteri. Harap maklum. Maaf sekiranya masa yang anda ingin menempah puteri tidak dapat mengambil tempahan tersebut. Walaubagaimanapun, puteri akan inform semula kepada setiap email/pm inbox facebook puteri bagi memberitahu tentang pembukaan tempahan blog ini. 

Sekian wassalam.

HOW TO ORDER DOODLE?

Assalammualaikum wbt...
Kali ini puteri nak memperkenalkan satu lagi tempahan baru dibuka baru-baru ini, iaitu doodle. Dengan harga yang berpatutan, Insyaallah boleh bincang semula soal harga. Puteri gunakan software "Adobe Photoshop", Jadi sekiranya berminat nak buat sebarang tempahan boleh layari Facebook puteri: [Klik sini] atau email puteri [puterinabilah0107@gmail.com]. 

Ada 3 jenis atau cara pembayaran. Boleh di request nak barang apa. Tapi, hasil lukisan doodle puteri adalah sendirian berhad, jadi kalau nak request nak sebiji macam someone lain yang punya, maaf puteri tak dapat nak ambil tempahan, sebab ini adalah hasil kreativiti puteri sendiri dan tidak diciplak lain-lain produk. Sekian.


 


Sebarang pertanyaan atau tempahan boleh berbincang di Facebook atau email puteri. Sekian wassalam

BAB 1: REZEKI ALLAH BAGI, TAPI RAMAI LUPA DIRI, SOMBONG DENGAN ALLAH

Assalammualaikum wbt..


Pada kali ini, puteri nak timbulkan satu isu di mana rezeki, nikmat, ujian dan dugaan dalam hidup kita. Dengan tajuk yang diberi sangat tepat pada masanya untuk manusia zaman sekarang perlu sedar dan ketahui. Mudahnya kita lupa diri, lupa Allah bila kita senang. Sombongnya kita bila disuruh sujud kepada Allah 5 kali sehari. Riaknya kita bila disuruh beristighfar supaya kita tidak bongkak kepada insan lain. 'Ujub dan takburnya kita bila disuruh bersyukur dengan kata syukur Alhamdulillah setiap kali rezeki diberi, walaupun hanya secubit kuman. Inilah realiti wajah, sikap dan sifat manusia yang tak pernah kenal erti syukur.

Bila bab politik dicampur adukkan dengan soal rezeki dan soal agama, masing-masing kuat nak tegakkan parti masing-masing. Walhal semuanya adalah perancangan dari Allah. Begitu juga soal rezeki setiap makhluk yang diciptakanNya, dari bertahun-tahun dan berabad lamanya. Tapi kita masih tak pernah sedar, masih juga di takuk lama, tak pernah nak bersyukur walau sekelumat kecil kita dapat rezeki dari Allah, mati-matian kita cakap itu tak adillah ini tak kenalah selalu mengeluh. Hakikatnya manusia itu akan rasa tak pernah cukup bila hati tak pernah ada perkataan syukur untuk diucapkan kepada Allah yang Maha Pemberi Rezeki. 

Puteri sebenarnya ada banyak nak cerita dari pengalaman puteri sendiri, dari sudut rezeki dan nikmat yang Allah bagi kepada manusia ini sangat berbeza. Bukan semua manusia mendapat bahagian dan hak yang sama. Kadang-kadang kita akan melihat dan bertanya, kenapa dia itu miskin, kenapa dia itu kaya, kenapa dia terseksa, kenapa dia bahagia. Setiap manusia itu ada perbezaanya. Kalau manusia semua dapat bahagian yang sama, macam mana nak membezakan siapa yang berusaha untuk jalan Allah dengan siapa yang berusaha hanya untuk duniawi semata? Setiap ujian dan dugaan itu adalah nikmat sebenarnya, kerana nikmat yang sebenar, kita akan dapat bila di akhirat kelak. Allah menjanjikan sesuatu yang pasti, hanya manusia yang takkan tahu untuk menepati janji itu.

Situasi 1: Rezeki di kalangan ahli keluarga.

Dalam setiap ahli keluarga, adakalanya di antara adik-beradik ada yang IQ mindanya rendah, ada yang IQ mindanya tinggi. Ada yang pandai dan ada juga yang kurang pandai. Ada yang cukup sifatnya dari fizikal dan mental dan ada juga yang kekurangannya. Ada yang kaya raya dan ada juga dikalangan fakir miskin, ada juga yang bersederhana. Tapi pernahkah kita terfikir kenapa Allah tak bagi sama rata kebahagiaan harta, hati dan kasih sayang yang sama? Hatta dalam ahli keluarga kita masing-masing? Ya, ahli keluarga kita juga manusia, yang akan dikurniakan pelbagai ujian dan dugaan. Ujian dan dugaan yang datang itu Allah yang beri, apakah tandanya? Itu tandanya Allah terlalu sayang pada kita. Cuba fikirkan sejenak, apakah bahagia orang yang tak terima sebarang ujian dan dugaan dari Allah? Tidakkan. Adakala mereka bahagia harta banyak, anak-anak pandai, tapi akan datang, kadang-kadang Allah bagi ujian itu lagi teruk dari orang menerima ujian dari awal kehidupannya. Supaya kita sentiasa sedar, hidup ini ibarat roda, kadang-kadang kita di atas, kadang-kadang kita di bawah. Ianya juga supaya kita kena sentiasa ingat jangan sombong, jangan berlagak bila kita perolehi rezeki yang lebih daripada orang lain, bahkan kita digalakkan untuk berkongsi bersama mereka supaya bahagia itu sentiasa ada dan tanda kita syukur Allah bagi nikmat.

Selalu sangat puteri dengar cerita, ada adik-beradik berlagak sombong antara satu sama lain. Akibatnya, sifat dendam dan dengki bertambah dalam hati. Bukankah rugi bila di antara ahli keluarga yang susah senang kita bersama dari kecil sampai besar, setiap kenangan gurau senda terhambus macam tu sahaja. Akibatnya runtuhlah baitul Muslim itu. Ruginya. Tapi kadang-kadang kita tak sedar, kenapa jadi macam itu sekali. Sepatutnya kita siasat kenapa perkara tersebut terjadi. Kalau tak mampu menegur secara lisan, kita berdoa agar dilembutkan hati-hati dikalangan ahli keluarga supaya bersatu, barulah baitul Muslim itu indahkan? Bukankah bahagianya bila satu keluarga dapat berkumpul, saling bermesraan, bekerjasama, saling menolong dan sebagainya antara satu sama lain, tak perlulah berlagak atau sombong sebabnya semua yang kita dapat itu bukanlah kita yang punya tapi semuanya datang dari Allah. Kadang-kadang puteri pelik, ada yang bergaduh sana sini dan ada juga yang sanggup berbunuh-bunuhan sesama keluarga sendiri hanya kerana HARTA! Inilah masalah mentaliti masyarakat yang tidak ditarbiyah oleh agama. Islam itu indah. Sekiranya acuan yang diadun itu sangat indah dengan panduan Al Quran dan Sunnah mesti kejadian ini tidak berlaku. Tapi kita siapa? Ya, kita hanyalah manusia yang ada pasang surut dan naik turun imannya. Tapi adakan jalan penyelesaiannya? Ya, ada. Jalan penyelesaiannya adalah Allah. Apa-apa yang kita lakukan sandarkan ia dengan Allah. Semoga hati-hati kita tidak terhibur dengan godaan syaitan dan tohmahan duniawi. Ingat satu perkara, setiap apa yang kita lakukan, setiap perilaku, hidup dan mati kita hanyalah satu iaitu Allah. 

Realiti yang selalu puteri lihat dan dengar setiap apa pun dugaan dan cerita dalam dikalangan ahli keluarga besar puteri sendiri. Macam-macam masalah berlaku. Dari segi hutang, fitnah, dendam, dengki, kasih sayang, perebutan harta, ketidak adilan dan sebagainya menjadi punca dalam setiap ujian hati. Apabila disiasat puncanya, kebanyakannya tersasar dari panduan Al Quran dan Sunnah. Tapi, Alhamdulillah setakat ini belum ada yang pernah berlaku penceraian. Semoga terhindar dari isu ini. Dalam isu ini, benda perkara yang utama adalah ada yang sukar memenuhkan Rukun Iman dan Rukun Islam. Apabila dua perkara yang utama tidak ditarbiyahkan dalam keluarga sendiri memang sukar nak tarik hati itu untuk menjadi lebih baik dan jauh dari keburukan. Sebabnya dah terlalu kotor dan hitam untuk menerima apa jua teguran atau pandangan orang lain. Betul, tak semua manusia sempurna, tapi Allah bagi peluang untuk jadi lebih sempurna bukan? 

Sedih juga bila dengar macam-macam cerita. Tapi apa boleh buat, itu sebahagian ujian buat mereka. Kita sebagai sebahagian daripada keluarga mereka hanya mampu doa yang terbaik buat mereka. Tapi satu sahaja kes yang menjadi punca utama bagi puteri, yang mungkin ramai orang tak teragak-agak untuk nak percaya atau tidak, iaitu tentang satu hal yang bakal puteri suarakan ini. Sebagai orang muda, hatta orang yang berideologi teknologi kini, bukan mudah nak percaya sesuatu perkara yang ghaib. Kadang-kadang kita terlepas satu perkara ini. Yang masa lalunya, kita tak tahu ada di antara orang-orang tua kita zaman dulu, banyak buta agama. Kebanyakan mereka lebih percaya pada perkara yang tahyul. Tapi kesan dan akibatnya terkena kepada anak-anak, cucu-cucu dan cicit-cicit serta generasi akan datang. Yang sekarang lebih dikenali sebagai SAKA. 

Saka ini bahaya kalau kita tak membuangnya atau berusaha untuk mengubatinya bagi menghilangkan saka ini. Macam-macam boleh terjadi sekiranya saka ini tidak dibuang. Apa yang menjadi pengalaman puteri dan keluarga sepanjang perkara ini pernah terjadi kepada kami, adalah terlalu banyak gangguan yang boleh memecah belahkan ahli keluarga sehingga boleh melibatkan dendam, hasad dengki, cemburu api, pergaduhan, penceraian dan sebagainya. Dari situ, sebagai Muslim siasatlah dari awal mencari titik punca kenapa ia berlaku, walaupun sedaya upaya kita tepis. Apa yang banyak terjadi dalam keluarga puteri semasa saka masih menguasai keluarga kami antaranya adalah anak-anak menjadi baran dan memberontak tak tentu pasal, hubungan suami isteri menjadi selalu renggang, sakit tak pernah nak sembuh walaupun banyak kali berubat, sukar mendapat anak dan jodoh serta berlaku perselisihan faham antara adik-beradik. 

Di sini, puteri nak buka satu rahsia. Rahsia yang menghalang berlakunya perkara sebegini dapat dielakkan. Dalam Al Quran juga banyak menyatakan bahawa seseorang muslim itu hendaklah percaya adanya perkara ghaib yang terkandung dalam rukun iman yang 6. Tapi ada sesetengah orang di kalangan kita tak percaya kepada perkara ghaib yang melibatkan jin dan syaitan, yang mana boleh menguasai manusia melalui saka. Di situlah puncanya. Puteri sukar nak cerita lebih mendalam dalam soal ini, sebab bukanlah kepakaran puteri nak menyelesaikannya. Tapi sekadar ingin berkongsi, bagaimana kami sekeluarga mengharungi setiap ujian dan dugaan serta tohmahan orang lain yang belum pernah atau tidak pernah mengalami perkara yang kami lalui.

Setiap tahun, keluarga kami ditimpa macam-macam masalah. Pada mulanya kami tak tahu di dalam keluarga kami ada yang "menumpang bahagia". Siapa yang "menumpang bahagia" itu? Siapa lagi kalau bukan belaan dan kepercayaan orang-orang tua kami dulu. Mungkin mereka tak tahu kesan akibatnya kalau mempertuhankan jin dan syaitan. Sebab dulu mungkin agama Al Quran belum lagi tersebar luas sepertimana yang sekarang, tapi mungkin itu bukanlah alasan untuk 100% kita percaya pada benda tahyul, bukan? 

Macam-macam kami lalui bersama. Kadang-kadang itu, perasaan berputus asa pernah terbit dalam hati kami. Tapi Alhamdulillah, setiap ujian yang Allah beri itu ada hikmah dan nikmat yang Allah ganti. Allah sayangkan kami. Allah beri kami petunjuk, dari satu ujian ke satu ujian. Dari setiap ujian dapat satu nikmat, dan setiap nikmat itu Allah uji untuk tahu kita masih sedar atau tidak. Semua hidup kita hanyalah bergantung kepadaNya. Bersyukur Alhamdulillah, Allah sedarkan kami, apa yang perlu kami amalkan, apa yang perlu kami sebarkan, apa yang perlu kami kerjakan dalam setiap amal dan ibadah. Nak cerita lebih lanjut pun, terlalu panjang untuk dikarang satu persatu. Hanya mampu memberi bayangan dan cerita ringkas untuk sedarkan sesiapa sahaja yang melalui perkara yang sama atau tidak agar jangan sesekali kita terus lupa, dalam kehidupan kita di dunia ini, kita berkongsi dengan pelbagai jenis makhluk ciptaanNya, sama ada kita sedar atau tidak dengan mata kasar atau mata hati. 

Baiklah, setakat ini sahaja yang mampu puteri ceritakan dalam slot kali ini. Insyaallah akan datang puteri nak berkongsi pendapat dan fikiran puteri sendiri dalam situasi ke 2 yang mana melibatkan masyarakat kita pada masa kini. Semoga apa yang baik itu datangnya dari Allah, apa yang buruk itu datangnya dari kekurangan diri puteri sendiri. Walau hakikatnya kedua-dua perkara baik dan buruk itu datangnya dari perancangan Allah. Semoga kita sentiasa diredhai dan diberkati dalam hidup dan setiap perkara yang kita lakukan hanyalah untuk Allah.

Sekian wassalam.

JODOH? BENARKAH DIA?

Assalammualaikum wbt..


Kali ini puteri hanya nak tulis satu luahan hati, satu perasaan yang merindui, tapi Astaghfirullah hal azim..dia bukan milikku lagi. Ya Allah dugaan apa ini kau beri kepada hambaMu ini. Ya, tahu ianya tak berat berbanding saudara-saudaraku di bumi Mesir sana. Tapi inilah salah satu ujian dan dugaan hati. Tak apalah redhakan apa yang sedang berlaku sekarang. Saat ini, ketika ini dah banyak cara, dah banyak kerja dilakukan semata-mata nak lupakan, nak hilangkan, nak kurangkan rasa rindu, rasa cinta, rasa suka, rasa sedih, rasa kecewa dan semualah 1001 perasaan itu. Susah nak gambarkan dengan kata-kata. Setiap hari, setiap detik apa yang cuba dilupakan semakin kuat di hati sebut-sebut nama dia, semakin kuat di ingatan gambaran wajah-wajah famili dia, bila mimpi, esok bangun balik mesti cakap itu mainan syaitan! Walhal masa mimpi tu bulan Ramadhan, mana ada syaitan. Lastly, buat-buat lupa, hati tak keruan. Tak tahu apa maksudnya. Bila cakap mungkin ini petunjuk, takkanlah kan dia dah pun bagi jawapan. Buat apa nak mengharap sesuatu yang dah tahu jawapannya? 

Sebenarnya, sebelum ini pun dah alami perkara yang sama 2x. Dah jadi pengajaran dan nak pegang pada prinsip iaitu "DON'T COUPLE BEFORE NIKAH"! Alhamdulillah Allah kuatkan hati, kuatkan iman puteri untuk tidak lagi terjebak dengan dunia cinta monyet tu. Tapi untuk kehadiran cinta kali ke-3 ini terdetik. Tak tahu nak salahkan siapa? Mungkin puteri. Semasa cinta monyet, ada pernah kawan lelaki tersebut syorkan suruh buat solat istikharah, tapi malangnya saat itu kesedaran untuk beristikharah tak ada dalam diri. Yakin semberono je ada. Al maklumlah itu zaman kejahilan puteri dalam memiliki cinta zaman muda mudi. Semua orang ada masa silam. 

Tapi saat ini dan untuk julung pertama kalinya untuk beristikharah berulang-ulang kali rasa ringan, rasa mudah nak buat, rasa terfikir: "Kenapa puteri dulu tak pernah nak buat solat sunat istikharah? Walhal 2 rakaat aje pun." Itulah dulu kan zaman remaja manalah nak fikir matang soal kehidupan rumah tangga, yang difikirnya cinta aje. Memang tak lah. 

Sekarang puteri hanya cuba menyibukkan diri dengan belajar, kerja sambilan sebagai freelance just as my hobby for leisure time. Kadang-kadang bila bergosip dengan kawan-kawan perempuan, gerenti akan terselit soal kahwin, boyfriend girlfriend, pakwe makwe. Then I choose to be a silencer girl. Malas nak fikir, bila sebut nanti, ada aje orang bangkitkan nama dia. Haishh...

Every man who I know, I will tell my mom first. When my mom know that man, she always talk every time, every day and so on. Setiap kali borak dengan ibu, soal kahwin gerenti tak kering dari mulut ibu. Kadang-kadang ibu ada cakap mungkin dia masih dalam dilema. Owh, nak percaya ke? Actually, dah cerita itu ini dengan ibu, tak sangka ibu akan tanyakan soal jodoh ini dengan seorang ustaz yang pengamal perubatan Islam. Ustaz tu yang puteri kenallah setakat ini, dia boleh ubat sakit dalaman yang dikuasai syaitan dan jin (histeria, saka, tindih jin and so on) lepas tu dia juga boleh ubati penyakit organ dalaman sebagai contoh macam abang puteri pernah kena sakit darah talasemia. Alhamdulillah ustaz tu dapat detect hati abang bengkak, then dia ubat dengan cara dia macam scan kat badan orang guna tangan dia and of course ayat-ayat suci Al Quran. Okey stop cerita pasal pekerjaan ustaz tu. Yang utama ceritanya adalah, "my mom ask him about me!" Then the ustaz said, I have someone, but the someone is in dilemma. Itu sahaja yang ustaz tu cakap. By the way, beberapa tahun yang lalu, sebelum ibu tanya ustaz tu soal jodoh puteri, time tu puteri pernah bertandang kat klinik ustaz tu, then tiba-tiba ustaz tu cakap: "Awak ini apa yang ustaz nampak, ramai orang laki sukakan awak, mereka lihat awak bagaikan puteri, tapi awak kena pandai memilih". Dari situ puteri pelik, macam mana ustaz tu tahu, puteri guna gelaran "puteri"? Masa itu apa yang terdetik dalam hati puteri adalah: " Boyfriend pun tak ada, inikan ramai lelaki?" hahaha, serius memang tak percaya pun masa tu. After that, dengan tak sangkanya ramai kawan-kawan lelaki cucuk jarum, hahaha..masa tu dah mula percaya apa ustaz tu cakap. Bukan setakat itu sahaja, masa puteri couple dengan seseorang yang bergelar ustaz or cikgu agama, ustaz tu cakap apa, dia tengok je puteri lepas tu ustaz tu cakap apa: "Handsomenya orang tu, putih, pakai kopiah, baik orangnya" Owh my Allah, memang terkejut bila ustaz tu tegur puteri macam tu, alahai malu memang tak boleh cakaplah.

Okey now, apa yang ibu ceritakan pada puteri, puteri tak tahu nak percaya atau tidak. Sebab apa yang puteri dapat perhatikan, apa yang ustaz tu kata memang kena kat seseorang yang puteri dambakan sekarang ni. Mungkin dia dalam dilema. Apa-apa pun puteri hanya anggap ianya suatu kebetulan dalam hidup. Tak payah nak percaya sangat, nyaya hati sendiri kalau kecewa. 

Mesej-mesej dia dalam handphone 1st puteri beli pakai duit gaji sendiri, puteri tak pernah padamkan. Sebabnya ianya ada sentimental value. Dulu rajin juga bermesej. Ada je masalah pasal life or pelajaran mesti mesej. Tapi dulu puteri selalu dan banyak jugalah tanya pasal hukum hakam. Biasalah kalau kat sekolah belajar tu belajar juga, tapi belajar untuk exam, memanglah tak ingat! hahaha...

Itulah mulanya masalah, bila lelaki dan perempuan berkawan. Lama-lama mesti akan ada terdetik dalam hati sesaat ke beberapa minit ke perasaan suka tu. Puteri banyak kali ignore, tapi perkara tu jadi melarat, dah tengah-tengah couple dengan orang lain, boleh pulak tangkap feeling dengan orang lain, entah apa-apa aje laa. Apa-apa pun jawapan dari dia, dia hanya anggap puteri hanyalah seorang adik. By the way, memang cool je bila dapat jawapan tu. Sebab persoalan yang sekian lama terngiang-ngiang kat dalam minda sampai mengganggu jantung, limpa, hati dan segala organ dalaman untuk focus on study terlayang-layang sebarnya. hahahaha... itupun sebab kawan yang suruh tanya dan berterus-terang dengan dia, jawapan belakang kira. Masa nak mulakan mesej tu balik, memang awkward sangat-sangat. Tapi kawan-kawan banyak mendesak suruh juga send mesej kat dia, supaya puteri tak terlalu bawa diri jauh sangat yang kononnya, dia bakal imamku...hahaha....sampaikan mesej-mesej yang puteri hantar tu kebanyakannya kawan-kawan puteri yang tolong buatkan ayat. Kalau puteri nak buat ayat nak meminang lelaki memang tak lah jawabnya. 

Inilah pertama kali, bagi puteri, puteri proposed someone dalam hidup puteri sebab yakin dia boleh bimbing puteri untuk ke syurga. Tapi, jawapan tetap jawapan. Dia dah bagi jawapan, so buat apa nak terhegeh-hegeh lagikan? Senang nak cakap, macam cool aje tahan. Kononnya kuatlah, tapi setakat ni tak menangislah cuma rasa nak tumbuk-tumbuk aje hati dengan otak ni, suruh hilangkan perasaan suka dan ingat kat dia tu. Haish...sampai sekarang asal buka facebook, nampak gambar dia kat list friend tepi sidebar wall profile puteri, asal buka twitter mesti buka bahagian "connect" nak tahu ada orang reply mesej ke tak, alih-alih nampak mesej dia. hahaha...apa-apa pun ini adalah dugaan, ada jodoh ke tidak, itu urusan Allah. Apa yang puteri tengah nak sediakan sekarang ni, nak habiskan study dengan keputusan yang cemerlang, nak kerja yang hebat-hebat, dapat beli kereta dan rumah sebiji, lepas tu nak pergi Mekah dengan keluarga buat haji dan umrah. Insyaallah mudah-mudahan dipermudahkan. Aamiin.

Setiap kali perasaan rindu itu hadir, puteri akan tepuk pada dada puteri dan cakap dengan hati puteri:

"Duhai hati, duhai Iman, bersabarlah. Tolong bantu puteri jangan sakitkan hati ini dan lemahkan iman ini. Puteri kena kuat, sebab puteri sayang diri puteri kerana Allah. Puteri juga sayang dia, tapi sayang dia tak bermakna kalau dia bukan jodoh puteri, bantu puteri ringankan beban rindu ini. Lupakan dia, hilangkan nama dia dalam hati ini, andai dia bukan untukku" 
Ada 3 lagu, bila puteri dengar puteri akan ingat dia: | Ku Pilih Hatimu by Ussy ft Andika Pratama | Tuhan jagakan dia by Motif band | Ku tetap Menanti by Nikita Willy | #(setiap lagu ada sentimental value buat puteri) #


Sekian, wassalam.

SOMEONE SPECIAL?

Assalammualaikum wbt..

Kadang-kadang rasa rindu yang bertaut itu ada sebabnya. Kenapa perasaan itu selalu sangat bertandang? Allah nak uji hati kita, sama ada kita rindukan Dia atau someone special yang ambil dari hati kita. Tapi , normallah seorang insan akan saling merindui. Tak kiralah kepada siapa? Sahabat ke, keluarga ke, guru-guru ke or someone special ke mesti akan ada sebab kenapa rindu akan bertandang. Ya, rindu bertandang bila banyak memori yang special sepanjang tempoh perkenalan dengan seseorang itu, ia akan membuat hati berkata bahagia. 

Tapi puteri peliklah, apa yang special sangat dengan nama orang yang puteri dambakan sangat sampai susah sangat nak lupakan tu? Walhal kami tak adalah mencipta sebarang memori yang indah or kata-kata yang lebih ke arah nak mengayat pun. Mungkin ini suatu permainan hati, perasaan, nafsu dan syaitan semata. Tadi baca mesej-mesej dia sepanjang conversation antara kami di Facebook 03 February 2011 sehingga 06 June 2013. Hampir 3 tahun lebih juga berhubung. Itu pun on/off. Kebanyakan conversation mula pun puteri banyak tanya pelbagai kemusykilan dalam bab hukum hakam sesuatu perkara. Dalam berhubung tu, ada je gurau senda. Normal jugalah. As usually as a friend, right? Kadang-kadang ada something yang kita nak luahkan kepada someone yang bagi kita, dia caring pada kita. Tak kira waktu tu tengah bahagia dengan couple ke or tengah sedih bila putus or ada masalah dengan couple. Tak sangka dalam conversation yang pada awal macam biasa-biasa sahaja, menumbuhkan benih rasa suka.

Puteri kali ini tak adalah nak cerita siapa someone special tu. Just nak tahu apa sebab, kenapa dan mengapa serta bagaimana rasa rindu tu mula bertandang dalam hati ini? Kadang-kadang puteri tak faham, kenapa perlu hadirkan seseorang dalam hidup kita, walhal dia bukan yang terbaik or dia bukan untuk kita. Seboleh-bolehnya nak elakkan perkara ini terjadi.Tapi diri ini hanyalah insan biasa, yang juga punya perasaan untuk mencintai dan dicintai. Tak salah kan? Sebab ianya lumrah manusia. 

Bila ditanya soal hati, maka jawapannya takut mengecewakan dan dikecewakan. Ya, puteri pernah rasa perasaan kecewa yang high. Lagi-lagi ada satu masa tu, dah tak fikir siapa puteri sebenarnya, ada iman lagi ke tidak? Sampai macam tu sekali menyalahkan takdir kerana temukan hati ini dengan someone yang bukan untuk kita. Puteri ingat lagi, bila puteri tanya balik moment lama pada exbf, kenapa dia lepaskan puteri, sedangkan dia juga berduka lara? Rupa-rupanya, dia dah buat solat istikharah dan dia dah nampak calonnya siapa. Okey puteri boleh terima kalau dia bagitahu hal sebenar. But, dia tidak lakukannya pun, bila didesak baru dia cerita. Mulut senanglah cakap masih sayang, walhal dah ada petunjuk buat dia, kenapa perlu seksa hati orang lain? Sejak itu, puteri mula berfikir untuk solat istikharah.

Ada hikmah di sebalik kejadian yang lalu. Walaupun satu persatu Allah tarik segala nikmat. Dari result STPM yang tak seberapa nak lepas, tawaran kemasukan ke universiti pun tak lepas, diduga pula hati diuji dengan terpaksa rela melepaskan orang yang disayangi yang kononya yakinlah dia jodoh kita. Tapi, masa tu Allah bagi sesuatu yang puteri sendiri tak terduga. Lepas kecewa dengan masa lalu, puteri hari-hari berdoa puteri nak keluar dari Johor, kalau boleh nak ke Pantai Timur, masa tu fikir harap-harap dapat masuk Unisza. Tapi Alhamdulillah, Allah dah lama khabarkan:

"Allah akan beri apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu, kerana Dia yang tahu apa yang terbaik buat setiap hamba-hambaNya yang Soleh"

Selepas beberapa ujian dan dugaan yang bertimpa tu hadir, Allah kurniakan beberapa nikmat, tanda Allah masih sayangkan puteri. 
  • Allah bagi result yang kurang, tapi Allah balas dengan kejayaan tak disangka dalam pertandingan blogger tema kemerdekaan under Utusan Malaysia dan dapat pula RM300 sebagai hadiah saguhati.
  • Allah tak bagi peluang untuk kemasukan universiti panggilan yang pertama, tapi Allah hadiahkan tawaran kedua dengan ilmu yang baru. Maksudnya, semasa kemasukan yang pertama, semua kos yang puteri minta kebanyakannya kos pengajian Islam "Syariah, Al Quran & Sunnah and etc". Untuk permohonan kali ke-2, ibu dan abang yang banyak tolong uruskan, masa tu puteri dah give up sangat-sangat sampai ayah dan ibu risau. Ibu yang selalu bangun malam dan buat solat sunat istikharah untuk puterinya bagi permohonan universiti (rayuan). Masa tu attitude puteri sangat teruk jugalah. Macam tak boleh langsung terima qada' dan qadar Allah. Then, Allah bagi peluang kedua yang berlainan kos dari STPM dan pula dapat tempat di kawasan Pantai Timur. Allah itu adilkan. 
  • Next, Allah pisahkan hubungan yang tidak diredhaiNya means couple, tapi Allah gantikan dengan someone special itu untuk bimbing puteri supaya terus usaha dan jangan putus asa. Allah sayang puteri, puteri sayang Allah. 

Bila puteri coretkan cerita-cerita lalu, semua perkara ini banyak bagi muhasabah untuk diri puteri sendiri. Supaya beringat, jangan sesekali berputus asa terhadap sesuatu yang kita tak tahu baik buruknya. Percaya setiap apa yang Allah telah catatkan. Soal jodoh, puteri dah tak fikirkan lagi, siapa, bila, di mana, sempat ke tidak....semua ini berlaku bila si dia dah beri jawapan. Tapi, kenapa hati ini masih mengharap akan ada sinar dari si dia? Semuanya menjadi tanda tanya. Puteri dah tepu nak fikir, untuk hilangkan rasa pengharapan yang menghantui setiap lena, setiap jaga setiap detik. Kadang-kadang puteri akan jawab sendiri bagi setiap persoalan yang berlayang-layang dalam fikiran. Bukan senang nak tepis kesemua perasaan yang hadir tanpa diundang, yang datangnya tanpa sebarang salam. Ianya berlaku hanya sekelip mata. 

Akhir kalam, puteri berharap agar suatu hari nanti, puteri dapat lupakan sesiapa yang pernah hadir dalam hidup ini. Tak kira ianya dikecewakan atau dibahagiakan. Walaubagaimanapun, puteri nak mohon maaf andai pernah menyakiti, mengecewakan, mengguris, berkasar, terlancang kata atau terlajak bicara. Puteri juga nak ucapkan terima kasih atas kehadiran yang banyak memberi sokongan, memberi tunjuk ajar, menjaga semangat dan sebagainya. Apa-apa pun semoga kalian semua akan menjadi sahabat puteri sampai syurga. 

Be loved. Be friend. Be nice. Sekian wassalam.

SALAM AIDILFITRI 1434 HIJRAH

Assalammualaikum wbt..
Masih dalam mood Syawal lagi kan? Kali ini lambat sikit nak tulis cerita di aidilfitri. Tak banyak pun nak ambil gambar. Sebab Aidilfitri kali ini puteri sambut secara sederhana sahaja. Nak pulang ke kampung, kampung memang dah tak ada sejak nenek dah kembali menghadap Allah. Hanya beraya bersama ahli keluarga. Kalau setiap tahun lepas bersalam-salaman antara ahli keluarga kami akan pulang ke kampung atau menziarahi ke kuburan. Tapi kali ini tidak, puteri pagi-pagi raya lagi dah bangun siapkan juadah untuk makan lepas solat raya, tapi puteri tak rasmikan langsung baju raya untuk tahun ini. Pakai baju T-shirt biasa duduk kat rumah macam itu sahaja, memang awkward jugalah pagi-pagi raya pakai baju buruk hahaha. Okey di bawah ini beberapa gambar juadah di pagi Aidilfitri: Ketupat segera, ayam masak kari, daging masak rendang, kek batik dan satu menu lagi lambat masak iaitu sayur campur goreng sambal.


Kali ini puteri nak ceritalah beberapa agenda sepanjang musim Aidilfitri tahun ini. Syawal kali ini puteri dapat rasmikan baju raya adalah pada hari raya ke-4. Itupun sebab ada sepupu melangsungkan perkahwinannya. Dapatlah juga bergaya dengan baju raya. Kalau tak rasa-rasanya masa ada events aje kot nak bergaya baju design sendiri.








Bukan setakat majlis walimah sepupu je, majlis walimah senior puteri baru-baru ini pun buat masa bulan Syawal juga. Ramainya membina masjid baitul Muslim. Alhamdulillah. Masa pergi walimah seorang senior terjumpa pula senior paling senior masa kat Munshi dulu, sekarang ini dah jadi artis. Bukan setakat artis, Imam Muda lagi, iaitu IM Nazrul. Dapat duduk semeja masa datang walimah senior nie merangkap bekas anak murid ibu puteri. Pengantinnya bekas anak murid ibu, yang imam muda pula bekas anak murid ayah. Alhamdulillah semua anak-anak murid ayah ibu semuanya berjaya. Tumpang gembira, sebab puteri pun salah seorang bekas anak murid ayah ibu haha.. Let's see the pictures!

credit photo: Imam Muda Nazrul



Mesti ada tertanya kan kenapa tak ada satu pun gambar puteri dengan mereka ini? Almaklumlah puteri seorang pemalu hahaha....hati teringin tapi segan. Kalau datang dengan member-member ada nak juga ambil gambar dengan mereka nie, tapi disebabkan datang dengan parents memang tak nya lah nak ambil gambar kan, setakat tangkap gambar dari jauh ajelah..Itu sebab gambar-gambar semua tak pun yang pandang kamera dari puteri, huwawawa...apa-apa semoga berbahagia sampai ke syurga, aamiin. Puteri bila lagi ea? Entahlah jodoh pertemuan urusan Allah, kita hanya mampu berdoa, usaha selainnya berserah. 

Okey, di sini sahajalah cerita di Aidilfitri yang seberapa sangat. Apa-apa happy for any moents in my life =)
Wassalam...
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah