THE MIND OF IT SYSTEM WITH IN THE WORLD IT SYSTEM

Assalammualaikum wbt.
Today, will be the last day for puteri for writing and blogging. It is because today is the last day for puteri the end of my semester break holiday. On 09 September 2013 puteri will studying for the new semester in semester 5. And Insyaallah I will graduate my study on the last month of 2014.

Okey, sebenarnya kali ini puteri nak bercerita tentang semester ke-7 yang akan dialami oleh setiap mahasiswa dan mahasiswi fakulti pengurusan sistem maklumat. Bila tengok job specification and place of their LI/Practical Place membuatkan puteri rasa cuak dan cemas. Bukan setakat tu saja, tapi rasa menakutkan pula untuk menghadapi dunia pekerjaan yang bertemakan IT. Whoaa...memang menakjubkan dan menggerunkan jugalah. 

Most of my best and great senior, tengok cara mereka berkomunikasi dan bekerja nampak macam ala-ala profesional. Tapi bila tengok kat diri sendiri nak sentuh benda-benda teknikal dan komputer, memang agak sukar nak faham items computer tu sendiri. Lagi-lagi bila kena create a system. Memang sangat mencabar! Puteri baca setiap job specification every my senior batch 1st at UiTM Machang degree students, and then puteri monolog sendiri: "Wah, hebatnya tempat diorang praktikal, tapi macam susah aje."


Yes, memang agak runsing bila puteri fikir macam mana puteri nak serasikan diri dengan dunia IT dan berminda IT. Orang akan cakap puteri mahir bab-bab men coding HTML, CSS but puteri is not the person who are expert in system IT description what other people thinking about puteri.  And one more thing puteri rasa puteri must take serius to study smart but not hard, it is because puteri must smart to handle anything your theory minded in practically minded. Hurmm, agak susah jugalah.

Puteri seorang yang sukakan pada praktikal berbanding dengan teori. Kalau bab-bab suruh design or create something about art, Puteri think can do it. But, if something like kira-kira or membaca or berbisnes agak kurang di situ. Apa-apa pun puteri will be try to do something elsewhich is can make improve myself to be the great and best person on system IT.

Yes, puteri would like to be a webmaster or web designer or graphic designer or something like create a website and some art and design. For me, I would like to try some job specification from TNB (Tenaga Nasinal Berhad) or telvesion broadcasting company likes TV ALHijrah or Astro or some another private company. Why Puteri not choose some company from government? Bukan puteri tak mahu, tapi ada sesuatu kelainan kalau mencuba di syarikat swasta walaupun job swasta agak mencabar dan lain macam kerjanya. By the way, practice make perfect!

Okeylah itu sahaja catatan dan coretan  yang puteri nak kongsi sama-sama kawan-kawan yang rajin membaca hasil penulisan puteri di sini. Doakan puteri berjaya dunia dan akhirat. Aamiin. Insyaallah. Sekian wassalam.

0 Comments:

 

Copyright by © 2013 Studio Puteri Nabilah