THE MIND OF IT SYSTEM WITH IN THE WORLD IT SYSTEM

Assalammualaikum wbt.
Today, will be the last day for puteri for writing and blogging. It is because today is the last day for puteri the end of my semester break holiday. On 09 September 2013 puteri will studying for the new semester in semester 5. And Insyaallah I will graduate my study on the last month of 2014.

Okey, sebenarnya kali ini puteri nak bercerita tentang semester ke-7 yang akan dialami oleh setiap mahasiswa dan mahasiswi fakulti pengurusan sistem maklumat. Bila tengok job specification and place of their LI/Practical Place membuatkan puteri rasa cuak dan cemas. Bukan setakat tu saja, tapi rasa menakutkan pula untuk menghadapi dunia pekerjaan yang bertemakan IT. Whoaa...memang menakjubkan dan menggerunkan jugalah. 

Most of my best and great senior, tengok cara mereka berkomunikasi dan bekerja nampak macam ala-ala profesional. Tapi bila tengok kat diri sendiri nak sentuh benda-benda teknikal dan komputer, memang agak sukar nak faham items computer tu sendiri. Lagi-lagi bila kena create a system. Memang sangat mencabar! Puteri baca setiap job specification every my senior batch 1st at UiTM Machang degree students, and then puteri monolog sendiri: "Wah, hebatnya tempat diorang praktikal, tapi macam susah aje."


Yes, memang agak runsing bila puteri fikir macam mana puteri nak serasikan diri dengan dunia IT dan berminda IT. Orang akan cakap puteri mahir bab-bab men coding HTML, CSS but puteri is not the person who are expert in system IT description what other people thinking about puteri.  And one more thing puteri rasa puteri must take serius to study smart but not hard, it is because puteri must smart to handle anything your theory minded in practically minded. Hurmm, agak susah jugalah.

Puteri seorang yang sukakan pada praktikal berbanding dengan teori. Kalau bab-bab suruh design or create something about art, Puteri think can do it. But, if something like kira-kira or membaca or berbisnes agak kurang di situ. Apa-apa pun puteri will be try to do something elsewhich is can make improve myself to be the great and best person on system IT.

Yes, puteri would like to be a webmaster or web designer or graphic designer or something like create a website and some art and design. For me, I would like to try some job specification from TNB (Tenaga Nasinal Berhad) or telvesion broadcasting company likes TV ALHijrah or Astro or some another private company. Why Puteri not choose some company from government? Bukan puteri tak mahu, tapi ada sesuatu kelainan kalau mencuba di syarikat swasta walaupun job swasta agak mencabar dan lain macam kerjanya. By the way, practice make perfect!

Okeylah itu sahaja catatan dan coretan  yang puteri nak kongsi sama-sama kawan-kawan yang rajin membaca hasil penulisan puteri di sini. Doakan puteri berjaya dunia dan akhirat. Aamiin. Insyaallah. Sekian wassalam.

ORDER FOR EDITING PHOTO | DRAFT DESIGN [ONLY]

Assalammualaikum wbt.
Untuk tempahan design hanya kepada Editing Photo | Draft Design boleh di tempah di sini. Ada kepelbagaian reka bentuk design untuk Editing Photo | Draft Design  yang boleh di request kepada puteri. Tapi sebelum anda membuat sebarang tempahan sila baca sampai habis dan ikut step by step terma & syarat di bawah:

  1. Beri maklumat tentang jenis Editing Photo | Draft Design yang anda inginkan.
  2. Beri maklumat tentang warna gabungan | combine color untuk Editing Photo | Draft Design yang anda inginkan.
  3. Nyatakan/ sediakan/ berikan gambar yang anda ingin letak di bahagian Editing Photo | Draft Design yang anda rasa sesuai untuk blog anda.
  4. Nyatakan juga corak atau design yang bagaimana anda ingin tonjolkan dalam Editing Photo | Draft Design anda.
  5. Sekiranya anda tiada gambar atau logo, anda juga boleh request kepada puteri untuk design gambar atau logo yang anda inginkan, tetapi harganya agak berlainan. Sebagai contohanda request untuk doodle, maka harganya adalah doodle + Editing Photo | Draft Design.
  6. Nyatakan juga ayat | trademark | slogan | kata-kata hikmah  yang anda ingin letakkan bersama Editing Photo | Draft Design anda.
  7. Harga asal Editing Photo | Draft Design per satu adalah RM10. Harga tambahan untuk doodle akan di charge mengikut harga doodle sebenar, anda boleh lihat [Di Sini] untuk tahu harga doodle per satu.
  8. Puteri berhak meletak 'copyright' dalam setiap Editing Photo | Draft Design anda mengikut kesesuaiannya.
  9. Bayaran hendaklah didahulukan sebelum puteri memulakan sebarang process untuk design, sekiranya bayaran 50% atau full payment tidak dijelaskan sebarang process untuk design tidak akan dimulakan. First come, first serve.
Di bawah ini, disertakan contoh bagi menempah sebarang jenis Editing Photo | Draft Design dan beserta dengan harga yang telah ditetapkan. Sebarang perbincangan tentang harga boleh deal melalui FB | EMAIL puteri.

Antara jenis-jenis atau pilihan yang anda boleh tempat untuk design draft sahaja adalah:
  • Banner | Signboard | Papan Tanda nama kedai | shop.
  • Flyers | Banner events. For example: Program di Universiti |Sekolah | Nama gerai jualan.
  • Lain-lain draft design boleh sitempah hanya untuk DRAFT sahaja, untuk printing dan kertas cetakan, puteri tak ambil tempahan tersebut. For example: kad kahwin | kad raya | etc.


Sekian wassalam.

ORDER FOR WALLPAPER | COVER PHOTO FB

Assalammualaikum wbt.
Untuk tempahan design hanya kepada Wallpaper |Cover Photo FB boleh di tempah di sini. Ada kepelbagaian reka bentuk design untuk Wallpaper |Cover Photo FB yang boleh di request kepada puteri. Tapi sebelum anda membuat sebarang tempahan sila baca sampai habis dan ikut step by step terma & syarat di bawah:

  1. Beri maklumat tentang jenis Wallpaper |Cover Photo FB yang anda inginkan.
  2. Beri maklumat tentang warna gabungan | combine color untuk Wallpaper |Cover Photo FB yang anda inginkan.
  3. Nyatakan/ sediakan/ berikan gambar yang anda ingin letak di bahagian Wallpaper |Cover Photo FB yang anda rasa sesuai untuk blog anda.
  4. Nyatakan juga corak atau design yang bagaimana anda ingin tonjolkan dalam Wallpaper |Cover Photo FB anda.
  5. Sekiranya anda tiada gambar atau logo, anda juga boleh request kepada puteri untuk design gambar atau logo yang anda inginkan, tetapi harganya agak berlainan. Sebagai contohanda request untuk doodle, maka harganya adalah doodle +Wallpaper |Cover Photo FB.
  6. Nyatakan juga ayat | trademark | slogan | kata-kata hikmah  yang anda ingin letakkan bersama Wallpaper |Cover Photo FB anda.
  7. Harga asal Wallpaper |Cover Photo FB per satu adalah RM10. Harga tambahan untuk doodle akan di charge mengikut harga doodle sebenar, anda boleh lihat [Di Sini] untuk tahu harga doodle per satu.
  8. Puteri berhak meletak 'copyright' dalam setiap Wallpaper |Cover Photo FB anda mengikut kesesuaiannya.
  9. Bayaran hendaklah didahulukan sebelum puteri memulakan sebarang process untuk design, sekiranya bayaran 50% atau full payment tidak dijelaskan sebarang process untuk design tidak akan dimulakan. First come, first serve.
Di bawah ini, disertakan contoh bagi menempah sebarang jenis Wallpaper |Cover Photo FB dan beserta dengan harga yang telah ditetapkan. Sebarang perbincangan tentang harga boleh deal melalui FB | EMAIL puteri.


Sekian wassalam.

ORDER FOR HEADER | BANNER [ONLY]

Assalammualaikum wbt.
Untuk tempahan design hanya kepada Header | Banner | Logo boleh di tempah di sini. Ada kepelbagaian reka bentuk design untuk Header | Banner | Logo yang boleh di request kepada puteri. Tapi sebelum anda membuat sebarang tempahan sila baca sampai habis dan ikut step by step terma & syarat di bawah:

  1. Beri maklumat tentang jenis Header | Banner | Logo yang anda inginkan.
  2. Beri maklumat tentang warna gabungan | combine color untuk Header | Banner | Logo yang anda inginkan.
  3. Nyatakan/ sediakan/ berikan gambar yang anda ingin letak di bahagian Header | Banner | Logo yang anda rasa sesuai untuk blog anda.
  4. Nyatakan juga corak atau design yang bagaimana anda ingin tonjolkan dalam Header | Banner | Logo anda.
  5. Sekiranya anda tiada gambar atau logo, anda juga boleh request kepada puteri untuk design gambar atau logo yang anda inginkan, tetapi harganya agak berlainan. Sebagai contoh: anda request untuk doodle, maka harganya adalah doodle + Header | Banner | Logo.
  6. Nyatakan juga ayat | trademark | slogan | kata-kata hikmah  yang anda ingin letakkan bersama Header | Banner | Logo anda.
  7. Harga asal Header | Banner | Logo per satu adalah RM5. Harga tambahan untuk doodle akan di charge mengikut harga doodle sebenar, anda boleh lihat [Di Sini] untuk tahu harga doodle per satu.
  8. Puteri berhak meletak 'copyright' dalam setiap Header | Banner | Logo anda mengikut kesesuaiannya.
  9. Bayaran hendaklah didahulukan sebelum puteri memulakan sebarang process untuk design, sekiranya bayaran 50% atau full payment tidak dijelaskan sebarang process untuk design tidak akan dimulakan. First come, first serve.



Sekiranya anda berminat, bolehlah menempah dengan puteri di laman FB atau EMAIL.
Sekian wassalam.
 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah